Košarkaši Pariza (©Evrokup)
Košarkaši Pariza (©Evrokup)

Pariz je najbolji šampion Evrokupa svih vremena

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.04.24. | 15:14

Francuski tim na putu do trofeja ove godine ostvario skor od 22 pobede i jednog poraza čime je nadmašio učinak Obradovićeve Lokomotive

Ubedljivo su košarkaši Pariza osvojili Evrokup. Zapravo, ubedljivije od bilo koga u 22 odigrane sezone drugorangiranog evropskog takmičenja. Francuski tim je do drugog trofeja u klupskoj istoriji došao sa samo jednim porazom iz 23 utakmice (od Bešiktaša) što je bilans koji nije ostvario nijedan prethodni šampion. Time su izabranici trenera Tomasa Isala nadjačali učinak Lokomotive Kubanj iz sezone 2014/15 koja je imala skor 19-1 pre nego što je eliminisana u četvrtfinalu od Uniksa.

Ruski tim koji je tada sa klupe predvodio srpski stručnjak, Saša Obradović, je do četvrtfinalnog duela došao bez greške, i to prilično sigurno, ali je zbog lošije međusobne razlike, tačnije većeg poraza u revanšu, završio takmičenje.

Izabrane vesti

Blizu jednakog skora iste sezone je bila i Gran Kanarija koja je uspela da uđe u finale takođe sa jednim porazom, ali je u borbi za tron izgubio oba okršaja od već pomenutnog Uniksa i tako evropsku kampanju okončao sa 21 pobedom i tri poraza.

Takođe, granice je pomerio lično i najbolji igrač Pariza i ovogodišnji MVP Evrokupa, Ti-Džej Šorts, koji je uspeo da ostvari indeks korisnosti 23,4 što je novi najbolji rejting u takmičenju. Značajno bolji od dosadašnjeg rekordera Majkla Rajta (22,8).

Bio je najbolji u regularnoj sezoni (osvojio tri nagrade MVP kola i prosečno je postizao 17,3 poena, 7,6 asistencija i indeks 22,6 u ligi); najbolji u četvrtfinalu (21 poen, devet asistencija i indeks 28 protiv Huventuda); najbolji u polufinalu (22 poena, pet skokova, šest asistencija, četiri ukradene lopte i indeks 28,5 protiv London Lajonsa); i najbolji u finalu sa prosečno 18,5 poena, 4,5 skokova, 4,5 asistencija za indeks 24, ne ostavljajući Burgu prostora za nadu.


tagovi

KK ParizEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara