OAKA će ponovo zagrmeti: Gist, Gist, Gist!

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.10.19. | 13:33

Povratak na mesto na kojem je proveo neverovatnih sedam godina

Snažni američki centar Džejms Gist letos je posle sedam godina napustio Panatinaikos, a prvi meč u dresu Crvene zvezde u Evroligi zaigraće u svojoj OAKA areni.

Iskusni as je bio veoma blizu da dostigne legendarnog Majka Batista, koji je vezao devet godina u Atini, a potom se ponovo vratio na još jednu sezonu.
"
Nikada se nisam upoređivao sa Majkom. Nije imalo smisla ni razmišljati o tome. Ne možete se porediti sa njim, osvojio je tri Evrolige sa Panatinaikosom, on je jedan od onih igrača koji su napravili ovakav PAO. Nije mu lako ući u patike. Sve ove godine sam pokušavao da sledim svoj put. Majk je uradio sjajne stvari, postavio je visoku lestvicu za strane igrače ovde i teško ga je nadmašiti", poručio je Gist za Gazetu.

Izabrane vesti

Grčki novinare je interesovalo to što nije promenio ime na Instagramu, gde još uvek stoji "Gistopoulous".
"
Pokušavam to da promenim, ali mi Instagram otežava život (a-ha-ha). Gde god sam išao prilagodio sam se mestu gde igram košarku. Učinio sam to zbog zabave. Ok, ako sam u Grčko, biću Gistopoulous".

Nakon odlaska iz Partizana, a do potpisa za Panatinaikos 2012. godine, prošao je kroz neprijatne trenutke u karijeri.
"Prolazio sam kroz veoma tešku fazu, jednu od najtežih u karijeri. Imao sam strašnu sezonu u Partizanu, posle čega sam potpisao za Fenerbahče. Ta sezona nije bila dobra ni za Fener, ni za mene, pojavila se ponuda Unikahe i prihvatio sam je. Sećam se da smo bili prvi u grupi Evrolige, ali u ACB ligi nismo igrali dobro. Došlo je do neke zabune, nisam ni znao da sam prodat. Posle meča sa Šarlroa došli su novinari i pitali me da li je ovom moja poslednja utakmica u Malagi? Ostao sam zabezeknut. Došao sam kući da vidim šta se dođavola događa. Bićete prodati narednih dana, morate da spakujete svoje stvari i odete. Imate 19 sati za. Bilo je ludo", priseća se Gist.

Usledio je odlazak u Atinu, koju je prethodno odbio zbog odlaska u Španiju.
"Nakon onoga što se dogodilo u Malagi želeo sam da dokažem da ekipa može da pobeđuje sa mnom u timu, da mogu da pomognem timu da ustane. Sve što sam želeo jeste da pobeđujem i ujedno spasim svoju karijeru. Pre nego što sam potpisao za Malagu imao sam ponudu da dođem u Panatinaikos, čak je konataktirao i Dijamantidis. Objasnio mi je da me veoma žele, ali sam odbio. To više nije bio Obradovićem Panatinaikos, jer je 10 igrača otišlo. Ok, znao sam Dijamantidisa, jednog od najboljih igrača u Evropi. Panatinaikos je bio mesto na kojem sam želeo da igram prethodnih godina, ali sam osećao da ne mogu da osvojim Evroligu. Pored toga, grčka liga nije bila jaka kao španska".

Nije veliki broj stranih igrača koji su uspeli toliko dugo da nose dres Panatinaikosa. Šta je recept?
"
Ne znam... Zaista nemam odgovor. Pitajte bolje one koji su me tu zadržali. Samo zam želeo da igram košaru i pobeđujem. Košarka za mene nije posao, to je moj život, tako da su možda poštovali moj rad i posvećenost njemu".

Gledate li svoje snimke na Jutjubu?
"Ranije sam to radio kada sam želeo da se motivišem".

Koji period iz Atine pamtite?
"Mislim da je vrhunac bio kada sam igrao sa Lazmeom. Imali smo sjajnu saradnju. Ne samo sa njim, već i sa Dijamantidisom, Macijulisom... Te prve dve sezone su bile neverovatne. Imali smo snažno jezgro igrača i nadali smo se da ćemo nastaviti zajedno. Definitivno bismo otišli na F4 i ovojili jednu ili dve Evrolige sa tim timo, stvarno sam ubeđen u to".

Šta vam nedostaje iz grčke košarke u ovom trenutku?
"
Ne nedostaje mi toliko košarka, koliko mi nedostaje suvlaki (a-ha-ha). Košarka je svuda ista, globalna je. Živiš svuda sa istim intezitetom, ukoliko imaš strasnu publiku. Opet ću igrati u punoj Areni kakvu ima Crvena zvezda, koja poseduje veliku bazu navijača... Nedostajaće mi i igranje za Panatinaikos, derbi sa Olimpijakom".

Da li se nadate da ćete ponovo čuti skandiranje: "Gist, Gist, Gist?"
"Da, bilo bi vrlo lepo. Radujem se što se vraćam i što ću to ponovo čuti".

Da li očekujete doček kakav su imali Obradović i Batist u prošlosti.
"Ne osećam da sam na tom nivou. Možda sam ostao u dobrom sećanju, ali nisam kao oni koji su postigli toliko mnogo stvari u Panatinaikosu", poručio je Gist.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara