Detalj sa utakmice (©MN Press)
Detalj sa utakmice (©MN Press)

Nismo uspeli u Atini, pobeda nad Britancima apsolutni imperativ!

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.02.23. | 20:16

Srbija poražena u produžetku gde je zablistao Rogavopulos sa tri trojke, biće priče o poslednjoj odluci sudija

Produžetak u Beogradu, produžetak u Atini. Samo, ovog puta smo pretrpeli poraz u utakmici koja za Grčku nije imala takmičarski značaj. Sada nam ostaje da se u poslednjoj utakmici kvalifikacija, protiv Velike Britanije u ponedeljak od 20 časova, izborimo za završnicu Svetskog kupa i izbegnemo košmarni scenario.

Posle onoga što smo videli u Njukaslu pre četiri meseca, ne bi trebalo da brinemo, ali je potpuno jasno da smo mogli i, uslovno rečeno, lakšim putem do Svetskog kupa. Taj je put išao preko Atine večeras i imali smo sve preduslove da zabeležimo pobedu kojom bismo rešili svaku dilemu kolo pre kraja, ali kada se budu pisale knjige iz sportske psihologije, trojka Dimitrisa Moraitisa sa tri četvrtine terena uz zvuk sirene za kraj treće deonice mogao bi da se iskoristi kao školski primer kako jedan događaj potpuno menja tok utakmice. Grčka - Srbija 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12).

Izabrane vesti

Pobeda nad Velikom Britanijom u ponedeljak apsolutni je imperativ za Srbiju, mada bi do Mundobasketa mogla čak i ako bi Ostrvljani večeras nadigrali Belgiju, ili ako to u ponedeljak učini Turska u Monsu. Ali, o tome sigurno niko ne razmišlja u našem timu, već kako da mi iskoristimo poslednju šansu, dobijemo fenjeraša naše grupe i stavimo tačku na još jedne dramatični kvalifikacioni ciklus.

Srbija nije uspela i ponovo su se dogodile neke loše stvari koje smo već mogli da vidimo, pre svega u onom duelu sa Belgijom pred niškom publikom letos. Skoro 30 minuta strpljivo smo gradili prednost, delovali smo stabilno i držali smo kontrolu utakmice u svojim rukama. Horog Dušana Ristića na 38 sekundi pre kraja treće deonice odveo je Srbiju na 62:50, a onda je na scenu stupio Dimitris Moraitis. Prvo je postigao lake poene, a onda Ristićev promašaj sa distance pretvorio u spektakularan hitac preko gotovo celog terena! Umesto komforne dvocifrene prednosti, Orlovi su se odjednom našli na samo sedam razlike (62:55). Bez ikakve sumnje, Moraitisov potez bio je inicijalna kapisla koja je potpuno okrenula utakmicu u korist Grčke.

Na otvaranju poslednje četvrtine sve smo prosuli za dva i po minuta. Četiri vezana napada smo završili pre realizacije izgubljenim loptama i prednost Srbije se do sredine perioda pretvorila u prah i pepeo. Umesto mirnije završnice, ušli smo u egal trku sa Grcima kojima je iz napada u napad drastično raslo samopouzdanje što se najbolje osetilo kroz širok dijapazon teških pogodaka domaćih igrača. Na kraju smo uspeli nekako da se izborimo za napad od 19 sekundi da rešimo utakmicu u svoju korist, Ognjen Jaramaz se odlučio da pokuša trojkom da reši pobednika i nije uspeo.

Jaramaz je na svojim leđima poneo veliki teret. Mnogo nam je u poslednjih četvrtinu i po nedostajala smirenost Stefana Jovića. Iskusni plejmejker Saragose doživeo je povredu lakta posle jednog oštrijeg duela i kada je izašao, više se nije vraćao na parket. Pokušao je Svetislav Pešić nakratko sa nedovoljno iskusnim Aleksom Uskokovićem, ali se ubrzo potpuno opredelio za Jaramaza koji praktično više nije izlazio do kraja. Dugo je Pešić igrao sa najjačom petorkom koju su uz Jaramaza činili nezaustavljivi Nikola Milutinov, te Dejan Davidovac, Marko Jagodić Kuridža i Marko Jeremić, ali je i njih umor sustigao, što je uz neuhvatljiv talas euforije domaćih navijača doveo do toga da pretrpimo prvi poraz u drugoj fazi.

Nažalost, ponovo smo bili svedoci utakmica života igrača koji nikada dosad nisu imali praktično nikakve uloge u svojim nacionalnim selekcijama. Večeras su nam presudili Dimitris Moraitis i Nikos Rogavopulos... Plejmejker Peristerija za koji nastupa Aleksa Radanov i krilo Merkezefendija zbirno su ubacili čak 51 od 97 poena Grčke, a pogotovo su letalni bili u četvrtom kvartalu i dodatnih pet minuta. Rogavopulos se tokom produžetka transformisao u šutera top klase, u kratkom intervalu spakovao je tri dalekometna hica i maksimalno kaznio to što smo puna tri minuta bili bez poena iz igre! Previše smo komplikovali, išli na rešenja koja su bila više nego očigledna i to nam se obilo o glavu. A, kada je Rogavopulos prvu strelu poslao pravo u centar, više ništa nije mogao da promaši do kraja...

Utakmicu je završio sa 28 poena i pet trojki (5/7), dok je Moraitis dopisao 23 poena, pet asistencija i četiri skoka. Milutinov je logično bio prva violina Srbije i savršeno je funkcionisao sa svojim plejmejkerima, pogotovo Jovićem do preranog izlaska sa parketa, dok je kasnije njegovu ulogu preuzeo Jaramaz. Na kraju mu je skok falio za dabl-dabl uz 24 poena (9/13 iz igre). Njegov klupski kolega Davidovac imao je 11, a Ristić poen manje.

Priča će se dosta o poslednjoj odluci sudija, posle trojke Davidovca za 93:92. Jaramaz je načinio faul koji su arbitri posle gledanja snimka okarakterisali kao nesportski, što je domaćinu otvorilo vrata pobede. Baš kako smo i najavili, Heleni definitivno nisu na susret izašli bez ideje da se bore. Ne samo da su ostavili poslednju kap znoja, već su i pored malih uloga u svojim klubovima i dosad u nacionalnoj selekciji pokazali da imaju veliko srce.

--- Kvalifikacije za Mundobasket, 5. kolo druge faze ---

GRČKA – SRBIJA 97:92 (80:80)

/8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12/

Dvorana Ano Liosia, Atina.

Gledaaca: oko 8.000;

Sudije: Antonio Konde, Luis Kastilo, Paolo Markes.

GRČKA: Flionis 3, Kalaicakis 10, Moraitis 23, Muratos 9, Rogavopulos 28, Hacidakis 4, Hugaz 8, Godikas 6, Kuzeloglu 1, Papas -, Toliopulos 3, Calburis 2.

SRBIJA: Dangubić 6, Davidovac 11, Jagodić Kuridža 7, Jaramaz 7, Radanov 7, Beslać -, Jeremić 9, Jović 5 (8as), Milutinov 24 (9sk), Ristić 10, Simanić 6, Uskoković -.

-------------------------------------

Nama sada ostaje da vidimo ishod duela između Velike Britanije i Belgije u Njukaslu, a onda da vidimo sa kojim snagama ćemo na meč u ponedeljak. Podsetimo, Milutinov i Davidovac se vraćaju za Moskvu jer su dobili dozvolu samo za ovaj meč, Marko Gudurić je posle odličnog izdanja protiv Partizana Mozzart Beta ostao u Beogradu kako bi u ponedeljak zadužio opremu Srbije, a za očekivati je da će večiti pustiti svoje igrače. Ili bar deo...

Duel sa Britancima igra se u ponedeljak od 20 časova.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo druge faze

Grupa I

Petak

Grčka - Srbija 97:92 (80:80)

/Rogavopulos 28 - Milutinov 24/

Turska - Letonija 74:83

/Bitim 17 – Zagar 14/

20.30: (2,55) Velika Britanija (14,5) Belgija (1,60)



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Nikola MilutinovSvetislav PešićBoriša SimanićStefan Jovićkošarkaška reprezentacija Grčke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara