Pala Fenerova dinastija, Efes šampion Turske posle deset godina! Larkin + Micić = 58

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.19. | 20:50

Ubedljiva igra protiv Fenera u majstorici i zaslužena titula ovogodišnjeg finaliste Evrolige

Titula u Evroligi možda nije bila suđena, ali kruna u Turskoj jeste! Efes je posle cele decenije čekanja ponovo šampion države na dva kontinenta, pošto je u majstorici domaćeg šampionata razbila Fenerbahče rezultatom 89:74 (21:23, 23:14, 25:21, 20:16)! Četrnaesta u istoriji, prva nakon deset godina i to baš kao u kakvoj deža-vi situaciji! I te 2009. godine na klupi Efesa sedeo je Ergin Ataman, a takmac je bio Fenerbahče!

Efes je apsolutno zasluženo svrgnuo Fenerbahče s turskog prestola nakon tri uzastopne godine u kojima Željko Obradović i njegova ekipa gotovo da nisu imali pravog rivala. Ako je Ergin Ataman najzaslužniji za to što Efes ponovo liči na ozbiljnu košarkašku organizaciju i klub s pravom idejom, onda su pečat ove fantastične sezone Šejn Larkin i Vasilije Micić! U najvažnijem sudaru posle onog finala Evrolige tandem Efesovih bombardera razneo je Fenerbahče i sa zajedničkih 58 poena doveli pristalice najtrofejnijeg turskog kluba do ekstaze! Brutalan meč odigrao je Šejn Larkin i demonstrirao da je njegovo mesto u NBA ligi! Čak 38 poena ubacio je Larkin (11/18 iz igre, 3/9 za tri, 13/13 penali), uz četiri asistencije i tri skoka, na šta mu se priključio Micić s čak 20 poena (8/14 iz igre, 8/10 za dva) i identičan učinak u preostale dve glavne statističke kategorije! Čak ni mastermajnd kakav je Željko Obradović nije imao rešenje za brutalnu igru jednog od najboljih bekovskih tandema Evrope! 

Izabrane vesti

Fenerbahče je postao takmac svih povreda koje su klub onemogućile da se ravnopravno bori za evropsku titulu. Bez Žofrija Lovernja i Jana Veselog kao dve pokretačke snage u reketu i dosta izmena u rosteru zbog pravila turskog prvenstva, Fenerbahče je morao da napravi ustupke zbog kojih je na kraju ostao bez prvenstva. Efes je igrao košarku kakva je morala da bude nagrađena! Ako to već nije mogla da bude s peharom u Evroligi, onda je pehar osvajača turskog šampionata savršena allternativa. Efes je ove sezone bio "penicilin" za Fenerbahče. Jeste se Fener okitio nacionalnim Kupom posle trijumfa upravo nad Efesom u finalu, ali je kaznena ekspedicija Ergina Atamana odnela mnogo važnije trijumfe u Evroligi i domaćem šampionatu, a na kraju i u Superkupu koji se igrao na otvaranju sezone... 

Fenerbahče je živeo sve dok je šut bio u funkciji tima. Posle sedam trojki u prvom delu utakmice, gde je najviše prednjačio Marko Gudurić s savršenih 3/3, Fenerbahče je uspevao samo da održava rezultatski priključak i ne dozvoli Efesu da se odmakne previše. Ali, kada je šut stao, Efes je pregazio najljućeg protivnika bez trunke milosti. Larkin i Micić vodili su Efes ka toliko čekanom pobedničkom postolju, dok je nemir sve više ulazio u redove branioca titule. 

Fenerbahče se potpuno raspao u poslednjih deset minuta, kada je domaćin majstorice napravio i najveću rezultatsku distancu. Posle jedne od Larkinovih bravura Efes je na tek nešto više od četiri minuta pre kraja otišao na čak 21 poen razlike (83:62), posle čega je bilo jasno kako će se veliki derbi završiti! Bez toliko željene drame, neizvesnosti i utakmice na jedan posed. Nikola Kalinić je pokušavao da vrati ekipu u život tokom treće i poslednje četvrtine, ali uzalud...

Kostas Slukas, o čijem se ostanku u Feneru i dalje čuju dijametralno suprotne priče, meč je završio s 21 poenom (8/12 iz igre) i šest asistencija. Kalinić je imao 19 poena (9/13 iz igre), a Gudurić 11 poena (3/7 za tri) i bez pogotka u nastavku.

Ako je verovati pisanjima evropske košarkaške štampe, bila je ovo i poslednja utakmica Šejna Larkina u dresu Efesa. Ako je zaista tako, onda se oprostio sa stilom! 

Foto: Shutterstock, Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara