Košarkaški Falkons Akademije iz Dubaija (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Košarkaški Falkons Akademije iz Dubaija (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Novi vetrovi sa istoka: Dubai se 10 godina spremao da zakuca na vrata ABA lige i Evrolige

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.11.23. | 09:58

Ambiciozan košarkaški projekat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već dugo raste, a veliki korak ka priključivanju evropskoj košarci napravio je u Srbiji

Okupili su se na Zlatiboru neki od najboljih mladih košarkaša u regionu. Povod? Početak juniorske ABA lige. Ali, ovoga puta nisu svoj talenat došli da prikažu samo klubovi sa prostora bivše Jugoslavije. Debi na Jadranu upisala je i ekipa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Miriše na početak nove ere u regionalnoj košarci. Možda i u evropskoj. Svakako, momenat za istoriju.

Možda je kiša, koja je nemlice padala na početku grupne faze juniorskog turnira na Zlatiboru, uticala da ovaj trenutak ne privuče tako veliku pažnju javnosti, ali utisak je da bi ovo mogao da bude početak određenih „klimatskih“ promena u košarci na ovim prostorima. Jer, otkrio je i sportski direktor ABA lige Milija Vojinović, da se sa Dubaijem već neko vreme vode razgovori i da je ovo bio prvi korak uvođenja tima sa Bliskog istoka u regionalne košarkaške tokove.

Izabrane vesti

Dok se čeka odluka o seniorima, a nije tajna da razgovori idu u pozitivnom smeru, o učešću tima iz Dubaija u Evroligi znaće se mnogo više već u ponedeljak, kada će klubovi-deoničari elitnog takmičenja dati svoj sud na zakazanom glasanju. Ali, iako se odluka bliži, seniorski tim ispred Falkons Akademije još nije ni formiran. Ako (ili možda bolje napisati kada) bude, sasvim je jasno da će biti sačinjen sa internacionalnim motivima. Kako se može čuti, postoji ideja i o drugom timu koji bi mogao da bude baziran u Evropi.

No, to će makar još neko vreme biti u magli. Akcenat je trenutno na akademiji, koje je već prevalila deceniju rada sa mlađim kategorijama, kako je za Mozzart Sport istakao pomoćni trener U19 i prvi trener U16 selekcije Dubaija, rođeni Beograđanin, Miloš Međedović.

"Osamdeset odsto ekipe koja je došla u ABA ligu zapravo je iz naše škole košarke. U rosteru ima Grka, Holanđana, Belgijanca, Srba, ali su to većinom momci koji su rođeni ili odrastali u Dubaiju. Imali su i manje od osam godina kada su krenuli da rade u našoj akademiji i polako se razvijali, išli korak po korak kroz omladinske kategorije. Nije baš, kao što se misli, da smo kupovali igrače i došli da pobedimo sve. Kada je ovaj projekat zaživeo pre deset godina, košarka nije bila toliko aktuelna u Dubaiju i uopšte u Emiratima. Igralo se naravno, kao i svuda u svetu, ali ne toliko aktivno. Sada imamo 500 dece, veliki broj ekipa u svim uzrastima, kao i u ženskoj konkurenciji. Zaista se radi se o jednom ozbiljnom sistemu. Veliki broj trenera radi sa tim dečacima i devojčicama. Prava sportska priča“, rekao je mladi trener, koji je već tri godine u Dubaiju i jedan je od nekolicine srpskih stručnjaka koji su deo sistema Falkonsa, uz Marka Lepovića i Milana Vejinovića.

Mlade nade Falkons Akademije (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)Mlade nade Falkons Akademije (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Falkonsi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima učestvuju u tri lige. Kako ističe Međedović, sa dosta uspeha. Napomenuo je da su momci iz akademije prvi u šampionatima za svoje uzraste, u kojima je proteklih godina, kao posledica sve većih ulaganja i ambicija, podignut kvalitet. Sve je veće i interesovanje. Dodao je i da su ranije učestvovali na turnirima u Španiji, čak uspevali i da pobede vršnjake iz Olimpijakosa. Sada su sleteli i u ABA ligu.

"Nije nam prvi put da igramo utakmice u inostranstvu. Međutim, ovo je drugi nivo. Ponosni smo na činjenicu da imamo najmlađi tim na turniru, nosioce 2007. i 2008. godište. Biće ovo jedinstveno isksutvo za nas, da se usmerimo. Nije nam fokus da momentalno ostvarimo rezultat, već u budućnosti. Videćemo šta će se dešavati. Nadam se da ćemo nastaviti sa ovim radom.

Na debiju u regionalnom takmičenju, mladi sastav iz Dubaija, koji sa klupe predvodi grčki stručnjak Petros Krasopulos (svojevremeno omladinski reprezentativac Helena), sačekao je jedan od najvećih izazova – sudar sa Crvenom zvezdom. Nekolicinom momaka koji su prošle sezone bili vicešampioni Jadrana, zlatnim juniorskim reprezentativcem Andrejom Kostićem, jednim od najtalentovanijih centara u Srbiji, Stefanom Marjanovićem. Ostavili su vrlo dobar utisak. Čak otvorili meč serijom 16:2. Nisu se predavali ni kada je ekipa Branka Jorovića uspostavila kontrolu i stekla prvu ozbiljniju prednost. Do kraja su se borili i pokazali da mogu da se nose sa najboljima na Jadranu.

"Kolege iz Srbije imaju samo reči hvale. Mnogi ipak nisu bili upućeni u košarkaška zbivanja u Emiratima, kao i većina Evrope. Ipak, mi smo došli da pokažemo da znamo da igramo košarku.

U igri se oseća evropski uticaj, koji, između ostalog, na momke iz Falkons Akademije prenose treneri.

"U odnosu na NBA koji forsira revijalne utakmice jednom godišnje u regionu, Dubai želi da ima unikatan koncept, u kojem se igra svake nedelje i to u Dubaiju. Sve više se prate Evroliga i ABA liga i u tom smeru ide i priča naše akademije“, dodao je Međedović i napominje snažne veze sa srpskom košarkom:

"Imamo odlične odnose sa Srbijom, Beogradom i Košarkaškom federacijom iz hiljadu različitih razloga. Naravno, mnogo našeg rada je zasnovano na tom mentalitetu naše škole košarke. Dobra odbrana, pa iz nje fleksibilan napad."

Jasna je želja da ovo bude samo početak. Prva u nizu godina u kojoj će, najpre juniori, biti deo regionalne elite. A interes tima iz najmnogoljudnijeg grada Ujedinjenih Arapskih Emirata je da se takmiči i u juniorskoj Evroligi, na popularnom ANGT-u (Adidas Next Generation Tournament). Bord elitnog evropskog takmičenja će u ponedeljak doneti odluku o saradnji, koja da bi mogla da bude pravo osveženje za evropsku košarku.

"Znamo gde smo. Svesni smo naših nedostataka, ali isto tako i naših dobrih strana. Svesni smo i potencijala, vizije koju mi imamo. Dubai se deset godina spremao na ovo. San koji smo imali, na čelu sa generalnim menadžerom Dejanom Kamenjaševićem, postao je realnost. Zadrmali smo kapije ABA lige i Evrolige i to bi moglo da ima pozitivan uticaj na sve. Ako ovaj projekat zaživi, verujem da ćemo doneti svežinu i biznis model kakav evropskoj košarci može da bude samo od koristi. Nešto sveže, novo, avangardno, što bi moglo da donese pozitivne promene“.

Dok se Evroliga čeka, početak saradnje sa regionalnim takmičenjem ostvaren je na veliko obostrano zadovoljstvom.

"Imali smo mnoštvo fenomenalnih razgovora sa kolegama. Igrači su imali priliku da se upoznaju i druže sa vršnjacima. Iako dolaze sa drugog podneblja, fantastično su prihvaćeni i veoma smo zadovoljni kako zasad sve funkcioniše. Izuzetno smo zahvalni organizaciji ABA lige. Dali su nam šansu, kroz sve razgovore bili izuzetno korektni i profesionalni. Zahvalio bih se i ljudima iz Turističko rekreativnog kompleksa Zlatibor. Za sve su nam izašli u susret, organizacija je bila sjajna“, zaključio je Miloš Međedović u razgovoru za Mozzart Sport.

Duvaju neki novi vetrovi sa istoka u regionalnoj košarci. Mogli bi i da se prošire Evropom. Nove informacije „meteorologa“ dobićemo početkom naredne sedmice. Velika odluka je pred Evroligom, a Dubai je, po svemu sudeći, spreman.


tagovi

DubaiKK DubaiABA ligaFalkons Akademija Dubaiujedinjeni arapski emiratiEvroligaJuniorska EvroligaJuniorska ABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara