(©Shutterstock, ©Star Sports, ©MN Press)
(©Shutterstock, ©Star Sports, ©MN Press)

Novi Evrokup, stare ambicije: Koliko može Partizan sa Šćepanovićem?

Vreme čitanja: 8min | uto. 29.09.20. | 09:30

Virtus startuje bez Miloša Teodosića

Posle više od šest meseci evropska košarka ponovo je fokusu. Sredinom marta, globalna pandemija kovida-19 prekinula je, između ostalog i Evrokup neposredno pre četvrtfinalnih duela i sve učinjeno do tog trenutka palo je u vodu. Sada, na početku nove sezone u evropskoj košarkaškoj B produkciji timovi za početak imaju istu želju – da se takmičenje održi po planu, odnosno da ne bude prekida. Partizan je u prethodnom izdanju došao među osam najboljih i nanjušio trofej, a identične ambicije imali su Virtus, Uniks i Unikaha. Govorimo o timovima koji su ove godine svrstani među četiri favorita.

Da počnemo od Grupe u A u kojoj se nalazi Partizan, treći favorit za naslov pobednika (kvota 10.00). Dosta toga nije isto u redovima crno-belih u odnosu na prošlu sezonu. Andrea Trinkijeri koje je najzaslužniji što je beogradski tim krajem prethodne i početkom ove godine blistao u Evrokupu i Aba ligi, otišao je u Bajern, a zamenio ga je Vlado Šćepanović. Pre nego što je postao prvi izbor na klupi, Šćepanović je proveo dve sezone u klubu kao asistent i dobro poznaje ekipu koju je nasledio od italijanskog stručnjaka. Sa Trinkijerijem je sarađivao i u Bambergu, a imao je i samostalnu epizodu u Budućnosti tokom 2016 godine. Poznaje i izuzetno voli klub koji trenira i uz gotovo nepromenjenu bazu. Samim tim, ne treba očekivati velike promene u igri crno-belih, odnosno, odustajanje od brze košakre. Daleko od toga da će odbrana biti zanemarena, naprotiv. Fokus u pripremnom periodu bio je na fizičkoj spremi i defanzivnoj igri, odnosno na odbrambenim šemama se radilo još podrobnije nego u doba Trinkijerija

Izabrane vesti

Trinkijeri i Šćepanović (©Star Sport)Trinkijeri i Šćepanović (©Star Sport)

Osnovica tima ostala je gotovo nepromenjena, iako je pet košarkaša napustilo Parni valjak. Među njima su Kori Volden (pojačao Crvenu zvezdu), Stefan Birčević, Redži Reding, Janis Pejners i Džejms Mekadu. Sudeći po učinku i igrama do prekida ABA lige i Evrokupa, novi plej Crvene zvezde biće jedini košarkaš koji bi mogao zaista da nedostaje. Partizan je vrlo brzo našao zamenu na poziciji keca i to u vidu Kodija Miler-Mekintajera. Reč je o 191 centimetar visokom organizatoru igre koji prošle sezone nije uspeo da pomogne Cedevita Olimpiji da se domogne Top 16 faze Evrokupa, ali je individualno beležio sjajne brojke. Na evro seceni prosečno je postizao 15,2 poena, uz pet skokova, 4,5 asistencija i skoro dve ukradene lopte po meču. Odlaskom Voldena crno-beli su izgubili neku trojku više i malo čvrstine u defanzivi, ali će sa Mekintajerom dobiti koju asistenciju pride, odnosno izmišljanje poena u situacijama kada tim ne pronalazi adekvatna napadača rešenja. Dakle, bivši igrač Cedevita Olimpije spreman je da sa Nemanjom Gordićem, Ognjenom Jaramazom i Markusom Pejdžom predvodi napade Partizana. Pejdž je udarna haubica kada mu se izgradi pozicija, Jaramaz spreman da prodorima razbije koncepciju u protivničkoj odbrani, Gordić da poveže oba oružja, prodor i šut sa distance. Pomenuta četvorka biće motor koji će pokretati tim i od kojeg će najviše zavisiti napadačka igra Partizana. 

Ognjen Jaramaz protiv Virtusa (©Star Sport)Ognjen Jaramaz protiv Virtusa (©Star Sport)

Kapiten Novica Veličković, konstantno će ulivati sigurnost, naročito onda kada ostatku tima zadrhti ruka. Jer njegova reč i kritika imaju ogromnu težinu. Da se vratimo na pojačanja. Osim Mekintajera, stigao je i Nemanja Dangubić da dodatno zategne odbranu i odigra na krilu ili po potrebi na krilnom centru kada Vlado Šćepanović bude forsirao nisku petorku. Partizan sa nekadašnjim igračem večitog rivala dobija ogromnu količinu atleticizma, stabilnog timskog igrača, jakog u defanzivi, često pouzdanog u šutu sa distance. Dangubić se vraća u Srbiju nakon dve sezone u inostranstvu (Bajern, Estudijantes) gde nije igrao košarku života i ponovo će imati šansu da demonstrira kvalitete. Potpisan je i centar Erik Mika iz Stokton Kingsa, filijale Sakramenta koji će u sredu, 30. septembra kada Partizan bude gostovao Huventudu u Badaloni imati priliku da debituje u Evrokupu. 

Žreb je odlučio da Partizan u glavnoj fazi nastupa u grupi smrti koju još čine Uniks, Huventud i Venecija (tri tima koji se, pored Partizna nalaze među 10 favorita za osvajanje), kao i Bahčešehir i Burž, crno-beli će nam nagovestiti mogu li kao i prošle sezone da obezbede plasman prvo među 16, pa onda i među osam najboljih timova. 

KVOTE ZA OSVAJAČA EVROKUPA

Uniks je, uz Huventud, najozbiljniji rival i zajedno sa Partizanom deli epitet trećeg favorita za osvajanje takmičenja. Ipak, nesuđeni protivnik Partizana iz prethodne sezone Evrokupa, deluje nešto slabije nego mesecima i sezonama unazad. Veliki hendikep je rastanak sa košgeterom Erikom Mekalumom (prošle sezone u Evrokupu prosečno 17,1 poen i četiri asistencije) koji je pojačao Himki. Uniks je praktično kombinacija Rusa i Amerikanaca od kojih nekolicina može da se pohvali NBA iskustvom (Ajzeja Kenon, Džoš Holand). Tu je i bivši igrač Crvene zvezde Nejt Volters koji poznaje crno-bele iz večitih derbija, kao i sjajni šuter Džamar Smit koji je u prošlosezonskom izdanju Evrokupa prosečno ubacivao 15,2 poena uz 52% šuta van linije 6,75. Da ne zaboravimo kapitena, starosedeoca i najiskusnijeg, 37-godišnjeg Kostasa Kajmakoglua koji je tu da savetima utegne ekipu i bude produžena ruka trenera Dimitriosa Priftisa. Čitava situacija koju je prouzrokovao Korona virus i te kako ne ide u prilog Uniksu, koji kada igra u Kazanju, mnogi percipiraju kao najteže gostovanje na Starom kontinentu. Identičan problem imaće i Partizan jer znamo koliko atmosfera u Beogradu daje snage crno-belima, a navijača ne bi trebalo da bude na tribinama bar do kraja kalendarske godine.

Kada je reč o šestom favoritu, Huventud je odlično otvorio nadmetanje u Endesi, pobedama protiv Unikahe, odnosno Betisa, ali ga je ubedljiv poraz od Real Madrida otreznio i stavio do znanja da je Evrokup ipak takmičenje po meri. Ipak, sa dosta pozitivne energije i gomilom talenta Partizanov stari znanac iz 1992. i borbe za evropsku titulu, ulazi u novo izdanje Evrokupa. Za nešto više od 24 sata, izabranici Vlada Šćepanovića imaće priliku da ispitaju mogućnosti Paua Ribasa, Anta Tomića, Vladimira Brodzianskog i saigrača. SvojevrsTan test za relativno nisku centarsku liniju Partizana i biće vrlo zanimljivo gledati kako će Erik Mika, Vil Mozli ili neko drugi (Rašon Tomas, Nikola Janković), odigrati odbranu na 218 centimetara visokom Tomiću.

Tu je i Venecija, sa potpuno identičnim rosterom i trenerom, a podsećamo i da se radi o jednom od retkih timova koji je prošle sezone pobedio Partizan u Beogradu. Bahčešehir, ekipa koja je osnovana 2014. godine, nije imala priliku da nastupa sa krupnim ribama u visokom društvu i poprilična je nepoznanica. Francuski Burž, deluje zanimljivo sa Alenom Omićem, Lukom Ašćerićem i nekadašnjim košarkašem Partizana Danilom Anđušićem. Anđušić iza sebe ima odličnu sezonu u redovima francuskog predstavnika i neće mu biti drago što nastupa protiv kluba sa kojim je 2012. godine postao šampion Srbije i osvojio Kup Radivoja Koraća.

Na osnovu svega navedenog, od Partizana se očekuje borba za neku od prve tri pozicije u grupi A.

Prelazimo na favorita broj 1. Ekipa Virtus Bolonje zadržala sličan status koji ju je krasio i prethodne sezone. Okosnica tima ostala je netaknuta, tako da će ekipu iz Paladoze na terenu predvoditi Milioš Teodosić i Stefan Marković, a sa klupe Aleksandar Đorđević, uz napomenu da će Teo propustiti start sezone. Razlog je povreda koju je u nedelju doživeo protiv Kanuta. Nekoliko novih lica poput Vudu Abasa, Džoša Adamsa i Amadea Tesitorija osvežila su roster i Virtus će napasti trofej za koji bi se svakako borio da je prethodna sezona tekla po planu. Zato MOZZART daje kvotu 4.00 da tim iz Bolonje osvaja Evrokup. Nadmetaće se u grupi C sa petim favoritom Lokomotivom Kuban, zatim Andorom i Monakom, kao i autsajderima Lietkabelisom i Antverpom. 

Drugi tim za koji se procenjuje da ima najveće šanse za trofej jeste Unikaha koja je prošle sezone bile lider grupe i u glavnoj i u Top 16 fazi. Poput Virtusa i Partizana, Korona virus joj je poremetio planove. Sezonu u Endesi su startovali sa dva poraza i pobedom, a početak Evrokupa biće prilika za Brizuelu, Buteja i saigrače da pokažu zašto je kvota da oni osvajaju pehar 6.00. U grupi B sa Unikahom su još Breša, francuski Metropolitans, nemački Ulm, ali i crnogorski predstavnici Budućnost i Mornar. Klub iz Bara koji je dobio šansu da nastupi u kontinentalnoj smotri B produkcije zbog odustajanja izraelskog Makabi Rišona i okarakterisan je kao tim sa najmanje šanse za najveći domet. I pored te činjenice ekipa Mihajla Pavićevića sposobna je da bilo kom rivalu koji ga bude potcenio spajuje 100 poena. Ekipu su napustili Antabja Voler, Dario Hant, Lens Heris i Damir Markota, ali su stigla takođe četvorica košarkaša – Tejlor Smit, Aleksandar Lazić, Marko Jeremić i Keni Gejbrijel. Sa druge strane, Budćnost će ciljati mesto među 16 najboljih koje nije uspela da obezbedi prethodne sezone u konkurenciji Unikahe, Galatasaraja, Oldenburga, Trenta i Gdinje. Podgorički tim sigurno može da se meri sa Brešom i Metropolitansom, pa i sa Ulmom. Dvoranu Morača napustilo je čak devet igrača, a u Podgoricu su stigla četvorica. Najzvučnija pojačanja su Rašad Von i Vili Rid, Melvin Ežim i Dragan Apić. Von iza sebe ima odličnu sezonu u Igokei, Rid je snažni centar sa NBA iskustvom, koji je deo prošle sezone proveo u Olimpijakosu. Budućnost otvara takmičenje večeras od 19.00 časova kao domaćin Breši, Mornar sutra od 19.30 ide na nezgodno gostovanje Ulmu.

Po kvalitetu najizjednačenija grupa trebalo bi da bude ona uz koju stoji slovo D, a čine je Gran Kanarija, Promiteas, Trento, Bursa, Nanter i Cedevita Olimpija. Favorit za lidersku poziciju na kraju glavne faze je svakako Gran Kanarija, a slovenački tim bi trebalo da se nadmeće sa Nanterom, Trentom i Promiteasom za ostale pozicije koje vode u Top 16 fazu. Zmajevi su pretrpeli velike promene u igračkom kadru – otišlo je deset, a došlo sedam košarkaša. Pre svih faliće nova akvizicija Partizana Kodi Miler Mekintajer, ali će ga praktično zameniti Kendrik Peri koji je prošle sezone blistao u dresu Mega Bemaksa. Jaka Blažič, Edo Murić i družina takmičenje počinju sutra od 20.00 protiv Nantera u Francuskoj.


tagovi

EvrokupFK Partizanpartizan kkVirtusVlado Šćepanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara