Foto: VTB liga
Foto: VTB liga

Partizan i Mega ispisuju istoriju VTB lige

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.09.22. | 09:28

Svi znamo koliko srpska košarka znači za sam sport, od igrača preko trenera. Dolazak dva srpska kluba je sjajna stvar za VTB ligu, Partizan i Mega su veliki klubovi, koji povećavaju kvalitet Superkupa", poručila je izvršna direktorka VTB

Više od 10 godine je regionalna VTB liga gradila reputaciju, postala je najbolja liga u Evropi, a sada svoje mesto u istorijskim stranicama zauzeće Partizan i Mega. Naime, dva srpska kluba učestvovaće u VTB Superkulu, turniru u organizaciji pomenute lige koji se igra u Moskvi od 22. do 25. septembra. Pored Partizana i Mege, igraju još četiri najbolja kluba iz Rusije - CSKA, Zenit, Uniks, Lokomotiva. Biće ovo prvi put da je VTB Superkup dobio internacionalni karakter, a izbor ljudi iz lige je pao na Srbiju kao zemlju koja donosi kvalitet na košarkaškom terenu.

Izabrane vesti

"Svi znamo koliko srpska košarka znači za sam sport, od igrača preko trenera. Mi u Rusiji neizmerno pošutejmo sve, ali će se uvek izdvajati Dušan Ivković kao neko ko je neizmerno pomogao ruskoj košarci u periodu kada je radio ovde. On je sve podigao na viši nivo, pokazao principe rada koji se i danas koriste, uvek ćemo biti zahvalni gospodinu Ivkoviću. Zato mislim da je dolazak dva srpska kluba sjajna stvar za VTB ligu, Partizan i Mega su veliki klubovi, koji povećavaju kvalitet Superkupa", rekla je Ilona Korstin, izvršna direktorka lige u razgovor za Mozzart Sport.

19.00: (1,20) Partizan (19,0) Lokomotiva Krasnodar (5,00)

Za čelnike lige, pored igrača na parketu u centru pažnje će biti i jedan trener...

"Same utakmice će sigurno biti izvanredne. Imamo top timove i ruske i srpske. Naravno, svesni smo da nam stiže i Željko Obradović, čovek koji je obeležio košarku u Evropi. On je sam po sebi atrakcija za navijače, svi žele da ga vide, svi znaju koliko je emotivan, on ima svojevrsni šou na parketu kada vodi utakmicu, to je nešto što košarku čini privlačnom. On je čovek velikog znanja, velika figura i sigurno smo zahvalni što je i on deo ovoga. Naravno, ne zaboravlja se činjenica da je on bio mentor Dimitrisu Itudisu, čoveku koji je kada se sagleda sve postao najtrofejniji trener u istoriji VTB lige."

Partizan prvog takmičarskog dana igra protiv Lokomotive gde igra jedan bivši član crno-belih Ivan Paunić. Crno-beli su već bili ovog leta na internacionalnoj turneji. U Španiji su odigrali niz pripremnih mečeva gde je prikazana promenljiva forma, ali najviše raduje pobeda protiv Barselone.

Ipak, glavni problem Željka Obradovića je zdravstveni bilten. Stigli su Jam Madar i Joanis Papapetru. Izraelac i Grk će upisati prve minute u dresu Partizana na ovim pripremama, ali zato u Rusiju ne putuju - Alen Smailagić, Aleksa Avramović, Gregor Glas, Dante Egzum i Mihailo Petrović. Oni imaju problem sa povredama.

"Idemo samo sa 11 igrača, to je znak da imamo dosta povređenih. S ovim sastavom ćemo pokušati da se pripremimo za ono što je ispred nas", rekao je Željko Obradović.

Što se tiče protivnika Partizan će igrati protiv Lokomotive i Zenita. Od rezultata će zavisiti potencijalni treći rival.

"Protivnici su po meri. Imaju iskustvo, imaju dobre rostere i lepa prilika za nas da odigramo kvalitetne utakmice", zaključio je Obradović.

Crno-beli prvi meč igraju sutra od 19 sati protiv Lokomovite. Drugi duel je na programu u subotu od 18.30, a rival je tim iz Sankt Peterburga.


Drugi srpski predstavnik, ekipa Mege, ulazi posle velikih promena. Pre svega na klupi, a u Moskvi će biti idealna prilika videti šta mladi tim može da uradi protiv izuzetno kvalitetnih protinika.

Mega u sezonu ulazi sa timom prosečne starosti igrača od 20,1 godinu. Najiskusniji je Ahmad Rori sa 27 godina, pa će novi trener Marko Barać imati zadatak da mladu ekipu izvede na pravi put.

I ovoga puta će tim na parketu sa kapitenskom trakom predvoditi Luka Cerovina. Pored njega u sastavu su i Danko Branković, Andrija Grbović, Oleksandr Kobzistij, Petar Kovačević, Ahmad Rori, Jovan Šljivančanin, Matej Rudan, Aleksa Uskoković, Malkolm Kazalon, Nikola Đurišić, Mihailo Mušikić, Luka Bogavac, Bogoljub Marković, kao i Asim Đulović i Aleksa Milenković koji će na dvojnu licencu braniti boje Mege i OKK Beograda.

Uz trenera Marka Baraća u stručnom štabu su i njegovi pomoćnici Tomislav Tomović, Đorđe Ilić i Dejan Pejić, zatim kondicioni trener Marko Sekulić i fizioterapeut Miloš Savić. Timski doktor je Uroš Stanković, dok je na mestu tim menadžera Milenka Tepića nasledio Novica Veličković.


Što se tiče klubova iz Rusije, zbog sutuacije u Rusiji, oni neće igrati Evroligu i Evrokup, ali su bez obzira na to napravili ozbiljne rostere.

Zenit je pripera radi doveo Tomasa Ertela, a aktuelni šampion VTB lige je već osvajao predsezonske turnire. CSKA je sa druge strane zadržao Nikolu Milutinova, a doveo je i još jednog srpskog reprezentativca - Dejana Davidovca. Na VTB Superkupu imaćemo priliku da ih vidimo zajedno na delu kod novog trenera armejaca Emila Rajkovića.

Uniks je uspeo da zadrži Velimira Perasovića na klupi, doveli su nekoliko kvalitetnih pojačanja, ali nema dileme da će najviše faliti Mario Hezonja.

Lokomotiva je zato dovela selektora Slovenije, Aleksandra Sekulovića u pokušaju da se napadne sam vrh VTB lige naredne sezone. U timu iz Krasnodara i dalje igra Ivan Paunić.

Očekuje nas sjajna košarka u Moskvi.

Septembar 22

16.00: (1,35) CSKA (16,0) Uniks (3,50)

19.00: (1,20) Partizan (19,0) Lokomotiva Krasnodar (5,00)

Septembar 23

16.00 Zenit – Lokomotiva

19.00 CSKA – Mega

Septembar 24

16.00 UNIKS – Mega

18.30 Zenit – Partizan

Septembar 25

13.00 – meč za 5. mesto

16.00 – meč za 3. mesto

19.30 – finale



tagovi

VTB ligaKK PartizanKK Mega

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara