Željko Obradović (©MN Press)
Željko Obradović (©MN Press)

Obradović otvoreno: Ne volim kada mi tim nije koncentrisan na treninzima

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 19:26

“Ako vidim da jedan ili dvojica igrača nisu koncentrisani, onda je bolje da ih stavim na klupu, pa da nastavim sa drugima“

Trenerski um Željka Obradovića doneo je toliko radosti klubovima sa kojima je najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena radio, ali je jako teško dostići visine na kojima je godinama strateg iz Čačka.

Obradović je u trenerskim vodama preko 30 godina i zna koliko se košarka od tada promenila. O tome, ali i još nekim stvarima, govorio je za zvanični sajt Evrolige, u novoj video rubrici “Euroleague masterminds“.

Izabrane vesti

“Trenersku karijeru počeo sam 1991. godine. Sada je 2023 (vreme kada je video bio sniman prim. aut) i prošlo je mnogo vremena, košarkaša se dosta promenila. Ono što volim kod mog tima je da koristi svoj talenat i igra pametno. Moraš da se adaptiraš i razmišljaš o svakom detalju. Mali detalji prave veliku razliku“, rekao je Obradović i nastavio:

“Za mene je jako važno što sam mogao da radim sa svojim mentorom, Aleksandrom Nikolićem. On je baš vodio računa o svakom detalju. Možda baš zbog toga i sam pratim toliko svaku sitnicu“.

Zatim je govorio o sistemu koji je koristi kada su igrali u tranziciji.

“Sećam se da smo uvek igrali u tranziciji. Recimo da je plejmejker negde na 45 stepeni sa desne strane i traži da igra pik sa četvorkom. Centar je ovde (pokazuje na desnu stranu, pored koša prim. aut), dok je bek ovde (pokazuje direktno ispod koša prim. aut). Tako centar postavlja blokadu za šutera u uglu, dok dvojka posle pravi blok za 'peticu'. Najvažnija stvar je ta da je lopta u rukama plejmejkera na 45 stepeni. Igrač koji je na liniji trojke u uglu, šuter, mora da traži loptu kako bi odbrambeni igrač mogao priđe i zatim bi usledio blok. Zato blokovi u datom trenutku imaju smisao“, priča Obradović i nastavlja:

“Bek koji ima loptu ide do centra kruga, šuter koristi prednost dva bloka, ide ispod koša i trči na drugu stranu, pod uglom od 45 stepeni. Centar koristi blok svog beka i ide na perimetar da uzme šut“.

Usledilo je dalje obrazloženje...

“Timovi protiv kojih smo igrali ovaj sistem, imao sam igrače koji mogu da šutiraju trojke čak i ako su centri. U to vreme je verovatno bilo iznenađenje što centar može da šutira za tri, sada je to normalno“.

Kada je reč o treninzima...

“Pre svega, najvažnije je da igrač uživa u radu, jer je trening jako, jako bitan. Ako dobro uradiš trening, imaćeš i dobru utakmicu. Mrzim kada moj tim nije fokusiran na treninzima. Ako vidim da jedan ili dvojica igrača nisu koncentrisani, onda je bolje da ih stavim na klupu, pa da nastavim sa drugima“.

O tome šta znači biti trener...

“Biti trener znači da razmišljaš mnogo i posmatraš svoje igrače. Ono što tražim od svojih plejmejkera je da uzmu loptu brzo kako bismo imali bar 20 sekundi da odigramo napad. A onda radimo jednostavne stvari. Šta je košarka generalno? Imaš duele u reketu, pik'n'rol na perimetru i imaš igru jedan na jedan iz izolacija. Svaki dan je šansa da nešto naučiš i postaneš bolji. Velika je privilegija kada radiš nešto što voliš. Volim košarku i srećan sam što mogu da radim nešto što volim celog života“.



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara