Luka i Buker (©Printscreen)
Luka i Buker (©Printscreen)

Novo poglavlje rivalstva: Luka promašio zicer za produžetak, pa ušao u konflikt sa Bukerom

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.03.23. | 22:00

Šuter Finiksa likovao nad promašajem slovenačkog asa, a verbalni duel dobio je i fizičku notu...

Postoji ta, svima dobro poznata fotografija nastala u petoj utakmici prošlogodišnjeg plej-ofa, kada je Luka Dončić sa osmehom na licu gledao zabrinutog Devina Bukera pošto je postalo jasno da će Dalas ubedljivo dobiti Finiks što je najavilo kasniji trijumf Mavsa u celoj polufinalnoj seriji. Lukino i Bukerovo rivalstvo sada je već dobro poznato u košarkaškom svetu i kako vreme prolazi sve više raste.

Novo poglavlje svojih okršaja imali su u večerašnjem trijumfu Sansa u Dalasu rezultatom 130:126 (31:25, 28:37, 37:33, 34:31). Istom je prethodio nesvakidašnji događaj, pošto je Dončić na 6,2 sekunde pre isteka vremena promašio zicer iako se prethodno oslobodio pritiska Džoša Okođija. Njegov neiskorišćen šut sa svega dva metra od koša iskoristio je Kevin Durent da pokupi važan skok, a Slovenac ga je zaustavio faulom. Svojih pet minuta za likovanje dobio je Buker. Prvo je prigovorio sudiji što nije svirao Dončiću faul u napadu, da bi potom nešto dobacio prvoj zvezdi Mavsa i tu se temperatura u trenutku značajno podigla.

Izabrane vesti

Svedoci dešavanja kažu da je Dončić prvo oštro odgovorio svom ljutom rivalu, a kada mu je ovaj uzvratio, uneo mu se u lice i tu je nastala gužva. Na snimku se vidi kako je Buker zgrabio Dončića ispod ruke, a dok su razmenjivali reči sa ciničnim osmesima, umešali su se i igrači oba tima. Gužva je brzo rasklonjena, a arbitri su obojici dosudili tehničku grešku. Durent je svoja dva slobodna bacanja iskoristio i doveo Sanse do gotovo nedostižna četiri poena više uz 3,5 sekunde na semaforu. Dončić je poslednji napad završio velikim promašajem pošto je probao trojku iz koraka.

Kažu da je u modernoj košarci gotovo iščezla tenzija kakvu su mnogi navikli da vide tokom devedesetih godina prošlog veka i s početkom trećeg milenijuma, ali ovo bi moglo da očuva iskru nekih prošlih vremena.

Duel dva stara takmaca obeležili su najveći asovi sa obe strane. Buker i Durant su ubacili 73 od 130 poena Sansa, dok su Dončić i Irving spakovali 64 od 126 poena. Durent je imao sedam skokova, Buker 10 asistencija, Dončić devet skokova, a Irving sedam podeljenih lopti. Šuterski se mnogo bolje pokazao tandem Finiksa pošto je Durent na 37 poena šutirao 12/17, dok je Buker ubacio 15 od 25 ispaljenih lopti. Dončić je ostao na samo 8/23 uz 1/9 sa distance, dok je Irving pucao 10/19 iz igre.

Kod domaćina Tim Hardavej Džunior je dodao 21, a Kris Vud 17 poena, dok su gosti imali bolje raspoređene poene u ostatku ekipe. Deandre Ejton je imao samo devet poena uz 16 skokova, ali je možda i ključni koš ubacio iz ofanzivnog skoka na promašaj Bukera za 126:124. Dvajt Pauel je u sledećem napadu doneo novo izjednačenje posle zakucavanja na Dončićevo alej-up dodavanje, da bi Durent iz teške situacije pogodio sa poludistance i najavio trijumf.

Iako je utakmica obilovala uzbuđenjem i dobrom košarkom, navijače Mavsa i te kako može da zabrine Dončićev i Irvingov zajednički početak. Ovo im je bio peti poraz u ukupno šest utakmica. Zato Mavsima polako klizi direktno mesto u plej-ofu, dok je Finiks sa četvrtom reckom u poslednjih pet mečeva došao nadomak Sakramenta i Memfisa.



tagovi

Luka DončićDevin BukerDalas MaveriksNBA ligaFiniks SansKevin Durant

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara