Panatinaikos i Fener žele da skinu prokletstvo Željka Obradovića

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.05.24. | 08:52

Još od vremena Željka Obradovića, Panatinaikos i Fenerbahče nisu bili u finalu Evrolige. Danas će se za jedan klub to promeniti (18.30, Sport klub) jer koplja ukrštaju na ovogodišnjem F4 u Berlinu

Kada god dođe vreme završnog turnira Evrolige, ime Željka Obradovića se uvek nekako pomene. To i ne treba da čudi jer je u pitanju najtrofejniji trener koji je osvajao devet titula prvaka Evrope, a na ovogodišnjem završnom turniru srpski trener je bio na klupi tri od četiri učesnika i sa svima je osvajao titule. Ubedljivo najviše sa Panatinaikosem (5), a pomogao je Realu sa jednom i Fenerbačeu sa jednom i za sada jedinom titulom prvaka Evrope u istoriji kluba. Zanimljivo da Panatinaikos i Fenerbahče nikada nisu ni osvajali titule od odlaska Željka Obradovića, nešto što ove sezone može da se promeni. Naime, Panatinaikos i Fenerbahče danas u Berlinu od 18 časova i 30 minuta igraju polufinale i neko od njih će ući u finale i imati priliku da osvoji titulu.

Istanbul i Atina i dalje vide Željka Obradovića kao kralja i nekoga ko im je donosio najviše radosti, ali je sada vreme da neka nova lica preuzmu primat. U Fenerbahčeu je to nekadašnji Željkov igrač Šarunas Jasikevičijus koji je preporodio giganta iz Istanbula. Naime, Litvanac je usred sezone došao na klupu i zamenio Dimitrisa Itudisa (Obradovićevog kuma) i od tada Fenerbahče igra izvanrednu košarku zbog koje je uostalom i došao do samog kraja. Na tom putu su uspeli da iznenade Monako Saše Obradovića koji je imao prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Izabrane vesti

"Treneri imaju težak posao da vode tim do fajnal-fora, mnogo je odgovornosti. Samo igrači da igraju dobro, nadamo se da će tako biti“, rekao je Šarunas Jasikevičijus.

Biće ovo Šarunasov treći fajnal For kao trener. Vodio je Žalgiris i Barselonu, ali za sada titulu nije osvojio.

"Svaka situacija je drugačija. Sa prvog fajnal-fora sam naučio da detalji odlučuju, jedan loš faul… Drugi fajnal for kazao je da moraš da pogodiš šuteve. Samo je važno sebi omogućiti šansu. Mi smo to uspeli posle neverovatno teške serije protiv Monaka".

Ipak, kao igrač je znao kako se osvaja titula. Bilo je to 2009. godine u dresu Panatinaikosa i to baš u Berlinu kada ga je sa klupe predvodio Željko Obradović.

"To je najbolji fajnal-for po kvalitetu i po odigranim utakmicama. Sve su bile rešavane poslednjim šutevima. Dok sam dolazio u arenu, video sam da se sada zove Uber, a kada smo osvojili bila je O2, pre toga Mercedes benc… Menjaju se stvari", dodao je Jasikevičijus.

Panatinaikos je po svim parametrima favorit na ovom meču. Zeleni iz Atine nisu imali ovako jak tim još od ere popularnog Žoca. Sada je na klupi harizmatični Turčin Ergin Ataman koji želi da na klupi Panatinaikosa uradi ono što je Srbin učinio pet puta.

Ataman je već prekinuo "prokletstvo" Panatinaikosa jer ih je odveo na završni turnir... prvi put od ere Željka Obradovića. Zeleni su nadigrali Makabi posle pet spektakularnih mečeva u plej-ofu.

"Ne verujem u prokletstva, samo u moje igrače i klub, u emocije navijača koji su verovali u nas od prvog dana kada sam došao. Ovo je nova era", rekao je Ataman.

Turčin je veoma brzo postao omiljen lik u zelenom delu Atine. Pre svega zbog bombastičnih izjava. Nije se libio da obeća odlazak za F4 u momentu kada je gubio od Makabija, a u nekoliko navrata je isticao da će ovaj tim postati i šampion.

"Bio je veliki izazov ispuniti obećanje, ali verovao sam u istoriju kluba, jednog od dva najveća u istoriji evropske košarke. Želim svim navijačima Panatinaikosa da uživaju u ovome posle 12 godina. Šta drugo da obećam sada. Znam da svi od nas očekuju sedmu zvezdicu u OAKA. Mogu da obećam da ćemo je i doneti“, rekao je turski stručnjak koji je osvajao dve titule sa Efesom.

Panatinaikos u svom sastavu ima nekoliko izuzetnih igrača, pre svega tu su Kostas Slukas koji je svojevremeno bio šampion Evrope baš sa Fenerom. Tu su još Kendrik Nan, ali i Matijas Lesor koji igra izvanredno i u taboru Grka baš kao što je to bio slučaj i prošle sezone sa Partizanom.

"Nikada se ne plašimo da imamo najveće ciljeve ispred nas, zato smo ovde. Sada je naš najveći cilj titula“, rekao je Ataman.

EVROLIGA

18.00: (1,90) Panatinaikos (15,0) Fenerbahče (2,10)

21.00: (1,60) Real Madrid (16,0) Olimpijakos (2,65)

Granice igrača

17,5: Kendrik Nan

14,2: Matijas Lesor

13,5: Skoti Vilbekin

12,5: Kostas Slukas, Hejs-Dejvis




tagovi

KK PanatinaikosKK FenerbahčeEvroligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara