""
""

Orlovi, juriš! Sledeća stanica - Rio

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.07.16. | 12:25

Portoriko jeste napravio iznenađenje eliminacijom Letonije, ali ovo je maksimum za iskusnu generaciju koju vodi Edi Kastijano. Objektivno, Srbija je za klasu ispred večerašnjeg protivnika

 

Izabrane vesti

"Teško je dobiti isti tim dva puta na jednom turniru, to svi znamo. Ja kažem da će sigurno biti najteža utakmica na turniru, ili jedna od najtežih u našim životima. Olimpijske igre su na talonu".

Ovim rečima novi idol nacije Nikola Jokić opisao je utakmicu sa narednim protivnikom, osećaj zbog samog finala i koliku želju najbolji srpski košarkaški imaju da obraduju sunarodnike i posle 12 godina obezbede olimpijsku vizu. Pamti srpski narod tu prokletu 2004. godinu, kada smo u zajednici sa Crnom Gorom dotakli dno. Još se čeka trenutak kada će se okončati decenijski post i dočekati momenata u kom će se srpska trobojka ponovo zavijoriti na košarkaškom turniru najveće planetarne smotre.

A bolje šanse od ove večeras (21.00, RTS, Sportklub) neće biti u skorije vreme. Srbiji je ostalo da ugravira još samo jednu pobedu, napravi još samo jedan korak. Onaj odlučujući, kako bi se na šalteru Kombank Arene overila viza za Rio i rezervisala karta za Južnu Ameriku!

Portoriko je tim za svaki respekt. Već je napravio ogroman poduhvat eliminacijom Letonije, ali ovo je maksimum za iskusnu generaciju koju vodi Edi Kastijano. Objektivno, Srbija je za klasu ispred večerašnjeg protivnika. To se videlo i u prvoj utakmici na kvalifikacionom turniru, kada je svetski vicešampion sa manje od pola gasa rutinski slavio. Jasno je, neće se Portoriko unapred predati i sigurno neće izaći na parket Arene sa belom zastavom. Ali, ko može da očekuje da će Pirati slomiti Srbiju na mestu gde su padali mnogo jači sastavi?
"Očekujem jako težak meč i nadam se pobedi. Super bi bilo kada bi nam meč sa Češkom podigao samopouzdanje dodatno, a protiv Portorika moramo da uđemo isto ovako motivisani i ne smemo nikako da se opustimo. Ostala nam je još jedna utakmica do Olimpijskih igara. Umor se u finalu ne dovodi u pitanje, oba tima će igrati maksimalno. Hvala navijačima što su stvorili lepu atmosferu i nadam se da će tako biti i u finalu", poručio je kapiten Miloš Teodosić.

Portoriko iza sebe ima jednu iscrpljujuću utakmicu sa Letonijom, koja je rešena praktično u poslednjem minutu. Doduše, da je šut samo malo poslušao tim Ajnarsa Bagackisa (3/26 za tri), Srbiju bi u finalu verovatno dočekao rival sa Baltika. Ali, posle velikog uspeha Portorikove „starkelje“ izgledale su prilično umorno i iscrpljeno. Logično, kada je prosek godina ravno - 30. Džej Džej Barea i Džon Holand na parketu su proveli preko 30 minuta, dok je Karlos Arojo uprkos godinama bio aktivan skoro 23 minuta. U razgovoru sa novinarima nadali su se da će uspeti da se odmore do meča sa Srbijom. Delovali su kao da im je odmor preko potreban. 
"Nova utakmica sa Srbijom trebalo bi da bude malo drugačija. U prvoj smo se takmičili i oba tima su imala svoje nalete, koje su oni iskoristili, a mi ne. Moramo da budemo koncentrisani 40 minuta, svi. Mi na svakom turniru slabije odigramo prvu utakmicu. Daćemo u finalu sve što imamo za Portoriko. To je sve što tražimo, još jednu šansu da odemo na Igre", rekao je Kasijano.

Bilo kako, treba očekivati jak otpor, ali i pobedu kojom će Srbija još jednom da potvrdi da je tim iz samog svetskog košarkaškog krema. Dostojan povratka u društvo najboljih.
"
Sve što smo igrali do sada, imali smo neke prazne minute i periode loše igre, što je normalno jer smo malo trenirali, tako da ne može ništa biti savršeno. Ali, tu smo gde smo želeli da budemo. Imamo jednu utakmicu do ispunjenja sna. Poznajemo Portoriko. Bez preterivanja i preteranog samopouzdanja, mislim da smo bolji od Portorika. Ako uđemo kako trebau meč i odigramo kako znamo, šanse su na našoj strani", zaključio je Kalinić.

Za kraj, iskreno se nadamo da će tribine najveće dvorane na Balkanu biti ispunjene do poslednjeg mesta, jer su to ovi majstori igre pod obručima zaslužili. Kao i svih prethodnih dana. Ali, pitanje (ne)dolaska publike tema je o kojoj treba posebno diskutovati. 

Zato, neka Arena večeras drhti kao što dugo nije. Srpski asovi moraju da budu ispraćeni u Rio kako i dolikuje - šampionski!

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SrbijaNikola JokićMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija PortorikaBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara