Otkrivene cifre: Mirotiću od Barse 26.000.000, menadžerima 2.000.000, bonus za potpis da se zaobiđe porez

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.07.19. | 13:51

Dužina ugovora još pod velom misterije

Da će Nikola Mirotić postati najskuplji igrač u istoriji evropske košarke postalo je jasno čim je objavljeno da će ga Barselona vratiti iz NBA lige. Međutim, ispostavilo se da su one početne priče ipak bile malo preterane, iako će se Crnogorac sa španskim pasošem svakako opariti na istoku Španije.

Lokalni Mundo Deportivo u današnjem izdanju izlazi sa manje-više svim poznatim detaljima ugovora. Ove poslednje informacije bitno se razlikuju od onih koje su prvo iznošene u madridskim medijima, a koje su govorile o ugovoru na šest sezona vrednom 70.000.000 evra.

Izabrane vesti

Mundo tvrdi da je sa više strane dobio potvrdu da će Mirotić koštati Barselonu “svega“ 26.000.000 evra, ali za znatno kraći ugovor. I tu dolazimo do najveće enigme. U klubu uveravaju da je ugovor potpisan na četiri godine što će reći da će Mirotić primati 3.900.000 evra po sezoni. Opet dovoljno za status najplaćenijeg igrača u istoriji Evrope, ali ni izbliza onoga što se isprva mislilo.

Međutim, Mundo navodi i da izvori van kluba kategorički tvrde da je ugovor na tri sezone što znači da će Mirotić godišnje pirimati 5.200.000 evra. Govorimo naravno o neto iznosu.

Barsin ceh biće veći pošto po španskom zakonu treba isplatiti i porez od 44 do 48 odsto kako bismo došli do Mirotićeve bruto plate. U poslednjoj sezoni u NBA ligi Mirotić je u Milvokiju dobio 12.500.000 dolara bruto što mu dođe maltene na isto. Doduše, pričalo se da mu Juta Džez nudi 45.000.000 dolara za trogodišnji ugovor. Spekulisalo se i da bi mogao da prođe značajno bolje. U Americi se inače uvek računa bruto plata što bi značilo da ove sume treba otprilike prepoloviti, mada se u SAD zakonski okviri razlikuju od države do države.

Razlikuju se naravno i u Evropi, pa je Barsa smislila još jedan način kako da podeblja Mirotićev ček. Sve je to masovnija pojava u španskom sportu. Bonus za potpis! Izuzev u Baskiji, naime, igrači u Španiji plaćaju porez imeđu 44 i 48 odsto. U Kataloniji važi ova druga stopa oporezivanja.

Ali postoji i izuzetak. Za sportiste koji dolaze iz inostranstva dozvoljen je i taj bonus za potpis na koji se plaća porez od samo 24 odsto. Zato španski klubovi u poslednje vreme pokušavaju da što veći deo ukupne plate (plate za celokupno trajanje ugovora) kroz knjige provuku kao bonus za potpis.

Da pojasnimo...

Mirotić će od Barselone dobiti 24.000.000 evra bruto (2.000.000 idu kao procenat njegovim menadžerima). Međutim, umesto da mu Barsa tu sumu podeli na tri ili četiri godine ugovora i potom države uzmu 48 odsto na ime poreza, Mirotić bi prvih 12.000.000 mogao da dobije kao bonus za potpis i da na to plati samo 24 odsto. A da onda preostalih 12.000.000 dobija kao platu u naredne tri do četiri godine.

Bonus koji igrač može da dobije za potpis ne može da bude veći od onoga što je zaradio u poslednjoj godini u inosranstvu. Dakle, ne može da bude veći od tih 12.500.000 dolara.

Kako bilo, Mirotić će svakako zaraditi više od 3.500.000 evra godišnje što je do sada bila najveća plata uz Evropi, a kojom se dičio Himkijev Aleksej Šved. Smatra se da je tu negde blizu prišao i Nando de Kolo kad je nedavno kao slobodan igrač prešao u Fenerbahče, a veruje se i da je Toma Ertel odlično prošao prilikom potpisivanja novogo ugovora sa Barselonom.

Da poredimo sa NBA ligom ne možemo, ali čisto da pojasnimo. Ako je ugovor zaista na tri godine i ako Mirotić bude dobijao 5.200.000 evra po sezoni u NBA ligi ekvivalent tome bio bi ugovor na 11.600.000 dolara. Ovde dodaješ porez, tamo oduzimaš...

(FOTO: Twitter/FCBBasket)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara