Košarkaši Partizana sa trenerom Obradovićem (©MN Press)
Košarkaši Partizana sa trenerom Obradovićem (©MN Press)

Obradović u voljenoj Badaloni sa željom da je osvoji

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.02.22. | 08:58

Košarkaši Partizana u 12. kolu Evrokupa igraju ključni meč grupne faze protiv Huventuda

Pred košarkašima Partizana je najvažniji meč dosadašnjeg toka sezone. Gostuju u Badaloni u okviru 12. runde Evrokupa i protiv Huventuda traže trijumf za povratak na prvo mesto u Grupi A (21.00). Pobednik će napraviti veliki korak za obezbeđivanju čelne pozicije, koja donosi prednost domaćeg terena do kraja eliminacione faze.

Huventud je odigrao dobar meč u dvorani "Aleksandar Nikolić" u prvom delu sezone, ali je ostao praznih šaka. Kevin Panter je preuzeo stvari u svoje ruke u finišu i serijom vezanih koševa obezbedio crno-belima veliku pobedu (68:87). Ipak, posle poraza od Turk Telekoma ekipa Željka Obradovića pala je na drugo mesto, španski tim pred večerašnji okršaj ima trijumf više.

Izabrane vesti

Ukoliko sastav iz Humske slavi i na gostovanju, izjednačiće se prema učinku sa ekipom Karlesa Durana, ali je i zameniti na vrhu zbog boljeg bilansa u međusobnim susretima. Poraz bi ozbiljno ugrozio šanse Partizana da sa prvog mesta izbori plasman u narednu fazu. Jasno je dakle da je ulog veliki.

Crno-beli su posle iznenađujućih neuspeha u okršajima sa Megom Mozzart (90:93) i Turk Telekomom (71:85) uspeli da se vrate na pobednički kolosek u Novom Mestu. Lako su izašli na kraj sa Krkom (79:63) i rešili se velikog pritiska pred jedan od ključnih mečeva u sezoni.

Imali su razne probleme minule sedmice. Neobično mali broj treninga, ponajviše zbog problema sa letovima u Turskoj. Najpre su u Ankaru stigli preko Izmira, umesto Istanbula, što je stvorilo nove probleme i gotovo celodnevno tumaranje po aerodromima. Potom su se u povratku zadržali na aerodromu u najnaseljenijem turskom gradu i čitavu "ekskuriziju" okončali tek u sredu uveče (krenuli za Tursku u ponedeljak ujutru). Nisu imali nijedan pravi trening tri dana, a već u četvrtak su morali na let za Ljubljanu, kako bi se u Novom Mestu sastali sa Krkom...

Uspeli su da prebrode navedene probleme, upišu važnu pobedu, konačno se odmore i spoje nekoliko dana treninga. U nedelju su radili u ranijim popodnevnim časovima, pre nego što su u 17.00 krenuli put Barselone. Tako su u Badaloni imali nekoliko vezanih treninga i sve potrebne uslove da dobro pripreme meč.

"Posle izuzetno teškog putovanja u Tursku, povratka, spavanja par sati, odlaska u Ljubljanu, igrači su konačno imali priliku juče da se odmore. Odmah se to vidi na njihovim licima, druga je atmosfera na treningu. Huventud je klub u kojem sam radio, izašli su nam u susret i dali nam dobre termine, pa ćemo tamo odraditi još dva treninga. Očekujem da podignemo nivo igre da makar budemo konkurentni", rekao je Obradović pred odlazak u Kataloniju.

Za srpskog stručnjaka će meč u Badaloni biti izuzetno poseban. Vraća se u grad kojem je 1994. godine doneo titulu prvaka Evrope. I dalje je obožavan od strane navijača Huventuda, neretko je klubu pomagao i kada ga je napustio, pa je tako recimo 2016. godine gostovao u Badaloni sa Fenerbahčeom u okviru priprema, zakazao dve utakmice i sav prihod ostavio domaćoj ekipi koju je u tim trenucima drmala finansijska kriza.

"Volim Badalonu i taj klub. Imam tamo dosta prijatelja. To je nešto što će uvek ostati u meni, način kako smo igrali te godine kada smo bili prvaci Evrope", rekao je trofejni stručnjak, kojem je evropska titula sa Huventudom bila druga od ukupno devet osvojenih.

Španskom timu sa dobrim razlogom večeras pripada uloga favorita. Neporažen je kod kuće u Evrokupu, a u Badaloni su se od starta sezone sladili samo Real Madrid (71:90) i Andora (73:79). Na poslednjih 15 mečeva, Duranova četa pretrpela je samo tri poraza, uz pomenuti Real savladali su je Lijetkabelis (77:87) i minulog vikenda Barselona (84:99). Pružio je sastav iz Badalone dobar otpor u katalonskom derbiju, ali je u finišu ipak ostao bez goriva u okršaju sa jednim od najboljih evropskih timova.

Košarkaši Huventuda Pau Ribas, Ante Tomić i Joel Para (©Starsport)Košarkaši Huventuda Pau Ribas, Ante Tomić i Joel Para (©Starsport)

Glavna snaga Huventuda je u kolektivu. Igra odličnu timsku košarku, trener Duran je sjajno posložio ekipu i podelio uloge. Svaki igrač ima bitnu rolu što potvrđuje i podatak da niko nije igrao više od 23:41 minuta u proseku na evrosceni (Joel Para). Boje tima iz ACB lige ipak brani i nekoliko odličnih individualaca poput prvog strelca ekipe u Evrokupu Vladimira Brodzijanskog (14,5 poena po meču), iskusnih Pau Ribasa, Ante Tomića i Giljema Vivesa, ali i španskog reprezentativca Ferana Basasa.

Aleksa Avramović se pred meč posebno osvrnuo na snagu tima iz Badalone na poziciji plejmejkera, ali istakao i odličnog defanzivca iz Dominikanske republike Andreasa Feliza.

"Plejmejkeri su im sjajni, Ribas, Basas i Vives. Izuzetni košarkaši, jako pametni... Uz pomoć Ante Tomića koji je ponajbolji dodavač na toj poziciji u Evropi, sjajno širi igru i pronalazi otvorene pasove u korneru. Znamo da su to njihove najbolje karakteristike. Tu su i propratni igrači poput Brodzijanskog. Igraju jako dobro odbranu, posebno Feliz. Znamo da su sjajan tim i jako lepo posloženi", rekao je bek crno-belih.

21.00: (1,70) Huventud (14,5) Partizan (2,30)

Zbog svega navedenog, jasno je da je pred Partizanom težak zadatak. Biće puleni Željka Obradovića na velikom ispitu, a ako ga polože dokazaće da su spremni da ostvare najviše ciljeve ove sezone. U timu neće biti Dušana Miletića, Uroša Trifunovića i novajlije Tristana Vukčevića, koji su ostali da rade u Beogradu.

"Znamo šta nas očekuje u Badaloni. Oni su odigrali veoma dobro i ovde u Beogradu protiv nas. Ekipa koja ima kvalitet i zaista je dobro vođena. Moramo da odigramo verovatno najbolju utakmicu do sada ako želimo pozitivan rezultat", rekao je trener crno-belih.

Šef struke Huventuda Karles Duran je istakao da sa Obradovićevim ekipama nema šale.

"Činjenica da su ovde od ponedeljka govori o tome da nas poštuju. I mi njih moramo da poštujemo ​​jer ako stvari ne odradimo dobro u 40 minuta nećemo ih pobediti. Nadam se da ćemo sa našim navijačima dobiti utakmicu koja je vrlo važna u trci za najbolju poziciju u grupi. Partizan se pojačao Matijasom Lesorom i dobili su dodatnu snagu pod koševima. Vrlo su dobra ekipa u defanzivi, koja sa Kevinom Patnerom i Zekom Ledejem ima vrlo iskusne igrače. Svemu tome moramo da dodamo da je to ekipa koju predvodi Željko Obradović, koja je uvek opasna", izjavio je španski stručnjak.

On ipak tvrdi da predstojeći meč ne vidi kao odlučujući.

"Mislim da ovo nije finale. Ostalo je još mnogo utakmica, ali jeste šansa da se stekne prednost u odnosu na direktnog protivnika. Da, mislim da ćemo ako pobedimo imati prednost koju ćemo moći da iskoristimo u preostalim mečevima. Za mene je finale pobediti ili izgubiti, i bez obzira šta se dogodi u sredu, nastavićemo oba tima će nastaviti svojim putem", zaključio je Duran.

EVROKUP - 12. KOLO

Utorak

Virtus Bolonja - Budućnost 62:68

/Žaite 19 - Popović 23/

Gran Kanarija - Valensija 91:90 (81:81)

/Sloter 23 - Prepelič 18/

Sreda

18.00: (1,30) Lijetkabelis (16,0) Trento (3,90)

18.30: (2,55) Promiteas (14,5) Burg (1,60)

19.15: (1,30) Cedevita Olimpija (16,0) Bursa (3,90)

20.00: (1,30) Andora (16,0) Hamburg (3,90)

20.00: (2,70) Šlonsk (14,5) Turk Telekom (1,55)

20.30: (1,80) Metropolitan (14,5) Lokomotiva Kubanj (2,15)

20.30: (1,80) Venecija (14,5) Ulm (2,15)

21.00: (1,70) Huventud (14,5) Partizan (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanHuventudŽeljko ObradovićKarles DuranAleksa AvramovićPau RibasAnte TomićGiljem VivesKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara