""
""

Od heroja do potpunog tragičara: Mirza Teletović proćerdao ogromnu prednost i mesto u drugom krugu!

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.09.13. | 19:35

Krilni centar Bruklin Netsa odigrao je partiju iz snova do 37. minuta, pogodio tri vezane trojke i sam doveo BiH do +16, a onda je usledio potpuni potop, koji je izabranike Ace Petrovića poslao kući

U jednom trenutku Bosna i Hercegovina bila je na korak od sna, imala čak 16 poena razlike, koji su ovaj tim vodili u drugi krug. Mirza Teletović i Nihad Đedović postilgi su ukupno 51 poen, mogli lako da budu heroji, a postali su tragičari... Posebno krilni centar Bruklin Netsa. Teletović je odigrao partiju života do 37. minuta, posebno u sedam minuta poslednje deonice, a onda je krenuo u seriju ishitrenih šuteva i izgubljenih lopti... Đedović je odigrao nekoliko loših napada, dobio petu ličnu grešku i tako "zakopao" svoj tim. BiH zato sada ide kući, a Litvanija u drugi krug, najviše zahvaljujući heroju - Linasu Kleizi, koji je meč završio sa dabl-dabl učinkom (20p, 10sk), a u poslednjih dva minuta ubacio je dve trojke, koje su razliku smanjile na ispod deset poena - za konačnih 78:72.

Utakmicu je bolje otvorila Litvanija, povela 5:0 preko Kleize i Pociusa, ali je BiH serijom 11:2 preokrenula rezultat, zahvaljujući Nihadu Đedoviću i Elmedinu Kikanoviću. Posle toga ulogu vođe preuzeo je Mirza Teletović, koji je šuterski odlično otvorio meč, ali je nedugo zatim ušao u seriju promašaja. Do kraja četvrtine usledila je rezultatska klackalica, koja se završila nerešenim rezultatom 18:18.

Izabrane vesti

Početak druge deonice definitivno je pripao Andriji Stipanoviću, koji je sa četiri vezana poena doneo novo blago vođstvo svom timu (24:21). Ipak, u nastavku meča ponovo je usledila nova klackalica – na jednoj strani konce su vukli Kleiza, Pocijus i Kalnietis, dok su kod BiH Teletović i Đedović na sve načine vukli ka cilju. Na veliki odmor otišlo se pri rezultatu 31:30 za BiH, a igračima Ace Petrovića bilo je potrebno još devet poena kako bi obezbedili istorijski prolaz u drugi krug.

Do polovine treće deonice rezultat je bio prilično izjednačen, onda je usledio period blage dominacije naših zapadnih komšija. Usledila je serija 7:0 kojoj su kumovali Đedović i Teletović (pet vezanih poena), da bi u nastavku Šutalo postigao trojku za 53:48, posle čega je blaga panika ušla u redove Litvanaca. Kleiza i Pocijus su uspeli da smanje prednost rivala, ali je Đedović novim poenima vratio pet poena razlike pred poslednjih deset minuta – 57:52.

Mirza Teletović je sa dve vezane trojke otvorio poslednju četvrtinu i najavio pravi haos i dramu do kraja, a vrlo požrtvovana igra u odbrani donela je Bosni i Hercegovini novu najveću prednost na utakmici – 65:56. Neverovatnu partiju u nastavku utakmice pružio je krilni centar Bruklina, koji je pet minuta pre kraja postigao i svoju šestu trojku na meču sa deset metara (?!) za rezultat 72:58, a navijači BiH bili su u transu.

Litvanci ništa živo nisu mogli da pogode, što je donekle i uspavalo Bosance. Sve što je sam sagradio Teletović on je i propustio u samo dva minuta. Dva ishitrena šuta za tri poena i izgubljena lopta vratila su neizvesnost u meč, a izabranici Jonasa Kazlauskasa su preko Darjuša Lavrinoviča i Kleize došli na prihvatljivih -7 (67:74) u poslednjem minutu susreta.

Kleiza je imao priliku da sa linije slobodnih bacanja donese i konačni “poraz“ BiH, ali je posle dva promašaja lopta ponovo došla u posed Litvanaca, a sa linije 6,75 bio je nepogrešiv. Samo 12 sekundi do kraja BiH je vodila rezultatom 78:70, ali je protivnik imao napad. Pocijus je promašio prvo bacanje, ali pogodio drugo, a čovek koji je mogao da bude heroj postao je potpuni tragirač - Mirza Teletović je promašio još jedan ishitren šut za tri poena i tako "ubio" san svog tima...

-----------------------------------

LITVANIJA – BOSNA I HERCEGOVINA 72:78 (18:18, 12:13, 22:26, 20:21)

Dvorana: Podmežakla
Gledalaca: oko 3.000

Litvanija: Motiejunas 2, Kalnietis 11 (5sk, 6as), Kuzminskas, D. Lavrinovič 4, Mačiulis 4 (7sk), Delininkaitis 6, Seibutis 7, Kleiza 20 (10sk), K. Lavrinovič 2, Pocius 14, Valančijunas, Javtokas 2

Bosna i Hercegovina: Pašalić, Mašić, Stipanović 4, Šutalo 7, Rajt, Bavčić, Gordić 6 (5sk, 5as), Kikanović 10, Teletović 31 (7sk), Peršić, Đedović 20, Sinanović

-----------------------------------

(FOTO: Star Sport - Peđa Milosavljević)


tagovi

Aco PetrovićBosna i HercegovinaEurobasket 2013eurobasket2013EvropaLitvanijaMirza TeletovićNihad ĐedovićSlovenija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara