""
""

Momci, odigrajte utakmicu za svoju dušu!

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.09.15. | 08:25

Nije ranjeni francuski lav toliki bauk...

Litvanija je prošlost! Tamo i treba da ostane, jer vremena za tugovanje i razmišljanje o tome šta je bilo i šta je moglo da se dogodi jednostavno nema. Srpsku košarkašku reprezentaciju od 14 časova čeka poslednja utakmica na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, borba za bronzano odličje. A protivnik... Najteži mogući – Francuska.

Izabrane vesti

Bili su izabranici Aleksandra Đorđevića prilično smireni na poslednjem treningu pred utakmicu koja bi mogla da donese utehu posle neslavnog izdanja protiv zvanično druge ekipe na kontinentu. Kao da su i sami sebi, posle noći pune tuge, suza i neprospavanih sati, rekli – bilo je i prošlo, vreme je da okrenemo list i krenemo dalje.
„Bilo je svega, razočarenja, suza... Suza svih igrača. To je sastavni deo sporta, neke stvari padnu čoveku veoma teško, posebno sportistima koji imaju svoje snove. Ne smemo da prestanemo da ih sanjamo, da živimo i radimo za njih, jer samo tako možemo da ih ispunimo. Međutim, do njih se dolazi otvorenih očiju. Nama je potrebno da, sa velikom dozom realnosti, krenemo ka sledećim utakmicama i prvenstvima“, poručio je selektor Aleksandar Đorđević novinarima u Lilu.

POGLEDAJTE OVDE SVE KVOTE MOZZART KLADIONICE ZA UTAKMICU FRANCUSKA - SRBIJA

A sa takvim stavom Orlovi i treba da uđu u susret sa ranjenim lavom. Emocije u profesionalnom sportu imaju kratki rok trajanja, bilo da su u pitanju pozitivne ili negativne, srećne ili tužne. U ovom trenutku mesta za žal nema. Evropskoj košarkaškoj sceni sada je potrebna ona moćna selekcija Srbije, koja se prošetala do polufinala. Potrebni su borci, koji će pokušati da iskoriste stanje šoka i moćnoj Francuskoj zadati joj poslednji udarac.
„Idemo na pobedu, kao u svakoj utakmici. Imamo mentalnu snagu da se vratimo posle poraza u polufinalu. Razgovorali smo, momci su orni i željni da dođu do medalje. Mislim da bi to bilo sjajno, ali neće biti nimalo lako. Ako je neko povređen na ovom prvenstvu, to su sigurno Francuzi, koji su i pripremili ovu feštu za slavlje njihove generacije. Ući će u utakmicu sa osvetničkom željom, ali mi nemamo razloga da se plašimo“, istakao je Đorđević.

Jasno je – neće biti nimalo lako. Francuska je već jednom razočarala ogroman auditorijum i sada nema pravo na novu grešku. Posebno jer svi pojedinici u domaćim redovima žele da se oduže legendarnom plejmejkeru Toniju Parkeru za sve što je pružio Trikolorima u poslednjih 15 godina.
„Živimo u košmaru, ali moramo da se probudimo i završimo posao medaljom. Moramo da pomognemo našem kapitenu Toniju Pakeru da turnir završi sa odličnije, da mu na taj način makar malo vratimo za sve ono što je godinama davao francuskoj reprezentaciji. Gajim ogromno poštovanje prema njemu i nastaviću tako da ga tretiram makar na svakoj utakmici postizao samo po dva poena“, rekao je Nikola Batum, koji je poručio da ne želi ništa manje od pobede nad Srbijom.

Srbija još pamti Svetsko prvenstvo iz 2010. godine i utakmicu za bronzu sa Litvanijom. Taj meč mnogi su odigrali, a da psihički nisu bili ni prisutni na terenu. Posle nepravde koja je učinjena Orlovima u polufinalu sa Turskom, jasno je zašto je Litvanija tada više nego lako uzela utešnu nagradu.

Sada je situacija umnogome drugačija. Za poraz od, ironije li, Litvanije u polufinalu od pre dva dana krivi su samo i isključivo igrači. Slobodno se može istaći – gore od onoga viđenog protiv izabranika Jonasa Kazlauskasa ne može. 

Zato su sada nacionalnom timu potrebni smireni Miroslav Raduljica, hladnokrvni Miloš Teodosić i razigrani Nemanja Bjelica. Potrebni su Zoran Erceg i Nemanja Nedović, da iz drugog plana napune mrežu Trikolora. Zapravo, potrebno je da se probude čarobnjaci koji su obeležili ovo prvenstvo svojom lepršavom igrom i dobiju utakmicu koja rezultatski ne donosi mnogo, ali koja će ostaviti određeni osećaj satisfakcije. Osećaj da se sav uloženi trud na neki način isplatio i da će se zajedno sa igračima vratiti bronza koja će obrisati litvanske suze i izazvati još veću reakciju za sve buduće akcije.

Orlovi nemaju šta da izgube, niti imaju čega da se plaše. Jasno im je da će svi faktori biti protiv njih, ali znaju srpski reprezentativci kako se pobeđuje takmac francuskih kvaliteta. A nije ranjeni francuski lav toliki bauk, iako ima tim prepun zvezda. I taj Parker, kao i Batum, Diao, Lovernj, Gober... Sve su to ljudi od krvi i mesa, kao i rival koji će se naći na drugoj polovini terena. 
„Daj bože da košarkaška reprezentacija Srbije u sledećih 10-15 godina bude stalno u polufinalima i stalno igra na jednu loptu. Sigurno se neće uvek završavati kao sada. Biti među četiri najbolje ekipe u Evropi je potvrda vrednosti. Čast je što smo deo svega ovog. Naravno, svi smo radili na tome da dođemo do najsjajnije medalje. Međutim, sada moramo da se okrenemo borbi za bronzu, nemamo mnogo vremena da svarimo utiske. Postoji ozbiljnost, želja, mislim da momci mogu da odigraju jednu dobru utakmicu“, zaključio je selektor Đorđević.

Orlovi, odigrajte utakmicu za svoju dušu. Zaslužili ste...


Podsetimo, ako Srbija osvoji bronzanu medalju MOZZART će u okviru akcije Zakucaj džekpot svoje igrače na aparatima nagraditi povećanom premijom za glavni Diamond Jackpot - celih 1.000.000 dinara je u pitanj!

(FOTO: MN Press)


tagovi

Nemanja BjelicaMiroslav RaduljicaMiloš Teodosićkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FrancuskeEvrobasket 2015Bogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara