Kevin Panter i Pi-Džej Doužer (©Starsport)
Kevin Panter i Pi-Džej Doužer (©Starsport)

Panter i Doužer kao čuvari izgubljene veštine šuta sa poludistance

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.01.24. | 12:04

Kapiten Partizan Mozzart Beta ove sezone je najbolji šuter Evrolige kada govorimo o pokušajima sa poludistance

Nekada se podrazumevalo, u međuvremenu je skoro pa izumrlo. Koševi se uglavnom ubacuju iza linije za tri ili ispod samog obruča, šut sa poludistance jedva preživljava u modernoj košarci…

Ali preživljava. Dokaz je i partija Vejda Boldvina u pobedi Makabija iz Tel Aviva nad Panatinaikosom. Boldvin je ubacio 22 poena i izborio se za zvanje MVP-a kola. A više od pola poena, tačno 12, ubacio je baš sa poludistance i tako ponovo pokrenuo priče o davno izgubljenoj veštini.

Izabrane vesti

Prosto, moderni tokovi govorili su da je šut sa poludistance relikt prošlosti, nešto prevaziđeno. Procentualno gledano, trojka je efikasnije oružje, zakucavanje najsigurniji izbor… Pa opet, poludistanca je postala toliko retka da je danas skoro pa nebranjeno područje. I ko je sačuvao uspomenu na tu veštinu i te kako dobro prolazi.

A niko to ne radi toliko dobro kao kapiten Partizan Mozzart Beta Kevin Panter. Da li kao rešenje u jedan na jedan situacijama, da li kada protiv sebe ima višeg defanzivca ili kada izađe iz pik-end rola, tek Panter je ove sezone najubojitijih igrač Evrolige sa poludistance. I to prilično ubedljivo, iako na ovaj način ubacuje “skromnih” 4,6 poena po meču, uz procenat uspešnosti šuta od 53 odsto.

Da to nisu male brojke govori to što je drugi na listi Monakov as Majk Džejms sa sa 4,4 poena i prosekom od daleko nižih 45 odsto.

Ostali? Niko preko četiri poena. Pomenuti Boldvin je treći na listi sa 3,8 poena i 37 odsto šuta, Kendrik Nan iz Panatinaikosa je na istih 3,8 poena, uz bolje procente (44%), peti je Bajernov Leandro Bolmaro (3,4/53%), šesti Lorenzo Braun (3,2/36%), pa dalje poravnati na tri poena Asvelov Timoti Luvavu, još jedan Partizanov as Pi-Džej Doužer – inače sa najboljim procentom šuta od 54 odsto – te Markus Hauard (43%) iz Baskonije. U top 10 je i Albin Mateo Spanjolo sa 2,8 poena i 40 odsto.

Beogradski crno-beli dakle čuvaju poludistancu od zaborava. Panter kao najučinkovitiji, Doužer kao najprecizniji.

Najefikasnji igrači sa poludistane (©Euroleague)Najefikasnji igrači sa poludistane (©Euroleague)



tagovi

Kevin PanterKK PartizanPi Džej Doužer

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara