Jorgos Papajanis (©MN Press)
Jorgos Papajanis (©MN Press)

Papajanis odabrao Fener, Janakopulosu prekipelo: Mama i tata mu nisu dali da ostane, zbog 200.000 otišao kod Itudisa

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.07.23. | 11:12

"Ne znam više šta mogu da očekujem u životu. Sve sam video, sve...", priča prvi čovek Panatinaikosa

Rešio je Dimitris Janakopulos duboko da zavuče ruku u džep ovog leta i formira ekipu za najviše domete u Panatinaikosu. Doveo je osam novih igrača treneru Erginu Atamanu, ali mu je pukao film kada je Jorgos Papajanis odlučio da ne prihvati ponudu za produženje ugovora i preseli se u Fenerbahče kod grčkog selektora, Dimitrisa Itudisa.

Dugogodišnji centar Zelenih se dogovorio sa istanbulskim timom o dvogodišnjoj saradnji, nakon pet godina tokom drugog mandata u Atini (prvi 2014-2016). Hteo je PAO da ga zadrži, ali... Izgleda da je novac presudio. Tako makar tvrdi Janakopulos.

Izabrane vesti

"Ne znam više šta da očekuje u životu. Sve sam video, sve. Dovedu vam roditelje 15-godišnjeg košarkaša da vas mole: 'Predsedniče, predajemo vam ga. Vodite računa o njemu.' Osam ili devet godina je bio ovde i niste nijednog igrača podržavali i čuvali kao njega. Možda samo Nika Papasa, da budem iskren. On je bio prvi kojeg smo hteli da potpišemo, još u aprilu. Nudili mu 1.100.000, pa 1.200.000, 1.300.000 iako nije imao dobru sezonu. Zašto? Zato što ga želimo ovde, zato što ga volimo", počeo je izlaganje Janakopulos.

Kako kaže, bio je spreman da izađe u susret Papajanisu i pristane na njegove uslove, ali...

"Drži vas na čekanju četiri-pet meseci. Govori vam o neprihvatljivih 1.300.000, pa 1.700.000 za dve godine. Na kraju prihvatite, kažete mu da je u redu, a on vam uzvrati: 'Iako vas nisam obavestio, rekao sam Itudisu da, idem u Fener. Ali pošto vas nisam obavestio, ispravno bi bilo da ostanem. U redu, ostaću. Dajte mi pet minuta da javim Itudisu'. A onda mu pošaljete ugovor, čekate i čekate. U šest ujutru, umesto ugovora, javlja vam se: 'Znate, mama i tata mi ne dozvoljavaju da ostanem u Panatinaikosu. Žele da odem kod Itudisa jer mi je dao 200.000 više.' Šta više reći? Zaista... U svakom slučaju, srećno Jorgose", istakao je Dimitris Janakopulos.

Ozbiljno je odlazak Papajanisa pogodio prvog čoveka Panatinaikosa, iako, kako je i sam rekao, nije imao najbolju sezonu. Ipak, jedan je od najboljih grčkih centara, ima 26 godina i bez dileme šansu da napreduje i pokaže se u daleko boljem svetlu. Poseduje sve predispozicije da bude jedan od najboljih centara u Evropi. To će izgleda pokušati da izvede sa Itudisom, umesto sa Atamanom u Atini.

Papajanis je profesionalnu karijeru počeo u Peristeriju, nakon što je kratko bio i u Americi kao srednjoškoloac. Vrlo brzo je stigao u PAO, a posle dve godine u OAKA Areni izašao je na NBA draft, gde ga je Finiks, na opšte iznenađenje, izabrao kao 13. pika. Nijedan Grk pre njega nije bio odabran sa tako visoke pozicije. Ubrzo je ipak trejdovan u Sakramento, ali se nije naigrao u Kaliforniji. Uglavnom je tavorio po Razvojnoj ligi, da bi u februaru 2018. godine klub raskinuo ugovor sa njim.

Dobio je novu šansu u Portlandu, ali je nakon Letnje lige 2018. ponovo ostao bez angažmana. Usledio je povratak u Atinu, gde je proveo pet poslednjih godina, osvojio tri titule u Grčkoj, dva Kupa i Superkup. U sezoni za nama beležio je 8,5 poena i 5,7 skokova u Evroligi, uz 1,2 blokadu po meču. Uveo je u napadački arsenal i šut s distance, pa je za tri gađao 18/37.

Sada će se okušati u Turskoj, gde će mu konkurencija biti sjajni Džonatan Motli, ali i turski reprezentativac Sertač Šanli.

Panatinaikos je doveo osam pojačanja i neće morati mnogo da brine što se tiče centarskih pozicija, s ozbirom da su tu Matijas Lesor, Dinos Mitoglu i Kostas Adetokunbo. Jasno je da će ipak pokušati da dovede još makar jednog visokog igrača, pošto je izvesno i da Dimitris Agravanis neće ostati u klubu, osim ako njegovo sudbinu naglo ne promeni odlazak Papajanisa.


tagovi

KK PanatinaikosJorgos PapajanisDimitris JanakopulosKK FenerbahčeDimitris Itudis

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara