Kevin Panter (© Star Sport)
Kevin Panter (© Star Sport)

Partizan blista i van Beograda: Panter i družina protutnjali kroz Kaunas

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.12.23. | 20:53

Crno-beli vezali i četvrtu pobedu u Evroligi tako što su u Litvaniji savladali Žalgiris

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Kaunasa)

Bilo je potrebno Partizan Mozzart Betu da potvrdi sjajnu formu koju je pokazao na svom terenu kada je srušio Panatinaikos, Monako i Olimpiju Milano, ali na tim mečevima je imao vetar u leđa sa tribina, sada je došao u neprijateljsku teritoriju. Kažu, da Kaunas jedini može da parira Beogradu kada je atmosfera u pitanju, a Litvanci su definitivno bili inspirisani da to i dokažu u praksi... Nisu uspeli! Igrači Željka Obradovića su pokorili glavni grad Litvanije još jednim maestralnim napadačkim izdanje pa ni luda atmosfera ih nije pomela, ali ni velika serija trojki domaćina početkom drugog poluvremena. Na kraju osam pobeda kluba iz Humske u Evroligi rezultatom 93:85.

Izabrane vesti

Koliko su bili spremni da pokažu da je u Žalgirio areni najbolja atmosfera se pokazalo po najavi meča kada je spiker izašao na centar igrališa i dreknuo u mikrofon:

"Kažu da su njihovi navijači najbolji, hajde da im pokažemo suprotno. Pokažite im ko je najbolji".

Bilo je ovo dovoljno da se istinski raspali atmosfera, čak su se čule i uvrede na račun Srbije, ali na parketu... potpuno druga priča. Totalna dominacija Partizana na čelu sa Kevinom Panterom koji je crno-belima u prvom poluvremenu doneo 16 poena prednosti što je bilo dovoljno da se preživi kanonada trojki Kenana Evansa u trećoj deonici.

Koliko su crno-beli blistali u napadu dovoljno pokazuje podatak da je pet igrača bilo na dvocifrenom košgeterskom učinku. Prednjačio je kao po običaju Kevin Panter sa 22 poena. Izvnredan je ponovo bio Pi Džej Doužer sa 16 poena, šet skokova, četiri asistencije i dve ukradene lopte. Džejms Naneli jedodao 14, Zek Ledej 12, a Bruno Kaboklo 12.

Ostale žal što Partizan nije rešio utakmicu u prvih pet minuta jer je Željko Obradović očigledno izvanredno pripremio meč sa ciljem da se napadne reket Žalgirisa. Domaćin nije bio u stanju da zaustavi početni nalet crno-belih koji su prvih 11 poena dali odmah ispod koša. Redom su pogađali Ledej, Kaboklo, Doužer, Smailagić, Panter... navijači domaćih su pokušavali da pomognu svojim izabranicima da se probude, ali kada je Kevin Panter krenuo da rešeta nije bilo pomoći. Sve do prvog tajm-auta kada su Litvanci uspeli da pronađu rešenja u napadu, smanjili su na minus tri u jednom trenutku pre nego što Naneli pogodio vrlo bitnu trojku, a potom i Panter.

Partizan je ponovo dominirao u napadu i posle prve deonice je imao solidnih devet poena prednosti, ali je ostao utisak da je mogao da ima i preko 15.

Ipak, ono što se nije dogodilo u prvoj deonici, jeste u drugoj. Kevin Panter je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu. Ubacio je sam četiri trojke i doneo crno-belima 16 poena prednosti. Ponovo je Partizan igrao u napadu kao NBA ekipa. Sve je prštalo od atraktivnih poteza, zakucavanja, prodora. Dovoljno o tome govori činjenica da je Partizanu bilo potrebno svega 18 minuta da prebaci 50 ubačenih poena, a do kraja poluvremena su bili na 58. Da nije bilo problema u odbrani sa Kenanom Evansom imao bi crno-beli tim mnogo više od 14 poena prednosti (58:44).

----- Evroliga, 14. kolo -----

ŽALGIRIS - PARTIZAN MOZZART BET 85:93

(21:29, 23:29, 20:18, 21:17)

Žalgirio arena, Kaunas.

Sudije: Saša Pukl, Emilio Perez, Nik van den Bruk.

ŽALGIRIS: Evans 33 (4as, 3sk), Hejs 6, Giedraitis 5 (4sk), Šmic 18 (4sk), Birutis 3, Holins 3, Samner 2, Butka -, Dimša 11 (4as), Lavrinovičijus 4 (8sk), Ulanovas -.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević 4, Ledej 13 (7sk), Drezgić -, Koprivica 3, Panter 22, Smailagić 7 (4sk), Jaramaz -, Naneli 14, Anđušić -, Doužer 16 (7sk, 4as, 2uk), Ponitka 2, Kaboklo 12 (7sk, 2as, 1uk).

--------------------------------------

Jasno je bilo da Žalgiris na startu poluvremena mora da krene na sve ili ništa da bi barem uspeo da ugrozi Partizan. Ispostaviće se da je vatru nije upalio igrač Žalgirisa, već trener Maksvitis koji je žestoko reagovao na jedan dosuđen faul nad Panterom koji je razmrdao nejgovu ekipu da krene da se bori kao da sutra ne postoji. Kenan Evans je ponovo prvi povuka, ali sada su mu se pridružili svi. Žalgiris je krenuo da se pomera sa ivice provalije zahvaljujući trojkama. Krenulo je da pljušti sa svih strana. Odjednom je sa domaćin sa minus 16 došao do minus šest za svega pet minuta treće deonice.

Da je ovo Partizan sa početka sezone, verovatno bismo pisali kako je crno-beli tim još jednom u nestvarnom maniru prosuo veliku prednost kao što je to bio slučaj u Pireju protiv Olimpijakosa. Međutim ovo je neki potpuno drugi Partizan, smireniji, kocentrisaniji. Bez previše panike, Obradović je pozvao minut odmora, pokazao šta treba da se igra u odbrani i to je bilo sasvim dovoljno da crno-beli vežu osam poena, odu na 12 poena prednosti na kraju treće deonice i tako privedu meč kraju.

Koliko god se Žalgiris trudio da nešto uradio u četvrtoj četvrtini, a definitivno se jeste trudio, Partizan je ostajao hladnokrvan. Sa pogođenim slobodnim bacanjima su uvek održavali dvocifrenu prednost sve do poslednjeg minuta kada je sve bilo rešeno.

EVROLIGA - 14. KOLO

Četvrtak

Crvena zvezda - Alba 85:71

/Nedović 20 – Olinde 13/

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 85:93

/Evans 33 - Panter 22/

Makabi - Efes (U TOKU)

Baskonija - Virtus Bolonja (U TOKU)

Real Madrid - Bajern (U TOKU)

Asvel - Panatinaikos (U TOKU)

Petak

18.45 (1,70) Fenerbahče (15,00) Monako (2,40)

20.15 (1,20) Olimpijakos (19,00) Valensija (5,50)

20.30 (1,25) Barselona (17,00) Olimpija Milano (4,70)



tagovi

KK Partizankk ŽalgirisEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara