Zek Ledej (©KK Partizan)
Zek Ledej (©KK Partizan)

O Zeku Ledeju – Blat ga pronašao, Šaras zgužvao listu želja da ga dovede, Mesina za 150.000 evra dobio mašinu

Vreme čitanja: 7min | sre. 07.07.21. | 08:37

Novi košarkaš Partizana nudi raznovrsni napadački arsenal uz respektabilni procenat šuta za tri, pik'n'rol i igru u reketu, uz solidne defanzivne kvalitete

Posle najboljeg strelca, Partizan je u roku od samo nekoliko dana doveo i prvog skakača milanske Olimpije u protekloj sezoni. Za Kevinom Panterom put Beograda krenuo je Zek Ledej samo dan i po pošto je raskinuo ugovor s Manekenima pre vremena.

Partizan je još jedan veliki transfer završio daleko od očiju javnosti, u potpunoj tajnosti. I ponovo zatresao tlo košarkaškog regiona. Dolazak Zeka Ledeja dobija na težini jer je od momenta njegovog rastanka s Olimpijom stiglo nekoliko konkretnih poziva evroligaških ekipa. Tako tvrdi dobro obavešteni specijalizovani portal Eurohoops, koji dodaje i da je mnoge generalne menadžere najvećih evropskih klubova šokirala vest da je Ledej slobodan. Ponajviše iz razloga što je momak rodom iz Dalasa bio jedan od heroja Olimpije u sezoni za nama i među najzaslužnijima za prvi plasman na Fajnal for Evrolige posle 29 godina.

Izabrane vesti

Odlazak Ledeja podigao je veliku prašinu. Još više njegova odluka da Evroligu zameni Evrokupom. Faktor Željka Obradovića ponovo je igrao važnu ulogu u dovođenju igrača evroligaškog kalibra i nekog ko bi poput Kevina Pantera verovatno komotno mogao da nosi bilo koji klub elitnog takmičenja. Na to dolazi i finansijski momenat. Panter je s potpisom za Partizan postao najskuplje plaćeni igrač u istoriji srpske košarke s ugovorom od 2.500.000 dolara za dve sezone. S obzirom na razvojni put i prikazani kvalitet Ledej verovatno nije daleko na platnom spisku.

A, ko je zapravo Zek Ledej? Posle uvodne dve godine provdene na univerzitetu Saut Florida prelazi na Virdžinija Tek, gde je kao senior 2017. beležio 16,4 poena, 7,3 skoka i 1,2 asistencije po utakmici. Njegove odlične partije vodile su Virdžiniju do prvog NCAA turnira posle decenije čekanja.

Zek Ledej u opremi Virdžinija Teka (©AFP)Zek Ledej u opremi Virdžinija Teka (©AFP)

Prvo evropsko iskustvo proživeo je u Izraelu. Sezonu 2017/18 proveo je u Hapoel Gilboa Galilu, gde je živeo u gradiću sa nepunih 3.000 stanovnika po imenu Gan Ner. Tranzicija s koledž na evropsku košarku prošla je gotovo bezbolno. Ubrzo je postao najbolji igrač ovog tima. Decembra 2017. postao je jedan od retkih igrača izraelskog prvenstva sa 20+ poena i skokova na jednoj utakmici. On je to učinio u tesnoj pobedi nad Hapoelom iz Jerusalima (72:71). S dobrim igrama dobio je i poziv da učestvuje u Ol star utakmici izraelskog šampionata i na takmičenju u zakucavanjima. Sezonu je završio kao dvostruki MVP meseca (u decembru i aprilu), bio je drugi strelac prvenstva sa 19,5 poena i prosečni indeks korisnosti 23, zbog čega je zaslužio mesto u idealnoj petorci takmičenja.

Pre nego što je nastavio svoju evropsku avanturu okušao je sreću sa Atlanta Hoksima u Letnjoj ligi. Ipak, posle nepunih deset dana odlazi iz domovine i potpisuje ugovor sa Olimpijakosom vredan prema nekim informacijama 250.000 dolara za sezonu. Prelazak u Olimpijakos dogodio se na izričitu želju Dejvida Blata. Američki stručnjak poznat je kao neko ko je celu svoju profesionalnu igračku karijeru i deo vremena u trenerskim vodama proveo upravo u Izraelu koji poznaje kao svoj džep. Kada je uočio Ledeja od skauta je tražio da redovno prate njegov dalji razvoj, a kada se sezona završila insistirao je da ga uprava potpiše. Dobio je ugovor na tri godine.

Tranzicija iz izraelskog u grčko prvenstvo, a pre svega skok pravo u Evroligu nije bio lak. Prvu sezonu u Evroligi završio je sa 9,7 poena i četiri skoka uz 17 minuta na parketu. Na leto 2019. Olimpijakos je rešio da s njim prekine saradnju kako bi se potražila druga rešenja u reketu. Kako se može čuti, najviše mu se zamerao manjak koncentracije u igri i nedostatak košarkaške inteligencije.

Međutim, tako nije mislio i Šarunas Jasikevičijus. Onog trenutka kada je postalo zvanično da se Ledej rastao sa Olimpijakosom, Šaras je bacio udicu sa željom da skočnog Amerikanca dovede u Kaunas. Do tog momenta u Žalgirisu se nije razmišljalo o Ledeju, već o drugim imenima. Pre svih Ogustin Rubit, koga su u to vreme jurili Himki i upravo Olimpijakos. Na kraju je Rubit odbio ugovor vredan između 800.000 i 900.000 evra iz Podmoskovlja i izabrao skromnije uslove kako bi s porodicom živeo u Atini.

U to vreme Žalgiris je na radaru imao i Rašona Tomasa, koji je završio u Partizanu, plus Devina Bukera posle rastanka s minhenskim Bajernom. U Litvaniji se kasnije pisalo da se Jasikevičijus uplašio Bukerovih čestih promena raspoloženja i nezainteresovanosti za individualni rad, pa je izbor pao na Zeka Ledeja. I bio je to pun pogodak!

Ledej na meču protiv Crvene zvezde (©Star Sport)Ledej na meču protiv Crvene zvezde (©Star Sport)

Ledej se ekspresno uklopio u Šarasov sistem košarke. Postao je pogonsko gorivo tima kao neko ko važi za “energetsku bombu“ i igrača s nepresušnim izvorom energije. Jasikevičijus se nije libio da koristi i meku ruku svog dugajlije, što se ispostavilo kao prava stvar. Ledej je drugu evroligašku sezonu završio sa 43 odsto preciznosti za tri poena, uz prosek od 11,8 poena, 4,7 skokova i indeks 13,2. Uz dve utakmice manje u dresu Žalgirisa Ledej je beležio cela dva poena više. Odmah je na sebe privukao pažnju evropskih bogataša i zapao je za oko Etoreu Mesini koji je u Milanu spremao veliki projekat za povratak Olimpije u sam vrh evropske košarke.

Obeštećenje od 150.000 evra verovatno je najbolje potrošen novac Olimpije jer je za simboličnu sumu novca stigao igrač koji je bio među najzaslužnijima za plasman na Fajnal for! Setiće se mnogi da je upravo njega Malkolm Dilejni “video“ onom asistencijom iz auta za alej-up kojim je Ledej doneo tesnu pobedu Manekenima u dramatičnoj završnici prve utakmice četvrtfinala sa Bajernom u Milanu. Nebeski skok Ledeja spasao je Olimpiju i Mediolanum Forum, te trasirao put ka polufinalu. Na kojem, istini za volju, nije baš odigrao dobro.

U trećoj evroligaškoj sezoni njegovi šuterski kvaliteti posebno su došli do izražaja. Sezonu je završio sa 10 poena u proseku što je bilo dovoljno za četvrto mesto na klupskoj listi strelaca iza Pantera, Šildsa i Dilejnija. Najveća promena videla se u njegovoj slobodi da “raspali“ za tri poena kad god to poželi i Mesinino poverenje opravdao je maksimalno pošto je bio među deset najpreciznijih trojkaša uz postotak od 46,6 odsto! Čak ni to mu nije bilo dovoljno da bude prvi u timu pošto je Điđi Datome bio na apsurdnih 51,1 odsto. Ali, kao neko ko se dosta oslanja na igru iz pika i u reketu, Ledej je u timu prepunom šutera gde je glavno oružje upravo šut, pokazao respektabilni kvalitet uprkos specifičnom i estetski ne tako lepom stilu izbačaja i možda sporijem ulasku u šut za elitne košarkaške prilike.

“Osećaj je sjajan. Sav trud i rad, konstantna želja za napretkom i da pomognem timu su se konačno isplatili. Sve se vraća kada veruješ. Jako sam zadovoljan što ću igrati na Fajnal foru Evrolige“, izjavio je Ledej po plasmanu na završni turnir.

Ledej sa saigračima u Olimpiji (©Star Sport)Ledej sa saigračima u Olimpiji (©Star Sport)

Govoreći o trojici trenerskih asova sa kojima je dosad sarađivao, Ledej kaže da mu je košarka Etorea Mesine najviše prijala za karijeru.

“Blat je bio opušten i neko s kim je zaista lako razgovarati. Bilo mi je važno da iskoristim šansu koja mi se ukazala. U vreme kada sam ja bio tamo, Olimpijakos je bio drugačiji tim. Igrali su dosta sporije, lopta se mnogo vrtela. Gradili smo barijere u odbrani za Vasilisa Spanulisa i Najdžela Vilijams Gosa. Šarasova filozofija se zasniva na jakom sistemu i dobroj saradnji s menadžmentom. Sistem daje odgovore. U vreme kada sam dobio poziv Mesine, on je u Milanu gradio tim koji je želeo da igra brzo i snažno. Svideo mu se način na koji igram. Kada igramo brzo, često smo na liniji slobodnih bacanja, stvaramo dobre pozicije u napadu i uvek podelimo ekstra pas. Igrali smo pravu, timsku košarku“.

Za sebe je govorio da cilja ono što Drejmond Grin nudi Golden Stejt Voriorsima u NBA ligi.

“Želim zaista da budem kao Drejmond. On je pobednik. Sposoban je da ponudi toliko toga na parketu i pravi je primer ostalima. Uvek želim da pobedim, a i on je takav. Raznovrstan je igrač, sposoban da igra tri pozicije u napadu i brani svih pet u odbrani. To je ono čemu lično težim“.

Uz već pomenute šuterske kvalitete, Zek Ledej Željku Obradoviću, saigračima i navijačima može da ponudi igru adaptiranu na brzu košarku. Neko je ko uživa u pik’n’rol igri, s godinama sve više se oslanja na igru u reketu i šuteve za tri poena, dok situacije s poludistanci ostavlja po strani. Ne plaši se da spusti loptu u dribling i krene u realizaciju čak i protiv viših i snažnijih protivnika. Svojim kretnjama dobro prati igru bez lopte, uvek je tu da se ponudi saigračima, a uz to igra i sasvim solidnu odbranu. Zbog svojih atletskih i fizičkih karakteristika nezgodan je defanzivac na obruču, a pre svega je sposoban da čuva igrače na više pozicija.

Partizan je bez dileme angažovao ozbiljno pojačanje za Evrokup i pogotovo ovdašnje košarkaške prilike. Naravno, sada ostaje da se vidi kako će Željko Obradović sve to da uklopi na delu. 



tagovi

Zek LedejKK PartizanŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara