Foto: ABA liga
Foto: ABA liga

Panter i Naneli zajedno 4/14 za tri, Madar stao na žulj Kampacu, Egzum zaboravio Jabuselea

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 11:15

Izgubljene lopte, faulovi i promašeni šotovreni šutevi najviše uticali na poraz crno-belih u trećem meču finala ABA lige, ali bilo je pozitivnih stvari koje mogu da se iskoriste u novom okršaju protiv večitog rivala u sredu

Partizan Mozzart Bet nije uspeo da stigne do treće pobede, a samim tim i toliko dugo čekane titule ABA lige. Crno-beli su poklekli u drugom poluvremenu protiv Crvene zvezde koja je posle dva poraza uspela da se izdigne i preko Nemanje Nedovića i Luke Vildoze dođe do trijumfa i produžetka serije. Imaće Željko Obradović definitivno šta da poruči svojim igračima u kratkom vremenskom periodu između dva meča pošto se nova prilika za titulu ukazuje već u utorak (19.00), ponovo u Pioniru.

Izabrane vesti

"Bespotrebno smo gubili lopte i brzali u momentima kada smo igrali najbolje", bio je kratak komentar Željka Obradovića posle utakmice koji savršeno opisuje igru crno-belih.

Posle kašnjenja susreta zbog ubacivanja predmeta na parket iz publike, tim Željka Obradovića je izgledao spremniji i kocentrisaniji da se nadmeće.

"Nije nas poremetilo, nije nešto što nas je iznenadilo. Trudimo se da se koncentrišemo na teren, da ne obratimo pažnju na te stvari", pričao je Danilo Anđušić o invidentima koj i su prouzrokovali kašnjenje meča.

Igrali su bolje igrači kluba iz Humske od Crvene zvezde u prvom poluvremenu pa su samim tim imali i prednost, ali definitivno se videlo da je Partizan u pojedinim momentima, kada je imao nešto osetniju prednost, ispustio priliku da se odlepi. Rival se kasnije izdigao i u potpunosti promenio tok meča.

Izgubljene lopte su odigrale ključnu ulogu u porazu Partizana, bilo ih je čak 17 naspram Zvezdinih šest, a one su došle na naplatu u drugom poluvremenu. Posebno kod Džejmsa Nanelija i Matijasa Lesora. Pomenuti tandem nije bio na nivou prethodnih mečeva.

Naneli je ubacio samo šest poena, pogodio je dve trojke iz šest pokušaja, a jedini pokušaj za dva poena je takođe bio neprecizan. Da li ga je poremetio početak meča kada je umalo ušao u sukob sa navijačima, nije poznato, ali ono što je jasno da je u pojedinim momentima drugog poluvremena brzopleto reagovao, promašio i neke otvorene šuteve, kao i Kevin Panter pa je Zvezda u svega nekoliko minuta iz minusa otišla u plus, a potom napravila seriju kojom je slomila otpor protivnika.

Pamtiće se i promašaji Danila Anđušića na tri minuta pre kraja treće četvrtine kada je rezultat bio 52:52, a potom i Zeka Ledeja na 1:42 do kraja treće četvrtine.

Iako je u momentima tih promašaja imalo da se odigra još čitava jedna četvrtina, već tada su mogli da se vide nagoveštaji onoga što će se dogoditi.

Partizan je iz napada u napada izgledao sve lošiji, tražio je brzopleta rešenja, uglavnom u šutevima sa distance, dok je Zvezda to rešavala drugačije, tražila igrače u reketu, pre svih Luku Mitrovića koji je prvi imao dobru seriju kojom je doneo preokret u finišu treće deonice... A, onda - kanonada.

Već u prvom napadu je odbrana Partizana poklekla, Luka Vildoza se probudio iz sna, pogodio trojku za šest poena prednosti i nagovestio u kom se smeru situacija odvija. Sve se otvorilo u igri Zvezde, koja je otišla i na dvocifrenu prednost, dok je Željko Obradović u više navrata pokušavao da smiri igrače koji su nastavili faulove da prave u nepotrebnim situacijama. Tada je već bilo kasno.

I faulovi su velikom merom diktirali kako je Željko Obradović rotirao igrače na ovom meču. Često je morao da vadi pojedince koji su u dobrom naletu samo zato što su pravili prekršaje. Često su prerano na klupu odlazili Zek Ledej, Alen Smailagič, a pre svega Dante Egzum koji je i ranije završio duel zbog petog faula iako je bio najbolji pojedinac u crno-belom.

Ipak, postoje i pozitivne stvari u igri crno-belih. Baš taj Dante Egzum se razmrdao u odnosu na prve dve utakmice kada nije ličio na sebe. U prvom meču je ubacio samo osam poena, a u drugom se nije ni upisao u listu strelaca, međutim pred navijačima Crvene zvezde koji su pokušali da ga poremete povicima "Jabusele, Jabusele" pokazao je zbog čega se od njega mnogo očekuje u ovim okršajima.

Ubacio je 16 poena, a da nije imao problema sa faulovima, verovatno bi ta brojka bila još viša, ali i ovako je za Željka Obradovića značajno da vidi da može da ima dodatno oružje u napadu na spoljnim pozicijama u trenucima kada Naneliju i Panteru ne ide (šutnuli 4/14 za tri u trećem meču).

"Nedostajala nam je energija iz prve dve utakmice, to nas je koštalo pobede večeras. Nismo bili na nivou kao u prve dve utakmice, lopta nije išla baš najbolje. Nismo imali dobar ritam i to su neki sitni detalji koji su presudili danas. Imamo 2:1, sledeća je opet ovde, bićemo spremni, siguran sam da pružimo partiju kao u prve dve i da pobedimo", rekao je Anđušić.

Ono što najviše može da raduje navijače Partizan Mozzart Beta, a posebno trenera Obradovića je Jam Madar. Mladi Izraelc je u potpunosti nadigrao daleko iskusnijeg Fakunda Kampaca.

Argentinac je odigrao solidno na prvom meču kada je imao 15 poena i 10 asistencija, ali je potom u drugom stao na svega devet poena, a u trećem na samo sedam. Na te brojke je dosta uticao mladi Izraelac koji ni u jedno momentu nije ustuknuo od nekadašnjeg igrača Real Madrida. U trećem meču je i Madar imao košgeterski dobru rolu sa 15 poena koja nije krunisana trijumfom.

Kao što je u trener crno-belih istakao, ništa nije izgubljeno za klub iz Humske. Nova meč lopta je zakazana već za sutra u prepunom Pioniru, a u slučaju nove pobede Crvene zvezde, sve se ponovo seli u Arenu gde će se igrati majstorica 22. juna.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanJam MadarDžejms NaneliKevin PanterDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara