Godinu i tri dana posle Ljuljove strele: Novi krug klasika sa posebnim impulsom

Vreme čitanja: 6min | pet. 24.05.24. | 11:05

Prošle godine finale koje je rešeno u poslednjim sekundama, ove polufinale u kojem se očekuje da ponovo sve pršti od kvalitetne košarke

Četvrtfinale Evrolige pokazalo se ove sezone u najboljem svetlu i poslužulo je kao svojevrsni vrhunac pre onog glavnog, a to je Fajnal for u Berlinu. Od neizvesne borbe za pozicije u finišu prve faze, pa sama činjenica da su čak tri serije otišle u petu utakmicu dovoljno govori o tome koliko je neizvesna bila borba za odlazak u Berlin. Iz tog razloga, utisak je da bi ovogodišnji Fajnal for mogao da bude najkompetitivniji u poslednjih nekoliko godina.

Mnogi bi verovatno voleli da vide novi tim na tronu Evrolige, ali Real Madrid je i dalje prvi favorit. Čak i bez Gabrijela Deka koga ni prošle godine nije bilo u Kaunasu, pa se sve završilo trijumfalno. Prva prepreka Blankosima na putu do titule je tradicionalni protivnik - Olimpijakos (TV Sportklub, 21.00).

Izabrane vesti

Nekoliko je utakmica koje se u evropskoj košarci smatraju klasicima, ipak malo koji duel budi takve emocije i impuls kao onaj kada se na parketu nađu košarkaši Real Madrida i Olimpijakosa. Od prošlogodišnjeg finala, do ovogodišnjeg polufinala prošlo je godinu i tri dana, ali i dalje ostaje sveže sećanje na šut Serhija Ljulja koji je kao bodež završio pravo u srce svih u crveno-belom na parketu Žalgirio Arene. Samo u poslednjih 11 godina tri puta su se sastajali u finalu i Real je slavio dva puta. Protagonisti prve utakmice nove Evrolige 16. oktobra 2000. godine, učesnici trećeg uzastopnog Fajnal fora... Mnogo toga veže madridskog i pirejskog giganta, kao i želja da se na kraju nađu na evropskom košarkaškom tronu.

Susret Reala i Olimpijakosa može da se posmatra i kao duel različitih stilova i tempa. Blankosi predvode Evroligu u broju poena, skokova, asistencija i indeksu korisnosti, Olimpijakos je najbolji defanzivni sastav takmičenja, sa najmanjim brojem primljenih poena i dozvoljenom indeksu korisnosti.

REALOVI ADUTI NA FAJNAL FORU

Real Madrid je odigrao najdominantniju sezonu od 18 učesnika. Počeo je sezonu sa deset vezanih pobeda, prvi je overio plasman na Fajnal for i zatim počistio Baskoniju sa 3-0 u četvrtfinalu. Sada juri uzastopnu evropsku krunu po prvi put još od 1968. godine. Real Madrid je 'kompletan paket' i stiže u Berlin kao najiskusniji tim u istoriji Evrolige! Kada se sve sabere, košarkaši Blankosa imaju 23 evropske titule u svojim redovima, što je daleko više od svih ostalih učesnika Fajnal fora - zajedno! Svi igrači Reala imaju bar jednu evropsku krunu, a mnogi od njih i više.

Kapiten Serhio Ljulj je sam bio učesnik deset završnih turnira i najbolji je strelac ovog dela takmičenja u trećem milenijumu sa 198 poena. Serhio Rodrigez je treći na istoj listi sa 190 poena i prvi sa 70 asistencija. Rudiju Fernandezu su potrebne dve ukradene lopte da postane najbolji u istoriji F4 turnira! Ljulj, Ćaćo i Rudi imaju priliku da osvoje četvrtu zajedničku Evroligu, nešto što je samo dvanaestorici košarkaša uspelo od 1958. do danas. Fakundo Kampaco, Fabijen Kozer i Valter Tavares imaju po dve titule, što samo pokazuje koliko Real Madrid zrači iskustvom na najvećoj sceni.

Real Madrid ima prepoznatljiv stil igre, koji se bazira na zatvaranju defanzivnog skoka i igri iz tranzicije. Šutevi za tri poena su najčešći vid kojim Blankosi završavaju akcije - jedini tim koji je ispalio više od 1.000 šuteva van linije 6,75 metara u svakoj od poslednje četiri sezone, ove je prosek 27,4 pokušaja uz gotovo 38 odsto preciznosti - i tokom sezone ima samo jedan poraz kada ubaci više dalekometnih hitaca od protivnika u utakmici. s tim da je veliki fokus i na pik'n'rol igri sa Valterom Tavaresom i Vensanom Poarjeom. Iz tog razloga Real je lider Evrolige sa 20,8 podeljenih asistencija i koliko je braniocu titule to važan detalj igre pokazuje da je skor 27-3 kada premašuje ovu granicu, odnosno 3-4 kada je ispod iste.

Sve ipak polazi iz odbrane. Real je lider takmičenja u defanzivnim skokovima u svakoj od prethodne četiri sezone i protivnike svojom odbranom tera na slabih 51 odsto za dva poena. Iz defanzivnih skokova ekipa traži Kampaca ili Ćaća iz čega se kasnije razvija dalji napad.

Na kraju, u odnosu na prošlogodišnji Fajnal for, Real Madrid je zadržao gotovo ceo tim i istom dodao samo Fakunda Kampaca koji je od ranije dobro upoznat sa sistemom najvećeg kluba na svetu...

OLIMPIJAKOSOVI ADUTI NA FAJNAL FORU

Pirejski crveno-beli iza sebe imaju turbulentnu sezonu, ispresecanu brojnim povredama. I pored toga Olimpijakos je uspeo ligaški deo da završi na petom mestu. Sa deset pobeda u prethodnih 11 utakmica tim Jorgosa Barcokasa uspeo je ono što nikom ranije nije pošlo od ruke, a to je da kao gost u majstorici pobedi - to je učinio iste večeri i Fenerbahče u Monaku - i ode na Fajnal for! Pirejski sastav je posle rovovske borbe uspeo da nadigra jednog španskog giganta i sada se nameračio na drugog koji mu je ostao veliki dužnik.

Olimpijakos je po prvi put u klupskoj istoriji uspeo da se tri puta zaredom plasira na završni turnir. Ono što je kroz skoriju istoriju duela Olimpijakosa i Reala jeste odnos duela kroz ligaški deo i onda na F4. Grci su prošle sezone dobili oba ligaška susreta, pa su poraženi u finalu. Madriđani su ove godine dobili oba meča u prvoj fazi, možda će večeras da se dogodi suprotno?

U Pireju se nadaju da je došlo vreme za osvetu. Osmorica igrača iz prošlogodišnjeg sastava su i dalje tu, s tim da sada Alek Piters i Ajzea Kenan imaju daleko značajnije uloge. Olimpijakos je kroz istoriju Evrolige poznat kao tim koji je znao da se vraća iz ozbiljnih zaostataka. U finalima 2012. i 2013. Olimpijakos je gubio 19 i 17 razlike od CSKA, odnosno Real Madrida i na kraju izlazio kao pobednik! Kapiten Kostas Papanikolau je pre desetak godina bio mlada sila crveno-belih, sada je veteran i spreman je da vodi Olimpijakos ka finalu i toliko iščekivanom finalu sa Panatinaikosom, koji sanja cela Grčka!

Olimpijakos je uspeo da zadrži energiju tima koji zna da se vraća iz neprijatnih pozicija. To potvrđuje podatak da je na skoru 7-5 kada gubi posle tri četvrtine, odnosno 2-2 kada je rezultat nerešen posle 30 minuta. U majstorici četvrtfinala, Barselona je vodila rezultatom 47:42 na sedam minuta do kraja, pre nego što je Olimpijakos serijom 15:2 napravio preokret i overio kartu za polufinale!

Jedna od najvećih snaga Olimpijakosa je efektna igra na niskom postu. Jorgos Barcokas se i te kako oslanja na svoje centre. Nikola Milutinov predvodi listu igrača sa najboljim indeksom korisnosti tokom 40 minuta (32,1), Mustafa Fal je 24. na toj listi (24,6), dok Mozes Rajt nije odigrao dovoljno utakmica da bi se našao na ovom spisku, ali je za kratko vreme postao izuzetno važan šraf rotacije. Za ono vreme koje je proveo ima koeficijent 29,3 na 40 minuta...

Milutinov je takođe najbolji ofanzivni skakač kroz interval od 40 minuta (5,4), dok je Fal najefektniji strelac za dva poena sa 79 odsto uspešnosti. Rajt je na 70,6, a Milutinov na 62,6 odsto, što Olimpijakosovu unutrašnju igru čini jednom od najboljih u takmičenju. Iz tog razloga Olimpijakos nema razloga da se boji Tavaresa i Poarjea jer ima spreman odgovor.

Kada govorimo o defanzivnom učinku grčkog tima, Jorgos Barcokas ima na raspolaganju nekoliko defanzivnih specijalaca na spoljnim pozicijama. Tomas Vokap je proglašen za najboljeg odbrambenog igrača sezone, što je jako teško za beka ili plejmejkera u eri kada centri dominiraju ovim segmentom. Zato je Vokap prvi bek od Dimitrisa Dijamantidisa iz 2012. sa ovim priznanjem. Najdžel Vilijams Gos je igrao za Real Madrid prošle seozne i zna najbolje kako da sačuva Ćaća i Ljulja. Ipak, glavni fokus odbrane biće na ovogodišnjem MVP-u ACB lige Kampacu koga mnogi vide kao ključ Realove igre.

Olimpijakos je kroz sezonu uspevao da zaustavlja najbolje igrače protivničkih timova. Kostas Slukas je u poslednjem okršaju ubacio samo sedam poena uz 2/7 iz igre, dok su Skoti Vilbekin, Marko Gudurić i Tajler Dorsi bili na 6/25 za tri u dva ovosezonska ligaška susreta protiv Olimpijakosa.

Očekujemo da sve pršti od kvalitetne košarke!

EVROLIGA - FAJNAL FOR

18.00: (1,90) Panatinaikos (15,0) Fenerbahče (2,10)

21.00: (1,60) Real Madrid (16,0) Olimpijakos (2,65)

Granice igrača

17,5: Kendrik Nan

14,5: Matijas Lesor

13,5: Skoti Vilbekin, Džanan Musa, Mario Hezonja

12,5: Kostas SlukasHejs-Dejvis

11,5: Fakundo Kampaco

9,5: Nikola Milutinov, Marko Gudurić

7,5: Filip Petrušev



tagovi

EvroligaFajnal for EvroligeKK Real MadridKK OlimpijakosFakundo KampacoKostas SlukasNikola MilutinovFilip PetruševSerhio Ljulj

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara