Slavlje košarkaša Nemačke (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Slavlje košarkaša Nemačke (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Od hrkljuša do uzbudljivog meča: Poljaci probili čep i sipali trojke, Nemci ipak bili jači za bronzu

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.09.22. | 19:03

Zanimljivo drugo poluvreme izvuklo stvar, delovalo je da će Nemci sa pola gasa da osvoje medalju

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Utešna nagrada ide u ruke nemačkih košarkaša. Nije se ni očekivao drugačiji ishod usred Berlina i pred dobro popunjenim tribinama Mercedes Benc Arene. Kako je počelo, odlično se završilo, bar za sve one objektivne posmatrače. Posle hrkljuša od košarke u prvom delu, videli smo uzbudljivu utakmicu za bronzu i sasvim pristojnu uvertiru u meč za zlato koji će od 20.30 igrati Španija i Francuska - 82:69 (19:14, 17:9, 18:26, 28:20).

Izabrane vesti

Izgledalo je da će Nemačka dobiti Poljsku sa pola gasa, jer posle 20 minuta utakmice nije izgledalo da ekipa Igora Miličića ima psihičke snage da se nosi sa ovakvim događajem pred gotovo rasprodatom Mercedes Benc Arenom, ali su uspeli da pregrme poluvreme za zaborav i svih deset promašaja u šutu za tri, da se vrate iz minusa od 15 poena i učine susret napetim. Da se igra na najviše dva poseda dok Nemci preko svog heroja Denisa Šredera nisu ponovo zaigrali košarku dostojnu bronze... Niko verovatno nije očekivao spektakl, a posle zaista slabe dve četvrtine na početku, dobro se završilo i imalo je šta da se vidi.

20.30: (2,05) Španija (13,5) Francuska (1,90)

Evidentno je da se ni jednima, ni drugima nije igralo previše, da je razočaranje posle izgubljenih polufinalnih utakmica uticalo na kvalitet. Samo je Nemačka na kraju ipak bila za toliko bolja da drži kontrolu svih 40 minuta i pobedi. Čak i kada su se Poljaci raspucali i stigli do 59:59 na sedam i po minuta do kraja poslednje deonice. Što je i normalno jer su očekivanja javnosti u Nemačkoj bila velika. Verovatno je cela nacija posle dobrih igara u grupi, odnosno sve do polufinala sa Španijom verovala da se može i do zlata. Pokazalo se da je Furija ipak taktički superiornija i daleko nadmoćnija u utakmicama gde su potrebni živci kao strune...

Poljaci jesu uspeli da pogode deset trojki u drugom poluvremenu, ali je Nemačka na kraju ubacila 15! I imala raspoloženog Denisa Šredera koji je sa četiri hica i 26 poena uz šest asistencija, ali i osam izgubljenih lopti vodio saigrače do medallje. Mateuš Ponitka je danas bio na izmaku snage posle velike potrošnje, najviše u četvrtfinalu sa Slovenijom. Skupio je tek devet poena.

Poljaci su plasmanom u polufinale napravili istorijski rezultat. Nisu uspeli da odu korak dalje ili da ponove bronzu koju su osvajali 1963. i 1967, ali s obzirom na format turnira, broj utakmica i konkurenciju, selektor Miličić napravio je ogroman posao. I sve ovo što se dešava Poljskoj sigurno je dodatno poguralo tamošnji Savez i državne vlasti da predstave svoj program kandidature za organizaciju grupe na sledećem kontinentalnom prvenstvu zajedno sa Kiprom, Letonijom i Finskom. Na tome se radilo i mnogo pre nego što je Poljska dogurala do polufinala, ali prolaz do polufinala mogao bi da podigne novi zainteresovanosti za igru pod obručima u zemlji gde su fudbal i odbojka ipak popularniji.

Doskorašnji kapiten Robin Bencing (©FIBA basketball)Doskorašnji kapiten Robin Bencing (©FIBA basketball)

Pored više od 12.000 gledalaca u Areni, najveću podršku Nemci su dobili od svog bivšeg kapitena Robina Bencinga. Pratio je košarkaš Fortituda svoje dojučerašnje saigrače iz prvog reda, bio prilično akitvan iako u civilu i daleko od klupe. Sve ovo interesantno je iz razloga što je Bencing ražalovan kapitenskih dužnosti ovog leta po sličnom principu kao Miloš Teodosić u Srbiji. Selektor Gordon Herbert stavio je iskusnog krilnog košarkaša na spisak, doveo na pripreme, a onda ipak odlučio da mu se zahvali za sve. U nemačkim medijima se digla prašina zbog ovog slučaja, a Bencing je uprkos svemu bio uz ekipu.

Kako je Poljska bila potpuno van napadačkog ritma, Nemci su imali lakši posao da steknu opipljivo vođstvo i drže sve konce u svojim rukama. Bar dok u nastavku Poljaci nisu probili čep i počeli da "sipaju" trojke u obruč protivnika. Selektor Herbert koristio je svaku priliku da nosioce rastereti čim bi njegova ekipa imala prednost veću od dva poseda. Međutim, kada god se razlika topila odmah bi se na parket vraćali starteri.

Posle natezanja u prvih 15 minuta i rezultata 21:20, Nemačka je serijom 13:0 prebrinula manje-više sve brige. Počelo je sa dva penala Johanesa Fojtmana, potom i Denisa Šredera koji je i večeras bio žila kucavica nemačkog tima, da bi Andreas Obst i Danijel Tajs trojkama nastavili na koji je tačku stavio povratnik u redove Lejkersa, takođe van linije 6,75 metara. Poljaci su u ta dva i po minuta izgubili i ono malo koncentracije. Mihal Sokolovski nije mogao da realizuje ni slobodna bacanja, pogrešna dodavanja dolazila su kao poklon za Nemce koji su pred odlazak u svlačionicu imali i +15 (36:21).

U drugom poluvremenu Poljaci su zaigrali dosta bolje i odmah postali realna pretnja domaćinu. Čim su se smanjile greške, lopta je počela da sluša, a trojke su se nizale kao na traci! Od gotovo izgubljene situacije došlo se do napetog susreta posle rafalne paljbe Jakuba Garbača koji je šutirao 3/3, te Ej Džej Slotera i Mihal Sokolovski sa po dva dalekometna hica pošto su u prvom poluvremenu bili gotovo nevidljivi. Ali, onda je i Nemačka dodala gas i rešila utakmicu. Timan, Fojtman i Šreder su uzvratili baražnom paljbom i definitivno ugušili poslednji nalet rivala.

Kod Nemačke dvocifren je bio samo još Fojtman sa 14 poena, devet uhvaćenih i šest podeljenih lopti. Na drugoj strani Sokolovski je iskočio u prvi plan sa 18 poena i šest uhvaćenih lopti. Garbač je dodao 12, a Sloter 10 poena uz isto toliko asistencija.

EVROBASKET

Meč za treće mesto

Nemačka - Poljska 82:69

Finale

20.30: (2,05) Španija (13,5) Francuska (1,90)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Poljskekošarkaška reprezentacija NemačkeDanijel TajsDenis ŠrederMateuš PonitkaEj Džej Sloter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara