Kaznena ekspedicija Oklahome – Dort, Vilijams, Holmgren i Gildžes Aleksander (©AFP)
Kaznena ekspedicija Oklahome – Dort, Vilijams, Holmgren i Gildžes Aleksander (©AFP)

Oklahoma je hit NBA lige! Presti majstor poslovanja sa punim džakom pikova, imamo (budućeg) kandidata za prsten

Vreme čitanja: 7min | sub. 25.11.23. | 13:23

Mark Degnolt zna sa mladima, počelo je da se isplaćuje strpljenje kompletne franšize sa mladima, a potpuno je ludo to kakvu ekipa ima situaciju u seleri kepu

Da je neki prosečni NBA navijač zaspao kada se završila prošla sezona i probudio se danas, bio bi iznenađen situacijom na tabeli, odnosno nekim ekipama koje se nalaze prvi vrhu poretka. Na Istoku je to Orlando dok su na zapadu Minesota i Oklahoma, a nijedna od tih ekipa prošle sezone nije bila među šest najboljih u svojim konferencija, odnosno izborila direktan nastup u plej-ofu. Medžik prošle sezone nije bio ni u plej-inu, dok su Timbervulvsi i Tanderi bili s tim da su prvi prošli i u plej-of, ali tamo su uspeli da pobede samo u jednoj utakmici protiv kasnijih šampiona iz Denvera.

I Orlando i Minesota zaslužuju svoje priče i sigurno će i doći na red, ovaj put pažnju dajemo Oklahomi, a sve iz razloga šta smo spremni da branimo jednu dosta hrabru ideju koja se pojavila ovih dana među NBA analitičarima - Oklahoma je tim koji bi u ovom ili sličnom sastavu jednog dana mogao da dođe do titule prvaka.

Izabrane vesti

Zašto tako mislimo? Pa, Oklahoma ima sve šta treba da bi se krenulo po krunu. Taj tim ima superstara u liku Šaja Gildžes Aleksandera, idealnu i komplementarnu drugu opciju u Četu Holmgrenu; ima i "treću violinu" u Džejlenu Vilijamsu (onog kojeg Amerikanci pišu Jalen, ne Jaylin, da se razumemo), ima još jednog fenomenalnog košarkaša u Džošu Gidiju; ima odlično popunjen ostatak rostera s Lugenzom Dortom, Ajzeom Džoom, Kejsonom Valasom, Kenrihom Vilijamsom i Vasilijem Micićem, ima mnogo prostora za napredak jer su od ovih nabrojenih igrača samo Kenrih i Vasilije stariji od 25 godina; ima odličnog trenera Marka Degnolta koji zna kako se vodi razvojni tim; ima najveći broj pikova na draftu u celoj NBA ligi pa znaju da će im dolaziti novi igrači; a ima i prostora na seleri kepu da može 'ladno da dovede još dva vrhunska igrača bez da bilo koga otpusti.

No, pre svega Oklahoma ima igru. Igra odlično u oba smera šta pokazuje i činjenica da je peta napadačka i deveta odbrambena ekipa lige dok je odmah iza Bostona, drugi u celoj ligi, po 'net rejtingu', odnosno prosečnoj razlici poena koje davaju i primaju na utakmici.

Mark Degnolt i Čet Holmgren (©AFP)Mark Degnolt i Čet Holmgren (©AFP)

Bez obzira na sve igračke i trenerske sposobnosti koje ova ekipa ima, nje ipak ne bi bilo bez Sema Prestija. On je potpredsednik i generalni menadžer Oklahome i odgovoran je za sve draft pikove i trejdove koje je Tander radio poslednjih godina, a bilo je toga jako puno. Presti se košarkaški školovao u San Antoniju gde je bio pomoćnik Gregu Popoviću i Ar-Si Bjufordu kao generalnim menadžerima, a iz Sparsa je otišao 2007. i to u Sijetl, klub koji će samo godinu kasnije preseliti u Oklahomu. Svojim odličnim draft pikovima stvorio je tim koji je imao Kevina Duranta, Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena, ali je napravio grešku kada je pustio Hardena da bi ostavio Serža Ibaku. Durant i Vestbruk nisu mogli do naslova pa je i Durant otišao, a Presti je pokušao sastaviti tim oko Vestbruka pa mu je doveo Pola Džordža i Karmela Entonija. No, ni to nije funkcionisalo pa je Presti u jednom trenutku odlučio da počne ispočetka. U tom trenutku s počela da stvara ova ekipa.

Prestiju je jako pomogla činjenica da su Los Anđeles Klipersi pod svaku cenu u leto 2019. želeli da dovedu Kavaja Leonarda, a da bi to učinili nazvali su Oklahomu i pitali koliko košta Džordž. Presti je to jedva dočekao i Klipersima uzeo Gildžes Aleksandera, Danila Galinarija i pet pikova prve runde. Samo šest dana kasnije poslao je i Vestrbruka i to u Hjuston, a zauzvrat je dobio Krisa Pola, dva pika prve runde te pravo na zamenu još dva pika prve runde.

Iako je ostala bez Vestbruka i Džordža, Oklahoma je te sezone igrala dobro te zauzela peto mesto na Zapadu uz poraz od Hjustona u sedam utakmica prvog kruga plej-ofa. Mnogi bi se zadovoljili s time šta su imali jer su Pol i Šej izgledali dosta dobro zajedno, u timu je bio još dobrih igrača poput Stivena Adamsa, Denisa Šredera, Galinarija i Dorta, ali Presti je odlučio da ne pristaje na peta mesta. Njega je zanimao samo prsten pa je krenuo dalje.

Nabrajanje svih trejdova koje je Oklahoma odradila od 2019. do sada ne bi imalo nikakvog smisla, ali Presti je odlučno sa svakim postavljao svoj tim u sve bolju poziciju, ako ne u tom trenutku, onda u nekim projekcijama budućnosti. Odricao se dobrih igrača da bi draftovao bolje, a sve vreme je imao ogromnu finansijsku fleskibilnost s kojom je bio idealan partner svim onim timovima koji su želeli da se reše nekog igrača i bili spremni to da plate ponekim pikom. Presti je uvek bio čovek koga možete nazvati za trejd, a on je čekao eksploziju koja se mogla naslutiti prošle godine, a definitivno se dogodila ove.

Šaj je strpljivo čekao da tim postane ozbiljan i sve vreme poboljšavao svoju igru, a koliko je dobar pokazalo se i na ovogodišnjem Mundobasketu gde je bio glavni igrač Kanade i jedan od najboljih na celom turniru. Momak ima 25 godina, ovo mu je šesta NBA sezona i u karijeri je na proseku od 21,5 poena te po 4,6 skokova i asistenija s time da će te brojke rasti jer je u ovoj i prošloj sezoni na proseku većem od 30 poena po utakmici. Posle 40 poena Čikagu počašćen je povicima "MVP, MVP" sa tribina i jasno se vidi koliko mu ekipa veruje. Odlično se uz njega od 2021. uklopio Gidi, lani se priključio Džejlen Vilijams, a trebalo je i Holmger koji se ipak povredio u pripremnom meču i propustio celu sezonu. To nije bio problem Tanderu jer strpljenja imaju pa su lani samo pokazali protivnicima šta ih čeka. Kada se ove godine bandi priključio Holmgren stvar je postala jasna - oni su tu da ostanu na vrhu sledećih nekoliko godina i po mogućnosti da uzmu titulu u tom periodu.

Presti ne samo da je pogodio s odličnim draft pikovima, onima koji su i dalje u klubu i onima koje je imao pa ih se rešio da bi došao do novih pikova, a tu moramo pomenuti Alperena Šenguna i Imanuela Kviklija, nego ima i fenomenalnu situaciju na seleri kepu. Gotovo neverovatno zvuči činjenica da svi igrači iz ozbiljne rotacije imaju važeći ugovor i za sledeću sezonu, a velika većina je vezana ugovorom za klub do leta 2026. Tek tada će Presti morati da donese neke odluke oko produživanja ugovora zvezdama, a do tada će moći nove i da dovede u tim. Naime, već sledećeg leta Presti ima prostora na seleri kepu da dovede jednog superstara, a u leto 2025. će cela situacija da bude suluda. Pazite ovo, ugovore za sezonu 2025/26 imaju Šaj, Holmger, Džejlen Vilijams, Gidi, Dort, Micić, Valas i Kenrih Vilijams te još nekoliko igrača, a za sve njih Oklahoma će te sezone da plati ravno 63.218.272 dolara. Prema nekim predviđanjima seleri kep bi za tu sezonu mogao da bude oko 164.000.000 dolara što znači da će Tander moći da potroši još oko 100.000.000 na pojačanja. Da vam skratimo muke računanja, to je novac s kojim se mogu platiti dva maksimalna ugovora.

Uz to i činjenicu da Oklahoma od sada do 2030. ima tačno 15 pikova prve runde i 22 pika druge te će uvek na rosteru moći da ima mlade igrače na ruki ugovorima, Presti je napravio sve da se Tander dovede u situaciju da se bori za naslov. Iako se nalazimo u eri stvaranja supertimova gde se dve ili tri zvezde spajaju zajedno da bi došli do prstena, on je odlučio da do titule dođe "organskim putem", preko drafta i mladih igrača te zajedničkim rastom tima. Jedno ili dva pojačanja će dobro da dođu, a kao prvo ime nam se nameće Mikel Bridžis, aktuelni igrač Bruklina. On se stvarno odlično uklapa u tim i godinama (trenutno ima 27) i stilom igre. Njemu ugovor isteče u leto 2026., a tu smo godino pomenuli kao onu kada će Tander morati doneti neke važne odluke. Možda će i angažman Bridžisa biti jedna od njih.

Oklahoma stvarno ima sve što jedna ekipa ima treba da ima ako želi krenuti u borbu za titulu. Neće brzo doći do cilja, ali čini se da bi do istog nekada mogli da dođu. Koliko će dugo u tom timu biti dvojica srpskih košarkaša koji su trenutno tu zanimljivo je pitanje. Mislimo da je budućnost Alekseja Pokuševskog u Tanderu crna jer je on dobio dosta šansi i nije ih iskoristio, a jedan od razloga su svakako i česte povrede. Možda bi njemu bilo najbolje da se vrati u Evropu, da nađe tim u kojem će redovno igrati, a s obzirom na to da ima 21 godinu, još uvek ima vremena da opet dođe u NBA ako bude želeo.

Što se Micića tiče, on je ovog leta došao u NBA ligu i dočekan je kao šta je zaslužio. Po renomeu je trebalo da bude prvi bek s klupe, ali se to još uvek nije dogodilo. Micić se očigledno još nije prilagodio na ritam igranja na severnoameričkim parketima, a ima i problem što mu mladi saigrači igraju odlično te tako "kradu" minute, a posebno se to odnosi na rukija Valasa od kojeg se nije očekivalo da igra 23 minuta po utakmici što je sada slučaj. No, bez obzira na trenutnu situaciju, iz Oklahome jasno govore kako u Micića veruju. Ovo je tim koji je pokazao da ima strpljenja da bi dobili od svih ono najbolje što se može dobiti.

Piše: Emir FULURIJA



tagovi

Oklahoma Siti TanderŠaj Gildžes AleksanderMark DegnoltSem Presti

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara