Ergin Ataman (©MN Press)
Ergin Ataman (©MN Press)

Ovo je prava agonija: Zenit vodio i sa 26 razlike, Efes jedva izbegao bruku u Istanbulu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.11.21. | 20:19

Aktuelni šampion Evrope doživeo šesti poraz u osam utakmica, Alba slavila u Kaunasu

Pretilo je da izraste u istorijsku bruku, na kraju je Efes pretrpeo poraz od "samo" 11 razlike. To ni najmanje ne umanjuje činjenicu da se turski i evropski šampion nalazi u nezapamćenoj situaciji i da se suočava sa pravom agonijom! Zenit je usred Istanbula imao vođstvo i od 26 poena, ali je u poslednjoj četvrtini izbegao bruku zahvaljujući dotad potpuno neprimetnom Šejnu Larkinu, koji je svih svojih 14 poena ubacio baš u ovom delu igre - 90:79 (22:20, 25:13, 26:18, 17:28).

Gosti iz Sankt Peterburga mogu da budu prezadovoljni kako su se stvari odvijale na Bosforu uprkos padu u završnih deset minuta. Tim Ćavija Paskvala je pronašao pravu timsku hemiju i ritam za ovu fazu sezone, pa igra sve bolje i bolje kako vreme prolazi. Dok je Zenit upisao peti trijumf iz osam kola, Efes je pretrpeo šesti poraz, drugi uzastopni kod kuće posle recki protiv Uniksa i Žalgirisa što su zapravo jedina dva pozitivna rezultata ovog tima od početka sezone odbrane titule.

Izabrane vesti

Zenit je veliki brejk u Sinan Erdem Domu ostvario uz čak 14 postignutih trojki i respektabilnih 45 odsto preciznosti! U svakom smislu prednjačio je Koner Frankamp koji će večerašnju utakmicu bar neko pamtiti po rekordu karijere u Evroligi sa 18 poena i četiri trojke iz šest pokušaja. Takođe je pomerio granice u broju podeljenih asistencija (3), a pre svega je bio ključna figura Zenitovog trijumfa zajedno sa Mindaugasom Kuzminskasom koji je odigrao daleko najbolju partiju u ovih osam kola i pribeležio 15 poena uz tri dalekometna hica i pet skokova za indeks korisnosti 22!

Po dve trojke dodali su još Denis Zaharov i Bili Beron, koji je uz deset poena imao još pet asistencija, dva skoka i jednu ukradenu loptu. Dvocifren je bio još Džordan Miki sa 10 poena, ali i pet uhvaćenih lopti.

Nikom i dalje nije jasno šta se to dešava sa Efesom. Povrede su definitivno imale određeni uticaj da rezultati ne budu ni blizu očekivanih, ali deluje da je po sredi zasićenje u svlačionici, odnosno da je odluka da se i ove godine zadrži praktično cela ekipa na okupu. Zvuči neverovatno kada se na jednoj od dve strane nalazi šampion Evrope, ali Zenit je utakmicu počeo da lomi krajem prvog poluvremena kada je serijom 10:2 otišao na 16 razlike (47:31) da bi brutalnom igrom u prvoj polovini treće četvrtine otišao na maksimalnijh 26 poena udaljenosti (66:40). Baš tada je Zenit baražnom paljbom zatrpao koš domaćina, koji osim Filipa Petruševa i Ilajdže Brajanta nije imao na koga da se osloni u fazi napada. Rusi su razliku u rangu od 20 poena držali do ulaza u završna tri minuta utakmice, kada je Efes preko Adrijena Moermana, Rodriga Bobue i pre svega Šejna Larkina nanizao devet poena i došao do -11. Dalje od toga Efes nije mogao jer je Miki važnim pogotkom pred završni minut susreta obezbedio Zenitu pobedu.

Ergin Ataman ni večeras nije mogao da računa na Brajanta Danstona i Džejmsa Andersona, što se i te kako osetilo u rotaciji. Efesova oštrica je potpuno otupela. Vasilije Micić odigrao je ispod svih očekivanja i susret završio sa šest poena (2/8 iz igre, 0/3 za tri) i četiri asistencije, dok Šejn Larkin do poslednje deonice nije pogodio nijedan šut! Nije ih, doduše, ni uzimao preterano, ali onda je vezao 14 poena (5/9 iz igre, 2/4 za tri), uz još pet asistencija, tri izgubljene i dve ukradene lopte, koliko je imao i Micić. Tibor Plajs je dugo bio prva igla Efesa sa 13 poena i pet pokupljenih skokova, koliko je dopisao Moerman uz 10 poena. Potpuno isti učinak pribeležio je i Brajant. Bobua je imao poen više od njih.

Domaći navijači su sudijsku trojku ispratili zvižducima smatrajući da njihov tim nije dobio adekvatan tretman, ali gledajući kako Efes igra od prvog kola, možda bi kritike trebalo da idu na drugu adresu...

Alba je kao gost savladala Žalgiris u Kaunasu rezultatom 79:71 i sprečila da se serija loših igara nastavi posle Olimpijakosa i Bajerna. Litvanski klub ostaje na dnu tabele sa svih osam poraza i jedini je tim u elitnom takmičenju bez trijumfa.

Kod Albe Markus Erikson je upisao 16 poena (4/10 iz igre, 3/7 za tri) i četiri skoka, poen manje dodao je Oskar Da Silva, dok su po 10 poena prikupili Ben Lamers i Luk Sikma koji je pride trijumfu doprineo sa još šest uhvaćenih, četiri podeljene i tri ukradene lopte. Kod Žalgiris najefikasniji bio je nekadašnji igrač Albe Tajler Kavano sa 17 poena (7/12 iz igre, 2/5 za tri) uz šest skokova. Janis Strelnijeks ga je pratio sa poenom manje i po četiri uhvaćenih lopti i završnih dodavanja. Dvocifren je bio još Lukas Lekavičijus sa 11 poena, te četiri asistencije.

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Panatinaikos 81:48

/Volters 18 - Mejkon 15/

CSKA - Fenerbahče 82:91

/Klajburn 24 - De Kolo 18/

Olimpija Milano - Barselona 75:70

/Datome 17 - Dejvis 12/

Asvel - Uniks Kazanj 85:82

/Džons 25 - Hezonja 27/

Petak

Efes - Zenit 79:90

/Larkin 14 - Frankamp 18/

Žalgiris - Alba 71:79

/Kavano 17 - Erikson 16/

Olimpijakos - Monako 86:65

/Dorsi 18 - Dijalo 12/

Baskonija - Makabi Tel Aviv 65:86

/Boldvin 15 - Vilijams 21/

Bajern - Real Madrid 76:80

/Rubit 20 - Jabusele 21/



tagovi

Džordan MikiAnadolu EfesZenit Sankt PeterburgKoner FrankampMindaugas KuzminskasBili BeronVasilije MicićFilip PetruševAlba BerlinŽalgirisMarkus EriksonJanis Strelnijeks

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara