Nikola Jović (©MN Press)
Nikola Jović (©MN Press)

Orlovi se igrali košarke i deklasirali Portoriko na oduševljenje Arene!

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.08.23. | 20:45

Bogdanović dobio poklon za stoti meč u reprezentaciji, Topić odigrao svoj prvi u dresu Srbije, Jovići sjajni, najbolji meč Dobrića u nacionalnom timu i konačnih 110:75

Velika proba pred odlazak u Kinu je uspela, košarkaši Srbije počupali su parket u Beogradskoj areni i Portorikancima stavli do znanja šta ih čeka za nešto manje od dve sedmice u Manili. Silovito, ubedljivo, sigurno, jednostavno perfektno za ovaj trenutak priprema! Razlika u klasi je definitivno ogromna, goste sa Kariba progutala je ekipa koja je od prvog sudijskog podbacivanja težila dizanju radne temperature, što je dovelo do pobede rezultatom 110:75 (26:13, 39:12, 24:21, 21:29). 

Rezultat sam po sebi nije toliko važan, koliko to da je Srbija uspela da odigra kvalitetan meč, da slavi ubedljivo i napumpa samopouzdanje pred dug put na Daleki istok. Sve je išlo kao po loju, mada objektivno Portoriko zaista se nije pokazao da je dostojan rival našim košarkašima. Selektor Svetislav Pešić iskoristio je susret da isproba željene taktičke varijante koje su se pokazale kao više nego efektivne protiv rivala ovog kalibra i pobeda kao takva može da posluži da se podigne svest o pojedinačnom, ali i timskom kvalitetu ovog sastava. Videli smo kombinacije nižih petorki sa Filipom Petruševim i Nikolom Jovićem ili Dejanom Davidovcem kao najvišima na parketu za Srbiju, kao i rotacije sa tri beka, ali i kako funkcioniše izuzetno agresivan presing po celom terenu.

Izabrane vesti

Najvažnije je ipak kako ćemo da izgledamo u Manili, kada se rezultat zaista bude brojao, sve ovo u međuvremenu nije direktno toliko važno, ali jesu stepenice ka dostizanju idealne forme.

Po prvi put od početka priprema na parketu smo videli Stefana Jovića. Oporavio se iskusni plejmejker od povrede koja ga je mulila u prethodnom periodu, zbog čega je odmah zadužio mesto u startnoj petorci. Odmah je pokazao od kolikog će značaja biti za ovu ekipu, pošto je za 20 minuta na terenu podelio 11 asistencija! Imao je i jedan pogodak za tri, ali ono što bi trebalo da bude njegov glavni zadatak, da razigrava ekipu i organizuje igru, uradio je bez greške.

Najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu odigrao je Ognjen Dobrić. Novi košarkaš Virtusa iz Bolonje upisao je lični rekord sa 23 poena (11/13 iz igre). Bila je to jedna od onih utakmica kada je sve išlo kao po loju za levorukog šutera, pa je već na kraju prve deonice imao 10 poena, do poluvremena 15, a na kraju 23 poena. Uticao je najviše, zajedno sa Nikolom Milutinovim da Srbija ekspresno stekne dvocifrenu prednost koja se s vremenom konstantno uvećavala i dostigla ubedljivih 40 poena na velikom odmoru uz samo 25 primljenih poena. Povratnik u redove Olimpijakosa bio je uz Dobrića jedini dvocifreni do poluvremena sa 13 poena uz devet skokova. Na kraju je zabeležio novi dabl-dabl sa 18 poena i 12 uhvaćenih lopti, od čega sedam u protivničkom reketu.

Nikola Milutinov (©Star Sport)Nikola Milutinov (©Star Sport)

Kapiten Bogdan Bogdanović takođe je imao svoje šutersko veče, ubacio je pet trojki iz devet pokušaja za 15 poena, uz četiri skoka i tri asistencije, dok je Nikola Jović odigrao još jednu svestranu utakmicu. Ne samo što je prikupio 11 poena, osam skokova, pet asistencija, dve ukradene i jednu blokiranu loptu, njegov prezimenjak Stefan i on su u +/- koloni imali impozantnih +41 što jasno govori da su bili na parketu kada je Srbija pregazila rivala i ostvarila više nego ubedljivu prednost. Aleksa Avramović je takođe bio dvocifren sa 10 poena.

Savršeno veče za sve ljubitelje srpske košarke i pogotovo reprezentacije koju već u četvrtak popodne čeka let za Istanbul i zatim ka Šenženu gde ostaju dve preostale kontrolne utakmice, protiv Kine 20. avgusta i Brazila dan kasnije. Dobro popunjene tribine najveće dvorane na Balkanu, tačnije njih oko 11.000 videlo je izuzetno raspoloženu Srbiju koja je u svim parametrima potpuno nadigrala protivnika. Zato i ne čudi što je konačna razlika bila tako ubedljiva, odnosno što su izabranici Nelsona Kolona bili na pragu ubedljivo najtežeg poraza dosadašnjih priprema za Mundobasket.

Svetislav Pešić je i za današnji susret odlučio da u protokolu ima 14 kandidata, tačnije svi izuzev Dušana Beslaća obukli su dres sa nacionalnim grbom. Uoči susreta kapitenu Bogdanu Bogdanoviću uručen je uramljeni dres sa brojem "100" koji simbolizuje veliki jubilej i stotinu odigranih utakmica za nacionalnu selekciju. Dok je as Atlanta Hoksa skupio trocifreni broj mečeva, supertalentovani Nikola Topić je bio u protokolu za svoj prvi meč u reprezentativnoj karijeri.

Goreo je od želje sin čuvenog Zvezdinog košarkaša Milenka Topića da debituje za A selekciju posle fantastičnih igara, zlata i MVP priznanja na Evrobasketu za juniore, toliko da je sredinom treće deonice na poziv selektora skočio da uđe u igru. Ispostavilo se da je prekaljeni stručnjak zvao Dušana Ristića, zbog čega mladom plejmejkeru u trenutku nije bilo prijatno zbog cele situacije, dok je publika tražila da Topić ipak zaigra. No, Pešić mu je pokazao da ga čekaju minuti kasnije i svoje obećanje je ispunio sredinom poslednje deonice, što je publika ispratila velikim aplauzom. Čak su ga i saigrači hrabrili, Nikola Jović je dve godine mlađeg saigrača da se spremi i da će dobiti svoju šansu, pre nego što se to zaista i dogodilo.

Svoj prvi posed Topić je želeo da završi poenima, što je nasmejalo i selektora koji se okrenuo ka klupi i prokomentarisao kratko: "Odmah da ga ubaci". Novi košarkaš Mege na kraju je imao dve lepe asistencije, pogotovo je to bila ona za polaganje Dušana Ristića, a uspeo je i da postigne svoje prve poene, sa linije slobodnih bacanja.

Do kraja susreta minute su dobili Boriša Simanić i Aleksa Radanov, pa su tako svi osetili parket Beogradske arene, upisali se u listu strelaca i dobili šansu da se pozdrave sa srpskom publikom koja je sa zadovoljstvom gledala šou program Orlova i kako se drži čas košarke Portoriku.

Trebalo nam je ovo, pogotovo nakon Italije. Sada je važno da partije sa ovakvom energijom, zalaganjem i koncentracijom pokažemo u dalekoj Manili.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeNikola MilutinovOgnjen DobrićBogdan BogdanovićNikola JovićStefan Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara