Zek Ledej u duelu sa Valterom Taveresom i Džananom Musom (©Star Sport)
Zek Ledej u duelu sa Valterom Taveresom i Džananom Musom (©Star Sport)

Partizan gleda ka Tavaresu i Kampacu, a misli i na efektnog Musu, sveprisutnog Deka, dragocenog Poarjea...

Vreme čitanja: 9min | čet. 21.12.23. | 14:12

Odbrana znači mnogo, napad još više u duelu sa aktuelnim šampionom Evrope

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Madrida)

Neke evroligaške utakmice privlače manju, neke veću pažnju, a kada se na parketu istovremeno nađu košarkaši Real Madrida i Partizan Mozzart Beta (TV Sportklub, 20.45), malo šta drugo je važno. Čak i ako izuzmemo sve viđeno u istorijskoj četvrtfinalnoj seriji, treba poštovati tradiciju i ono što ovi klubovi predstavljaju u evropskim, pa i svetskim okvirima.

Izabrane vesti

Ovo nije samo običan meč i u tome ćemo svi verovatno da se saglasimo. Ovo je evropski klasik, susret velikana, osvajača evropske titule, kluba i trenera sa najviše kruna, timova u trenutno najboljoj formi – uz Virtus koji je poput Reala vezao četiri pobede, Partizan ima jednu više – i dva najofanzivnija sastava u Evroligi!

Bavili smo se Partizanovom timskom i individualnom statistikom detaljno pred gostovanje Valensiji, kratko ćemo ponoviti samo neke od najbitnijih detalja i u to uključiti odnos sa madridskim Realom... Partizanov ofanzivni rejting – broj poena na 100 poseda – iznosi 121,2 i prvi je u takmičenju, odmah ispred Blankosa sa 120,6.

Aktuelni prvak Evrope beleži 87,9 poena, dok je crno-bele posle nešto slabije napadačke partije u Fonteti prestigao Makabi na drugoj poziciji sa 86,7 poena i razlika za ekipom Željka Obradovića iznosi marginalnih 0,2 poena... Parni valjak i dalje ima najbolji postotak učinka u šutu za dva poena sa 61,3 odsto, a ponovo je odmah iza Real Madrid sa 59,5 posto. Kao dva najofanzivnija sastava u Evroligi, Partizan Mozzart Bet i Real Madrid odskaču i procentima šuta iz igre i najbliža konkurencija je daleko iza, a to su Barselona, milanska Olimpija, Panatinaikos, Virtus...

Grafički prikaz procenta uspešnosti evroligaša u šutu za dva i tri poena (©3StepBasket)Grafički prikaz procenta uspešnosti evroligaša u šutu za dva i tri poena (©3StepBasket)

Ono u čemu Real prednjači je daleko najbolji defanzivni rejting – dozvoljeni poeni na 100 poseda – sa koeficijentom 102,3. Partizan je u tom segmentu među tri najlošija tima sa 118,1. Madridski klub je u odnosu na gosta iz Beograda takođe bolji u skoku (37,1 - 30,6) i broju asistencija po posedu (29,6 – 23,2). Realova odbrana je druga najčvršća u takmičenju sa 74,4 poena, tek 0,4 više od Valensijine koja je i dalje na čelu kolone. Partizanova je tu među pet najslabijih sa 84,2. S tim da je posle gostovanja u Fonteti, gde se Partizan Mozzart Bet upustio u igru na manji broj koševa što je više odgovaralo domaćinu i opet pobedio, još jači utisak da je Obradović uspeo da pronađe žicu svojim igračima i u ovom segmentu zbog čega je odbrana sve važniji faktor.

SVE SAMO NE OBIČNA UTAKMICA

Ma koliko neobično zvučalo, ali u aktuelnoj seriji od pet pobeda crno-belima je učinak na svojoj polovini igrao možda i ključnu ulogu. Negde kroz ceo meč, negde u praktično ključnim segmentima, koji su dalje tabali put do sadašnje pozicije i skora 9-6.

Uzimajući gotovo sve napadačke parametre, večerašnji rivali su bez premca u odnosu na ostatak Evrolige i zbog toga se može reći da je ovo susret u kojem odbrana znači mnogo, a napad još i više.

“Protiv timova kao što je Real morate da se koncentrišete na obe strane parketa. Ne možemo da razmišljamo samo o napadu jer su sposobni da uđu u serije i tako prave razliku, ubacuju dvojke i trojke kad su u ritmu... Zato sve mora da krene od naše odbrane. Naravno, biće momenata kada kada ćemo morati da koristimo naše prednosti, ali pre svega je potrebno da budemo samouvereni, da ih napadnemo. Ne treba da imamo previše respekta prema Realu”, izjavio je Mateuš Ponitka.

Grafički prikaz odnosa ofanzivnog i defanzivnog rejtinga evroligaša (©3StepBasket)Grafički prikaz odnosa ofanzivnog i defanzivnog rejtinga evroligaša (©3StepBasket)

Tokom najave samog duel u velelepnom sportskom centru Valdebebas u Madridu, fokus razgovora bili su Valter Tavares i Fakundo Kampaco. Po mnogima najbolji tandem Evrope kroji Realovu sezonu koja je gotovo savršena i posle 31 utakmice samo su dve “mrlje“ u vidu poraza od Unikaha u Madridu i Fenerbahčea u Istanbulu, što je gotovo zaprepašćujuće. Ne zato što nismo i ranijih godina viđali impozantne nizove, već zato što Real u 94 dana sezone i utakmice u proseku na svaka tri dana praktično ne dozvoljava da se noga sa papučice za gas podigne ni za nijansu.

“Nema nikakve dileme da je Edi Tavares najdominantniji igrač evropske košarke. Neko ko menja mnogo toga na terenu, ali oni imaju jako kvalitetne igrače na svim pozicijama, počev od Hezonje i Muse, do Rudija, Ćaća, Deka, Ljulja, Poarje... Ekipa koja igra izvanrednu košarku i svako ima individualni kvalitet, ali igraju kao tim. Svako u svakom trenutku zna svoju ulogu, suvi kvalitet na svakoj poziciji. Tavares je neko ko je izuzetno bitan, ali nije samo on“, rekao je Željko Obradović i dodao:

“Kampaco i Tavares imaju konekciju koja takođe postoji između Ćaća, Ljulja i Poarjea. Bacaju im lopte na zakucavanje, sve su to jako bitni detalji. Kampaco je fantastičan igrač, ništa novo ne govorimo kada kažemo tako nešto“.

Sličnog razmišljanja bio je u svom razgovoru sa novinarima u Madridu i Mateuš Ponitka. On je okarakterisao Fakunda Kampaca kao glavnog igrača i pogonskog gorivo Kraljevskog kluba, igrača oko kojeg se sve vrti u napadu.

“Biće jako važno da na njemu odigramo dobru odbranu. Opet, svi njihovi igrači imaju kvalitet i mogu da reše utakmicu sami. Zbog toga i mi treba da gledamo ka elementima u kojim smo bolji, da se držimo zajedno i borimo kao u prethodnih nekoliko utakmica i budemo tu jedni za druge u teškim intervalima“.

Nije pogrešno gledati na Real Madrid kao tim u kojem glavnu reč vode Fakundo Kampaco i Valter Tavares. O njima je toliko toga napisano i rečeno da nećemo previše dužiti. Gorostas sa Zelenortskih ostrva je Partizan maltretirao u četiri utakmice četvrtfinala sa 16,2 poena, 7,5 skoka, 1,7 blokada i 26,7 prosečnim indeksom korisnosti. U ova tri meseca nije možda bio toliko efikasan pod košem iako je na skoro 10 poena po meču, ali je sveukupno i dalje jedan od najdominantnijih igrača u Evropi i to ne treba posebno naglašavati. Argentinski kreativac je prvi asistent Evrolige sa 7,4 završnih dodavanja, beleži 12,1 poen i među 30 je najefikasnijih strelaca koji su pritom odigrali dvocifreni broj utakmica, te u deset po indeksu korisnosti (18,2).

Serhio Rodriges i Džanan Musa (©Star Sport)Serhio Rodriges i Džanan Musa (©Star Sport)

Svi ipak dobro znaju da to nisu jedine Realove pretnje. Blankosi imaju možda i najdublji roster, internacionalce koji su osvajali trofeje na svim meridijanima i prekaljene asove kojima je dovoljno tako malo da zapale ceo tim i naprave ogromnu razliku. U Humskoj se jako dobro sećaju šta je uradio Serhio Rodriges u drugom poluvremenu majstorice posle vođstva crno-belih od 18 razlike. Popularni Ćaćo je taj meč završio sa 19 poena, od čega je većinu ubacio u drugom delu. I nije samo mučio Partizan u petoj utakmici, već je to radio maltene otkako se serija prebacila u Beograd. Izašao je iz tih utakmica kao kec iz rukava Ćusa Matea, uprkos turbulentnoj sezoni koju je imao. Opet, ne treba zaboraviti šta je sve postigao Ćaćo Rodriges kroz karijeru i koliki je trag ostavio.

Ni ovu sezonu Rodriges ne igra naročito dobro u napadu, tek je nedavno stigao do prve dvocifrene utakmice protiv Bajerna. Uprkos tome, Ćaćo je statistički i koncepcijski jedan od najbitnijih igrača na parketu. Gotovo da nema igrača u Evroligi – i to potvrđuju brojevi – sa značajnijom minutažom kod koga je lopta sigurnija. Fokus je na igračima kojima je jedan od glavnih zadataka da kreiraju igru. Na 1,8 izgubljenih lopti, što možda deluje mnogo ali zapravo i nije kada se sagledaju svi objektivni aspekti onoga što Ćaćo radi na terenu, dolazi 4,1 asistencija. Iz istih direktno donosi Realu okruglo devet poena! Nešto ispod, ali opet visoko u gornjem domu nalazi se Serhio Ljulj koji, primera radi, na 1,7 dodavanja daje direktnu korist od 4,1 poena.

Ono što je krajnje impozantno jeste da je gotovo polovina njegovih dodavanja iz kojih je saigrač uputio šut završio poenima i takvim učinkom ne može da se pohvali skoro nijedan igrač u Evroligi! Vraćajući se na broj izgubljenih lopti, on ih je počinio manje od 80 odsto igrača iz takmičenja na 100 poseda... U tom pogledu značajan je i učinak Rudija Fernandesa sa 1,5 asistencija na 0,2 izgubljene lopte u proseku, što je praktično ravno nuli.

To što ga nema mnogo u realizaciji ne znači da nije mnogo bitan faktor Realovog napada. On se sada dosta koncentrisao na odbranu i gledajući učinak pojedinca na timski defanzivni učinak takođe je među najboljim u takmičenju. Konkretno, Realovi protivnici ubacuju 100,9 poena na 100 poseda kada je on u petorci.

Uz Kampaca i Tavaresa Gabrijel Dek iskristalisao se kao treće ime ekipe. Ne samo što beleži gotovo 11 poena uz 55 odsto iz igre i 40,9 posto za tri, te 4,2 skoka i 1,2 asistencije, Dek je svojim izdanjima mnogo učinio da postane gotovo nezamenjiv deo Mateovog sistema.

Napredna statistika kaže da mu je efektivna realizacija iliti broj poena po ispaljenom šutu na 67,2 odsto, što je bolje od bezmalo 90 odsto svih igrača u takmičenju. Sa ličnim NET rejtingom od +26,7 poena, odnosno razlikom između broja ubačenih i primljenih koševa na 100 poseda rivala kada je on na terenu, Dek daje gotovo nemerljiv uticaj na timsku odbranu i kada je on prisutan na terenu mnogo se toga pozitivnog dešava za Real. Ponajviše u smislu toga da ekipa dozvoljava manje, a ubacuje znatno više poena čime se stvara razlika koju svi znamo kao “+/-“. U tom parametru je na samom vrhu liste! To znači da je učinkom ne samo u napadu, nego ponajviše u svom individualnom zalaganju u timskoj odbrani neko ko ima najveći uticaj na Real.

Maksimalno podređen timu – Fabijen Kozer (©MN Press)Maksimalno podređen timu – Fabijen Kozer (©MN Press)

Fabijen Kozer je tim stavio iznad sebe i uprkos tome što ima punih 36 godina radi sve što je potrebno da bi ekipa profitirala. Jako efikasan u napadu, o čemu svedoči 65 odsto efektivne realizacije, opet sveprisutan u odbrani zbog čega mu je lični NET rejting još i bolji od Dekovog sa +27, što ga takođe stavlja u red bitnih članova tima.

Vensan Poarje i Mario Hezonja su statistički ocenjeni kao igrači koji najlakše dolaze do poena u ekipi. Gledajući odnos upućenih šuteva i postignutih poena, Francuz i Hrvat donose 1,4 i 1,2 poena po šutu. Pogotovo je Poarjeov učinak u tom aspektu veliki jer ima 3,6 pogodaka na 5,1 pokušaj što će reći da je prostor za promašaj jako mali. Poređenja radi, Hezonja ispali 8,7 šuteva i napravi 4,4 pogotka što je takođe jako dobro, ali ne koliko ono što pravi njegov saigrač iz unutrašnje linije i neko ko savršeno menja Edija Tavaresa.

Na kraju, Džanan Musa je neko koga tim najviše “koristi“ u napadu. Njegov “usage rate“ iliti napadačkih situacija koje su se završile nekom njegovom akcijom iznosi 23,8 odsto i to je koeficijent bolji od 90 odto igrača u Evroligi! Pojednostavljeno, on ima 7,8 pokušaja iz igre, 2,9 sa slobodnih bacanja, uz 2,4 asistencije i 1,5 izgubljenu loptu. To je 35 poseda koji idu preko njega. Odmah uz Musu je Serhio Ljulj sa 32,8 poseda koji idu preko njega kroz prosečno 7,2 pokušaja iz igre, 1,1 izvedeno slobodno bacanje, 1,7 dodavanja i 1,1 izgubljen posed, pa je njegova efektivna iskorišćenost 21,5 posto.

Ima još mnogo detalja podložnih dubljoj analizi, ali ovo su najvažniji... Real je tokom leta napravio samo jedan transfer, tačnije vratio je Fakunda Kampaca. Ne bi se tek tako Ćus Mateo odlučio da zadrži gotovo isti sastav, da ne veruje u to da može da ponovi prošlogodišnji uspeh. Tim je jako iskusan i toliko je dugo na okupu da svi dišu kao jedan, što se jasno vidi u svakoj utakmici, a dodatno ovu tvrdnju potkrepljuju dosadašnji rezultati.

Pobeda u večerašnjem meču nije obaveza za Partizan Mozzart Bet, ali bi i te kako bila značajna. Još i veća kada se zna da je Real nesumnjivo najbolji tim Evrope u godini na izmaku.

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

20.05: (1,55) Makabi Tel Aviv (15,0) Crvena zvezda (3,25)

20.30: (1,80) Valensiaj (15,0) Virtus Bolonja (2,25)

20.45: (1,30) Real Madrid (17,0) Partizan Mozzart Bet (5,00)

Petak:

18.15: (1,80) Anadolu Efes (15,0) Baskonija (2,25)

19.00: (3,20) Žalgiris (16,0) Barselona (1,45)

19.45: (3,70) Asvel (16,0) Olimpijakos (1,35)

20.15: (3,20) Alba Berlin (16,0) Fenerbahče (1,45)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Monako (1,70)

20.45: (2,10) Olimpija Milano (15,0) Panatinaikos (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaKK Real MadridFakundo KampacoValter TavaresSerhio RodrigesGabrijel DekVensan Poarije

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara