Tomas Isalo i Ti Džej Šorts (©fiba,basketball)
Tomas Isalo i Ti Džej Šorts (©fiba,basketball)

Osvajač Lige šampiona Tuomas Isalo o Kilijanu Mbapeu, provodu na Bahamima, balkanskim uzorima i najboljem kolektivu Evrope

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.05.23. | 17:29

"Prvi put da sam ostao bez reči na konferenciji", bile su prve reči perspektivnog finskog stručnjaka posle velikog uspeha, a onda je otvorio dušu

Čudo je napravio nemački Bon ove sezone, na čelu sa trenerom Tuomasom Isalom, a na terenu predvođen neverovatnim Ti Džej Šortsom. Osim što je izdominirao u ligaškom delu nemačkog prvenstva sa samo dva poraza na 34 utakmice, pretrpeo je samo jedan na poslednjih 17 mečeva u Ligi šampiona. Dobio je i onaj najvažniji, savladao Hapoel Jerusalim u velikom finalu i osvojio prvi trofej u klupskoj istoriji.

Skinuo je maler, s ozbirom da je igrao u pet finala nemačkog prvenstva, tri u Kupu Nemačke, jednom i u polufinalu FIBA Evropa kupa. Postao tek četvrti nemački klub sa evropskim trofejom u vitrinama.

Izabrane vesti

Prvi trofej u karijeri podigao je i arhitekta istorijskog uspeha, 40-godišnji finski stručnjak. Nije imao previše uspešnu igračku karijeri, mada je u Finskoj važio za dobrog šutera. Nosio i nadimak "Bombaredr iz Lovise".

"Nisam bio preterano dobar igrač. Prosečan. Nikada nisam osvojio prvenstvo. Izbegavala su me kao da imam kugu. Prvi put sam osvojio nešto, tako da ova titula ima i lično značenje", rekao je Isalo.

U trenerske vode uplivao je pre devet godina kao selektor U20 tima Finske, a potom je predvodio i Tapiolan Honku u domovinu. Dobio je šansu u Nemačkoj 2016, kada je potpiso ugovor sa Krajslhajm Merlinsima i beležio odlične rezultate koji su ga potom preporučili Bonu.

"Ponosan san što predstavljam Finsku. Imao sam ludu sreću što sam došao u Bundesligu, kao potpuno nebitan, tako da nisam želeo da zeznem za druge trenere koji još nisu dobili priliku. Stvarno sam želeo d apokažem da finski treneri mogu da urade dobar posao. Imamo sjajan edukativni sistem, generalno, a to utiče i na košarkaške trenere".

U njegovom košarkaškom obrazovanju ima i balkanskih uticaja.

"Imao sam neverovatne mentore. Ako gledate moju igračku karijeru, trenirali su me najbolji u Finskoj - od Mihaila Pavićevića, preko Gordona Herberta, Juka Toiele, do Henrika Detmana. Ali, mnogo toga što sam naučio u trenerskom poslu nastalo je u Nemačkoj, a to je odvojeno od finskog dela. Pažljivo sam proučavao najbolje trener u Evropi. U poslednji pet godina sam mnogo pažnje obratio na Pedra Martineza, Luku Bankija, Aleksandra Džikića, Ibona Navara, Ćusa Vidoretu, Aita Renezesa, Andreu Trinkijerija... Učio sam od svih tih ljudi, a potom stvaro sliku kakvu bih voleo za tim".

Posle velikog trijumfa nije mogao da sakrije emocije. Potrčao je u zagrljaj najboljem igraču svog tima, Amerikancu sa makedonskim pasošem, Ti Džej Šortsu.

"Plakao sam jer se iza ovoga nalazi veliki i naporan rad. Znam šta su igrači prošli. Bilo je dana da bi mi rekli: 'Ма је*** ovog tipa, ovo je previše'. Kada takav rad bude nagrađen, to je nešto neshvatljivo."

Kako bi opisao uspeh Bona osvrnuo se na finale prethodnog Svetskog prvenstva u fudbalu koje je Argentina dobila na penale.

"Ne znam za koga su deca navijala.Ipak, posle utakmice su pokazali na Kilijana Mbapea, koji je plakao na terenu. Naravno, bio je veoma razočaran. Deca su me pitala zašto plače? Supruga je rekla da će imati još mnogo prilika jer je veoma mlad. S druge strane, ja sam rekao da je već iskusio najveća dostignuća kao sportista i da je veća verovatnoća da više nikada ne osvoji ništa. Osvajanje Svetskog prvenstva je neverovatno teško".

Pojasnio je i gde vidi sličnosti sa svojim timom.

"Retko dobijate takve prilike i morate da izvučete maksimum iz svake. Svakom danu smo pristupali tako da je ovo najbolja i najsrećnija sezona koja se nikada neće ponoviti. Pričali smo sa timom, da ćemo izvući što je više moguće ako je ovo naša sezona i da ne moraju da brinu. Biti sa ovim momcima, u ovoj situaciji sada, to je nešto o čemu nisam mogao ni da sanjam".

Za kraj je imao poruku za ekipu.

"Jedva čekam da ih vidim za 20 godina, pa da se svi zajedno napijemo na Bahamima", istakao je Tuomas Isalo.

"Mislim da nema boljeg kolektiva u Evropi, možda i na svetu. Mnogo smo ponosni na ovo. Zajedništvo se može videti i iz odgovora igrača. Ovo je grupa koja uživa u međusobnom društvu".

Njegovom timu predstoji borba za titulu u Bundesligi, gde je u ligaškom delu dobro ostavio Albu i Bajern u prašini. A nakon toga, čini se da bi putevi Bonu i finskom treneru mogli da se raziđu. Izraleski mediji (Vala Sport) su pred finalni meč preneli da je za Isalove usluge zainteresovan francuski Pariz koji ima ambiciju da se u bliskoj budućnosti domogne i Evrolige. Da li je to bio pokušaj destabilizacije tamošnjih medija? Možemo samo da nagađamo. Ako jeste, nije bio uspešan. U svakom slučaju, svetla budućnost je pred tvorcem velikog uspeha nemačkog tima.


tagovi

FIBA Liga šampionaKK BonTi Džej ŠortsTomas Isalo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara