Luka Mitrović, Aleksa Stepanović i Nenad Nerandžić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Luka Mitrović, Aleksa Stepanović i Nenad Nerandžić (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Otpor FMP-a trajao poluvreme, Zvezda slomila rivala u trećoj deonici i došla na korak do cilja

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.04.22. | 19:50

Crveno-belima potrebna još jedna pobeda da obezbede prvu poziciju na tabeli ABA lige pred doigravanje

Dobro su se košarkaši Crvene zvezde oznojili u prvom poluvremenu duela sa FMP-om. Gosti su bili veoma motivisani, što se posebno odnosi na tandem stranaca Brajs Džons - Ebuka Izundu. Sa druge strane crveno-beli su se mučili da pronađu prava rešenja u napadu, ali i da zaustave tandem Pantera u odbrani, pa su gubili i 12 razlike u uvodnoj deonici. Stvari su došle na svoje u trećem periodu, ekipa Dejana Radonjića se serijom 14:1 odlepila, stekla kapitalnu prednost i potom rutinski privela meč kraju - 90:82.

Bila je to 30. vezana pobeda Zvezde nad timom iz Železnika u svim takmičenjima, 21. ove sezone u regionalnom prvenstvu. Došla je na korak od prvog mesta pred plej-of, potrebno je samo još da pobedi jednog od naredna tri rivala (Budućnost, Borac, Igokea) i steći će prednost u odnosu na Partizan (isti učinak, dve utakmice manje i bolji međusobni skor). FMP će u doigravanje sa šestog mesta posle 11. poraza u sezoni (14 pobeda).

Izabrane vesti

Blistali su Džons i Izundu u prvom delu. Američki bek je pogađao iz svih pozicija, na momente delovao nezaustavljivo. Nije ni odbrana srpskog šampiona bila na prepoznatljivom nivou, što je bivši košarkaš čačanskog Borca i jedan od najkorisnijih igrača ABA lige ove sezone znao da iskoristi. Izundu se razgoropadio u drugom kvartalu, počeo da pogađa posle igre leđima, iz ofanzivnih skokova, sa poludistance. Održavali su gosti prednost, sve dok Lazarević sa osam vezanih poena nije pokrenuo crveno-bele. Nakon toga se razigrao i Davidovac, a pečat na prvo poluvreme stavio je Mitrović, pa je domaćin sa pola koša viška otišao na veliki odmor.

Po povratku sa pauze, Zvezda vrlo brzo uspostavlja kontrolu. Dve trojke Dobrića pokrenule su Radonjićevu četu, koja prilično lako dolazi i do dvocifrene prednosti. Konačno je pronađen lek za Džonsa, pokušavao je Stefanović da nađe odgovarajuću petorku koja bi mogla da isparira evroligaškoj ekipi koja je kako je vreme odmicalo delovala sve bolje na parketu. Izundu se dobro nosio sve dok nije zaradio četvrti faul. Crveno-beli su se timskom igrom odlepili, redom su se igrači branioca trona upisivali u listu strelaca i Panteri sa tako raznolikim napadom nisu uspeli da izađu na kraj, te su morali da potpišu kapitulaciju.

Na kraju su se svi sem Ognjena Kuzmića i mladog Nikole Topića upisali u listu strelaca. Najefikasniji je bio Luka Mitrović koji je upisao i novi dabl-dabl - 17 poena i 10 skokova (indeks 30). Sa po 12 poena ispratili su ga Stefan Lazarević, Ognjen Dobrić i Nikola Ivanović.

Kod FMP-a 23 poena i devet skokova Ebuke Izundua (indeks 25), dok je Brajs Džons dodao 19 poena uz sedam završnih dodavanja (indeks 25).

Dejan Radonjić je odlučio da u startu petorku uvrsti i mladog Nikolu Topića, a u prvih pet minuta talentovani bek prošao je kroz brzu školu Brajsa Džonsa. Sjajni Amerikanac je u prvih pet minuta dominirao na Zvezdinoj polovini, pa je očas došao i do dvocifrenog učinka od 11 poena. Povukao je Džons, a ispratili su ga Radonjić i Šaranović, pa su gosti sredinom uvodnog kvartala poveli sa 16:7. Na drugoj strani u probleme sa ličnim greškama ušao je Ostin Holins, koji je zaradio tri faula za manje od dva minuta u igri. Protestovao je trener crveno-belih kada su arbitri po treći put "upisali" Amerikanca, ali nije imao druge nego da ga izvede iz igre.

Poslao je Radonjić ubrzo najjače snage na teren, ali FMP se raspucao. Nerandžić je pogodio za tri poena i gostima iz Železnika doneo prvu dvocifrenu prednost na utakmici (19:9). Probudila se Zvezda tek u finišu deonice i serijom 9:2 svela zaostatak na svega četiri poena. Malo je nedostajalo da Davidovac pogodi posle sjajne kontre u poslednjim sekundama, ali lopta nije htela u obruč

Zategli su crveno-beli odbranu u nastavku, zaigrali daleko angažovanije, ali se gosti nisu dali. Taman kada se činilo da će popustiti, Marko Radonjić je opalio trojku i vratio Pantere na +7. Čuvao je FMP višak, na kratko ga i uvećao, a onda se razgoropadio Stefan Lazarević. Dvojka pod faulom, pogođeno bacanje, potom trojka i na kraju polaganje u kontri - osam vezanih poena Zvezdinog beka za minus od samo tri poena. Trudila se Stefanovićeva četa da očuva višak, nastavila sa dobrom igrom u napadu, ali nije mogla da spreči nalet crveno-belih na drugoj strani. Trojka Voltersa, pa Davidovca i razlika je bila samo pola koša. Nakon toga poeni Mitrovića pod faulom, realizivao je i dodatno bacanje i preokrenuo rezultat (49:48). Prvo vođstvo Radonjićeve ekipe na utakmici još od uvodnog minuta. Uspeo je domaćin da sačuva minimalnu prednost pred veliki odmor (51:50).

Luka Mitrović je sa 13 poena i četiri uhvaćene lopte bio najbolji u Zvezdi (indeks 20), sa druge strane sjajne role tandema Džons - Izundu. Američki bek je ubacio 14 poena, uz šest asistencija (indeks 23), dok je atletski sjajni centar brojao do 12 uz četiri skoka.

Drugo poluvreme sjajno otvara Dobrić, koji se sredinom drugog perioda požalio na povredu, ali je smogao snage, vratio se na parket i odlepio crveno-bele sa dve trojke. Nakon toga su stvari došle na svoje. Zvezda serijom 14:1 dolazi do čak 16 poena viška i postalo je jasno da će se gosti teško vratiti.

Tako je i bilo. Sigurna igra Zvezde u nastavku, odigrala je odilčno timski na oba kraja terena. Zaustavila najveće pretnje protivničke ekipe, a u napadu raznovrsnom igrom ostavila rivala bez rešenja u odbrani. Isplivala je razlika u kvalitetu na površinu i gosti su morali da priznaju poraz.

ABA LIGA - 26. KOLO

PETAK

Split - Zadar 80:92

/Kovačević 24 - Karter 15/

SUBOTA

19.00 Mornar - Studentski centar 82:88

/Jeremić 23 - Kamenjaš 25/

NEDELJA

Mega Mozzart - Partizan 68:97

/Simanić 19 - Panter 16/

Igokea - Krka 108:81

/Ilić 31 - Stavrov 25/

Cedevita Olimpija - Cibona 80:84

/Dragić 21 - Branković 20/

PONEDELJAK

Crvena zvezda - FMP 90:82

/Mitrović 17 - Izundu 23/

21.00 Budućnost - Borac (kvote)



tagovi

KK Crvena zvezdaFMP ŽeleznikBrajs DžonsEbuka IzunduLuka MitrovićOgnjen DobrićDejan RadonjićNikola Topić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara