Duop Rit (Foto: AFP)
Duop Rit (Foto: AFP)

Od Zvezde, preko Australije, Kine i Libana, do partije karijere u NBA protiv Rudija Gobera (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 05.03.24. | 06:27

Duop Rit se postarao da se njegovo ime jasno i glasno čuje i u najjačoj ligi na svetu

Stigao je u srpsku košarku 2018. godine i potpisao ugovor sa FMP-om. Počeo ozbiljno da skreće pažnju na sebe tokom sezone 2019/20 u ABA ligi. Usledio je poziv Crvene zvezde u kojoj ipak nije ostavio dublji trag, a kako je dalje tekla karijera Duopa Rita, delovalo je da ga nećemo ponovo videti na velikoj sceni. Ali, život piše romane.

Momak kojeg se sećamo kao vižljastog centra u crveno-belom, sposobnog da pogodi koju trojku, atraktivno zakuca ili lupi efektnu blokadu, nekonvencionalnim putem došao je do NBA šanse. Vratio se najpre u Australiju i nastupao za Ilavara Hokse, a potom je branio boje Ćindao Iglsa u Kini i Al Rijadija iz Libana. Potpisao je jesenas jednogodišnji ugovor sa Portland Trejlblejzersima, ali samo par sedmica kasnije je bio slobodan igrač. Ne i dugo, jer tim iz Oregona ga je tri dana nakon otpuštanja ponovo potpisao i dao mu dvosmerni ugovor, a onda ga sredinom februara pretvorio u standardni. Prepoznali su Čonsi Bilaps i njegovi saradnici potencijal u bivšem igraču tima sa Malog Kalemegdana, dali mu priliku i u noći između ponedeljka i utorka čitav košarkaški svet ga je video u punom sjaju.

Izabrane vesti

Reprezentativac Austrailje je izašao na crtu jednom od najboljih defanzivaca među centrima, Rudiju Goberu, i ubacio mu 26 poena! Pogodio je 10 od 14 šuteva iz igre, šutirao 5/6 za tri. Postavio lični rekord po broju postignutih poena i ubačenih trojki, a trenutno je i među 10 rukija sa najviše preciznih hitaca sa distance u NBA.

"Definitivno smo ponosni, dali smo sve od sebe na terenu i dali sebi šansu da se borimo. Osećaom sam se dobro, pogodio neke šuteve, pomogao timu. Moramo da nastavimo da radimo na sebi, trudimo se da budemo bolji," rekao je Rit posle utakmice.

Zaista sjajan meč je odigrao Rit i pomogao desetkovanim Trejlblejzersima da se ravnpravno bore sa liderom Zapada, ali nije uspeo i da mu donese pobedu. Minesota Timbervulvsi su slavili 119:114 pred svojim navijačima, ali Bilaps je video da na bivšeg igrača Crvene zvezde može ozbiljno da računa i to je za tim iz Oregona, koji je u procesu stvaranja ekipe, velika pobeda.

Dugo će 27-godišnji košarkaš rodom iz Južnog Sudana pamtiti svoj 45. meč u NBA. Dosad je odrađivao solidan posao, pa je tako i zaradio ugovor, ali sada je pokazao da bi mogao da bude nova snaga Portlanda u predstojećem periodu.

Sastav iz Mineapolisa je slavio zahvaljujući izuzetnoj partiji Gobera, koji je ubacio 25 poena, uz 16 skokova, a pritom je iz igre šutirao 9/10. Samo on, Kevin Garnet i Karl Entoni Tauns su u istoriji Minesote odigrali mečeve sa 25 ili više poena i 15 ili više skokova, uz 90 odsto ili više preciznosti iz igre.

Majk Konli je dodao 19 poena, uz sedam asistencija, Tauns je za nešto više od 21 minuta ubacio 14 poena, po 13 su dodali Nikil Aleksander Voker i Entoni Edvards (prvi put počeo meč na klupi još od ruki sezone), dok je do 12 brojao Naz Rid. S druge strane, Portlandu pored odlične partije Rita nije pomogla ni fantastična rola Anferija Sajmonsa koji je za 43 minuta postigao 34 poena, uz 14 skokova. Stavio je i Gobera na poster.

"DEJM TAJM" U MILVOKIJU, KLARKSON POSLAO VIZARDSE NA DNO, VELIKI PREOKRET BULSA

U ostali mečevima u noći između ponedeljka i utorka, Memfis je slavio kao gost protiv Bruklina 102:106, uz 25 poena Luka Kenarda, dok je Milvoki nastavio da deli lekcije i bez povređenog Janisa Adetokunba savladao LA Kliperse 113:106.

Baksi su upisali osmu pobedu na 10. utakmici od Ol-star pauze, a Demijan Lilard je briljirao sa 41 poenom (13/13 slobodna bacanja). Ispratio ga je Bobi Portis sa 28 poena i 16 skokova. Tako je postao prvi igrač koji je ove sezone sa klupe ubacio 25 ili više poena, uz 15 ili više skokova. Bio je to njegov 10. dabl-dabl, a nijedan drugi igrač nije ubeležio više od šest takvih izdanja ako je utakmice počinjao van startne petorke.

Klipersima je nedostajao Rasel Vestbruk, a nisu pomogle ni dobre partije Pola Džordža i Džejmsa Hardena, koji su postigli po 29 poena. Podbacio je Kavaj Lenard sa 16 (6/19 iz igre).

Juta je pregazila Vašington 127:115 i nanela Vizardsima 15. vezani poraz, pa su sa bilansom 9-52 preuzeli fenjer od Detroit Pistonsa, što je donedavno delovalo nemoguće, s ozbirom na katastrofalna izdanja tima iz Mičigena. Ipak, Džordan Pul i drugovi su uspeli.

Sastav iz Solt Lejk Sitija je predvodio Džordan Klarkson sa 38 poena, 10 skokova i sedam asistencija. Pogodio je četiri trojke i postao prvi igrač u istoriji NBA sa takvim učinkom sa klupe.

Veliki preokret pao je u Sakramentu, gde je Čikago gubio od domaćina 22 razlike, a onda je Demar Derozan preuzeo stvari u svoje ruke. Postigao je 19 poena u poslednjoj četvrtini, dok su Kingsi skupa postigli 18 i sastav iz Vetrovitog grada je stigao do pobede 109:113.

Derozan je meč okončao sa 33 poena i sjajnih 10/12 iz igre, kao i 11/12 sa linije penala, ali nije bio prvi strelac pobedničke ekipe. Kobi Vajt je zablistao u drugom poluvremenu i susret okončao sa 37 poena, sedam asistencija i pet skokova. Nikola Vučević je upisao dabl-dabl sa 10 poena i 13 skokova.

Što se tiče Sakramenta, Deron Foks je meč okončao sa 20 poena i 10 asistencija, a moćan dabl-dabl upisao je i Domantas Sabonis, samo što je meč prerano završio zbog šest faulova. Litvanac je brojao do 18, uz čak 21 uhvaćenu loptu.

Do pobede su došli i Los Anđeles Lejkersi, koji su u Kritpokom Areni savladali Oklahomu 116:104, uz sjajnu partiju Derona Rasela. On je postao prvi igrač koji je ubeležio 26 poena, šest skokova i četiri ukradene lopte, uz pet postignutih trojku, kojem je to pošlo za rukom u dresu Jezeraša od Kobija Brajanta i 2006. godine.

Ispratili su ga Entoni Dejvis sa dabl-dablom od 24 poena i 12 skokova, kao i Lebron Džejms koji je bio blizu tripl-dabla sa 19 poena, 11 uhvaćenih lopti i osam asistencija.

U poraženom sastavu 20 poena je postigao Šaj Gildžus Aleksander, dok su do 15 brojali Lu Dort i Čet Holmgren.

NBA

Utorak

Bruklin - Memfis 102:106

/Klekston 21 - Kenard 25/

Milvoki - LA Klippers 113:106

/Lilard 41 - Džordž, Harden 29/

Minesota - Portland 119:114

/Gober 25 - Sajmons 34/

Juta - Vašington 127:115

/Klarkson 38 - Pul 32/

Sakramento - Čikago 109:113

/Foks 20 - Vajt 37/

LA Lejkers - Oklahoma 116:104

/Rasel 26 - Gildžus Aleksander 20/



tagovi

Duop RitPortland TrejlblejzersRudi GoberMinesota TimbervulvsJuta DžezDžordan KlarksonMilvoki BaksDemijan Lilard

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara