(©FIBA)
(©FIBA)

Od očaja do Šaja: Totalno ubrzanje Kanade i nova stotka, Gildžus Aleksander ubacio Letonce u mašinu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 29.08.23. | 17:14

Baltička selekcija na startu pucala iz svih oružja, pljuštale su trojke, ali su u nastavku igrač Oklahome i Ar Džej Beret presudili Evropljanima...

Kakva Kanada? Strašna Kanada! I kada protivnik pomisli da je ranjiva, da ima mane i da je i te kako moguće da je baci na kolena, na kraju, ipak, naleti na zid. Realnost je surova, osetili su to Letonci na svojoj koži. 

Bridili su obrazi Francuzima od šamara baltičke selekcije, nedopustiv pristup suparnika i nonšalantnost posle vođstva kaznili su. Razleteli se po terenu, dobili krila za derbi, pucali iz svih oružja... Pljuštale su trojke Letonaca, zaličilo je da bi mogli da budu prvi koji će ogoliti mane Kanađana, a onda se ukazao Šaj Gildžes Aleksander i zajedno sa Ar Džej Beretom rastavio protivničku odbranu na sitne komade - 101:75.

Izabrane vesti

Može se izdanje Kanađana podeliti na dva dela - od očaja do Šaja. Sve dok as Oklahome nije uzeo dirigentsku palicu i počeo da komanduje, ekipa Đordija Fernandesa Toresa bila je nesnađena na terenu. Isprva nije imala odgovor na agresivnost i fanatičnost tima sa Baltika, bilo je potrebno vreme da pohvata konce i pronađe put i način kako da doaka Artursu i Rodionsu Kurucu, kao i Artursu Žagarsu, oko koga se od početka Mundobasketa vrti mnogo toga u igri Letonije. 

Pogađali su u talasima, nisu dali Kanadi da diše i gotovo ništa nisu promašivali. Poput mašine su probacivali loptu kroz obruč, činilo se da bi u uvodnim minutima mogli i sa povezom preko očiju... 

I te kako je Luka Banki mogao da bude zadovoljan, Letonci su odmah po istrčavanju na teren ubacili u najviši stepen prenosa, međutim, iako je to ritam koji im odgovara, protiv Kanade nisu u istom mogli da izdrže do kraja. Ne do kraja derbija za prvo mesto, već ni do poluvremena. 

Do sredine druge deonice su ispucali kompletan arsenal, potrošili su municiju skoro svi, osim Artursa Žagarsa, a sa druge strane severnoamerička selekcija je u potpunosti sačuvala najubojitije oružje. I bila je spremna za totalno ubrzanje! 

Kada je Šaj Gildžus Aleksander stupio na scenu, bilo je: spasavaj se ko može. Nije imao potrebu selektor Kanade da ga vadi iz igre, sve je leglo na svoje kada je u tandemu dejstvovao sa Ar Džej Beretom. Od kođa do koša je leteo prvotimac Oklahome Siti Tander, demonsterirao je moć, svom silinom je napadao koš, a bivao je precizan i iz zadrške. 

Šaj Gildžus Aleksander je išao do 27 poena, imao je i šest skokova i isto toliko asistencija. Bio je najefikasniji akter derbija i zajedno sa Ar Džej Beretom je doneo Kanadi pobedu u derbiju i prvo mesto. Košarkaš Njujork Niksa je ubacio 22 poena, dopisao je i pet skokova, a bitne uloge imali su i Keli Olinik (15 poena) i Aleksander Voker (14). 

Kanađani prenose bodove, na kraju su bili i poprilično ubedljivi. Ubacili su drugu stotku na Mundobasketu, posle Libana i Letoniji, a baltička selekcija je poslednji voz propustila već sredinom trećeg perioda. Tada je Kanada dodala gas, za tili čas se odlepila i zgromila suparnika. Kao da tim Luke Bankija nikada nije ni imao dvociferenu prednost. A, na startu mu je sve išlo od ruke. 

Naročito Rodionsu Kurucu (14 poena i deset skokova) i njegovom bratu Artursu, kao i imenjaku Žagarsu, koji je ubacio 11 poena. U drugom poluvremenu se, kada je sve bilo gotovo, razigrao Andrejs Gražulis. Meč je završio sa 16 poena.

GRUPA H

Liban - Francuska 79:85

/Arakji 29 - Jabusele 18/

Kanada - Letonija 101:75

/Gildžus Aleksander 27 - Gražulis 16/



tagovi

Košarkaška reprezentacija Letonijekošarkaška reprezentacija KanadeMundobasketMundobasket 2023Šaj Gildžes AleksanderAr Džej Beret

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara