Đosep Marija Iskijerdo (©Starsport)
Đosep Marija Iskijerdo (©Starsport)

Đosep Marija Iskijerdo: Biće ponuda koje ne možemo da izjednačimo, ali sa Partizanom se pobeđuje i napreduje

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.06.23. | 20:12

Dugogodišnji prijatelj i saradnik Željka Obradovića rezimirao prethodnu i okrenuo se narednoj sezoni Partizan Mozzart Beta

Prošlo je tačno nedelju dana otkako se završila sezone 2022/23. Partizan Mozzart Bet se vratio na jadranski tron posle 10 godina, ponovo će igrati Evroligu naredne takmčarske godine, a već je počeo i sa formiranjem tima za nove izazove.

Matijas Lesor je napustio klub i potpisao za Panatinaikos, Kevin Panter obradovao navijače parafiranjem nove, dvogodišnje saradnje sa crno-belima. I dok neizvesnost vlada oko drugih prvotimaca i koketira se se potencijalnim pojačanjima u medijima, jedan od članova stručnog štaba Željka Obradovića, dugogodišnji prijatelj i desna ruka srpskog trenera, Đosep Marija Iskijerdo, u razgovoru za katalonski Mundo Deportivo je rezimirao učinjeno u takmičarskoj godini za nama, dotakao se i onoga što čeka tim iz Humske u predstojećem periodu.

Izabrane vesti

Mahao je Iskijerdo zastavom rodne Badalone tokom proslave ABA titule u oduševljenju. Ne krije zadovoljstvo zbog svega ostvarenog u sezoni za nama, a veruje i da je Partizan Mozzart Bet nadmašio očekivanja.

"Da, zastava je bila spremna. Ko god da je pobedio vijorila bi zbog Karlesa Marka koji je asistent Duška Ivanovića (takođe iz Badalone, prim. aut). Imali smo težak početak sezone, učinak 4-9 u Evroligi, ali smo odradili dobar posao. Sećam se da smo od pobede nad Efesom 16. decembra počeli da nižemo pobede i domogli se šestog mesta na tabeli, završili ligaški deo sezone u ABA kao lideri, što nam je donelo prednost domaćeg terena u plej-ofu i omogućilo nam da osvojimo titulu u majstorici. Željko se vratio baš iz tog razloga, iako je istina da smo premašili očekivanja. Od 15 najposećenijih utakmica u Evroligi, imamo 10 i veliki broj je bio ove sezone. Tribine sa 18.000 ili 20.000 ljudi su postale normalna stvar. U jednom trenutku je predsednik (Ostoja Mijailović, prim. aut), malo u šali, malo u zbilji, rekao da bi napunili fudbalski stadion. Nisam mogao da nabavim karte prijateljima i članovima porodice, jer je interesovenje bilo neverovatno", pričao je Iskijerdo.

Nije mogao da se ne osvrne na dešavanja iz plej-ofa Evrolige. Poveli su crno-beli 2-0, ali je tuča u smiraj druge utakmice u Madridu napravila probleme crno-belima (na kraju prekinut i pobeda dodeljena Partizanu), te su izgubili oba meča kod kuće, a potom ispustili plus 18 u odlučujućem susretu pred španskom publikom... Ne sumnja Obradovićev asistent da je frka koja je nastala pred kraj drugog susreta uticala na konačan ishod serije.

"Da, bez sumnje. Moje je mišljenje, kako su se stvari razvijale u plej-ofu, da bi dobili 3-0. Desilo se šta se desilo, pritom se posle poraza u trećoj utakmici desio tragičan događaj u jednoj beogradskoj školi koji je ostavio čitavu zemlju u šoku. Svi smo bili pogođeni".

Trudili su se košarkaši i članovi stručnog štaba da posle bolnog poraza na pragu Fajnal fora zaborave na Evroligu, ali...

"Rekli smo da više nećemo pričati o Evroligi, ali smo tugovali nekoliko dana. Štaviše, izgubili smo prvu utakmicu u četvrtfinalu ABA lige, kod kuće. A onda smo u drugoj, koja se odigrala u Crnoj Gori, bili na tri minuta od poraza. Na kraju smo pobedili, propatili, ali smo rešili seriju kod kuće u trećem meču. Potom smo i sa Cedevitom Olimpijom bili na 1-1, pa rešili polufinale kod kuće. Koliko god bi nismo želeli da pričamo o tome što se desilo, ostavilo je traga".

Rekao je Iskijerdo da je finale ABA bilo isto kao prošle godine, samo je ovoga Puta Partizan dobio petu, uz pomoć navijača. Nikada se nije susreo sa atmosferom koja je vladala na utakmicama crno-belih u sezoni za nama.

"To što sam iskusio u petoj utakmici finala nikada ranije nisam. Puna dvorana, bezrezervna podrška... Dobili smo prvo poluvreme sa 20 razlike, pa su prišli na minus četiri, Nedović je imao slobodno bacanje i promašio. Nije se čulo nikakvo negodovanje, nije bilo sumnje... Samo navijanje do kraja. Navijači su na kraju dali lekciju iz ponašanja, bez bacanja ičega i uletanja na teren. Željko je na poslednjoj konferenciji rekao da je pobedila košarka, jer su navijači pokazali svima kako se bodri tim bez incidenata".

Tvrdi da se u Partizanu stvorilo nešto posebno.

"To se dešava kada se borite, pa čak i kada izgubite imate podršku. Imali smo prilično ujedinjenu grupu sa dobrim vibracijama u svlačionici koje su se prenosile na tribine. Navijači su pozdravljali tim ovacijama čak i posle poraza kod kuće".

Prethodna godina bila mu je jedna od najboljih u životu.

"Košarka je kralj sportova ovde. Malo sam stariji, pa se sećam da sam gledao Korbalana, Epija, Solozabala, Iturijagu kako igraju protiv jugoslovenskih zvezda poput Kićanovića, Dalipagića, Slavnića... Neke od njih sam imao prilike da upoznam u dvoranama i restoranima, popričam sa njima i bilo je to izuzetno bogato iskustvo. Upoznao sam Bodirogu, Danilovića, Lončara... Za nekoga iz Badalone je to kao da halucinira. Osvojio sam ligu sa Huventudom, Evroligu, Kup Koraća, ali ovo je bila jedna od najboljih godina u mom životu. Uživao sam kao što nisam godinama".

Sledi težak period. Lesor je prvi podigao sidro, najavljuju se i odlasci drugih igrača. Sjajna stvar je što Kevin Panter ostaje, ali se ipak stiče utisak da će biti značajnih promena u timu.

"Kada pobeđujete, dobro je što su svi srećni, ali loše što igračima raste vrednost. Biće ponuda koje nećemo moći da izjednačimo. Još je teško proceniti, ali uvek kažem da ono što ne sme da nedostaje - to je Željko. Igrači dolaze i odlaze, ali kada Željko bude otišao, to će biti problem. Biće teško, ali staza je utabana. Ako ima igrača koji sumnjaju, ja bih na njihovom mestu došao u Partizan. Druga stvar je kada vam neko ponudi trostruko više od onoga što je Partizan u mogućnosti, ali ako bih imao ikakve sumnje u drugi tim odabrao bih Partizan - sa njim se pobeđuje i napreduje".

Uprkos svemu, Iskijerdo je optimističan.

"Zamislite samo, Lesor je bio igrač koji je promenio nekoliko timova tokom godina, nigde nije dobio novi ugovor. A onda je došao u Partizan i postao najbolji skakač Evrolige. Dante Egzum je odradio veoma dobar posao u Barseloni, ali sa nama je bio neverovatan. Isti važi i za mlade momke, Smailagića, Trifunovića, Madara... Srećan sam zbog budućnosti nekih od njih, ali sa druge strane bi bila šteta izgubiti ih. Ključ svega je Željko Obradović".

O kapitenu Panteru ima samo reči hvale.

"On je ubica. Najpre je sjajan momak i marljiv radnik. Često se dešavalo da dođe sat vremena pre treninga i posveti se šutiranju sa pomoćnim trenerima. Pa odradi trening i onda ostane posle da nastavi da šutira. Lider je, ne troši loptu i izvanredan je saigrač".

Šta je potrebno da igrač uspe u Partizanu?

"Mora da sluša Željka. Ima onih koji razumeju i oni koji ne razumeju. Kada vam trener 300 puta nešto pokaže na sastancima, na snimku, utakmicama, treninzima... Ako mu verujete, napredovaćete. To je proces, ne može sve preko noći. Toliko je igrača igralo u NBA nakon saradnje sa njim..."

Obradović je željan uspeha kao prvog dana.

"Uvek kažem da je veoma strastven prema ovome, da uživa i da je bez dileme jednako posvećen na prvo predsezonskom treningu ili prvoj utakmicm, kao poslednjeg ili bilo kog drugog dana. Živi da bude na terenu i sjajno se provodi", zaključio je Đosep Marija Iskijerdo.


tagovi

Đozep Marija IskijerdoŽeljko ObradovićKevin PanterKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara