Ekipa Partizana (© Star Sport)
Ekipa Partizana (© Star Sport)

Partizan ide na sve ili ništa: Da rana zaceli, za prvo finale posle devet godina!

Vreme čitanja: 5min | uto. 10.05.22. | 09:37

Izabranici Željka Obradovića večeras od 19 časova igraju prvi meč polufinala ABA lige protiv Budućnosti kako bi napravio korak ka plasmanu u finale gde nije bio od 2013. godine

Neverovatno zvuči, ali je istinito: Partizan nije igrao finale ABA lige još od 2013. godine kada je ekipu predvodio sa klupe Duško Vujošević, a igrali su Leo Vesterman, Žofri Lovernj, Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić, Bogdan Bogdanović. Tada je savladana Crvena zvezda u finalu u Laktašima, a godine posle toga nisu bile blage za klub iz Humske. Mnogo toga se izdešavalo u međuvremenu. Malo toga dobrog. Menjani su treneri, Uprave, rezultati su bili ispod očekivanja osim u sezoni koja je prekinuta pandemijom, ali nezapamćena euforija je zavladala na leto 2021. godine. U Partizan se vratio ni manje ni više nego Željko Obradović i crno-beli sa najtrofejnijim trenerom Evrope ulaze u borbu za titulu i ulazak u Evroligu!

I mada će uvek biti zamerki večito nezadovoljnih, izlišno je i govoriti koliko je Partizan kao klub napredovao u ovoj sezoni. Budžet je veći, klub primamljiviji i već dokazanim evropskim igračima, selektirano je i mlado jezgro za naredne sezone, ali... Košarka je još jednom pokazala da uspeha nema preko noći, da on dolazi kao rezultat procesa, dugotrajnog i nekada bolnog. Opomene su crno-beli dobijali u porazima od Mege Mozzart ili Cedevite Olimpije, znao je Partizan da bude i deklasiran kao protiv Crvene zvezde kojoj se doduše kasnije revanširao, ali je zato pokazao da protiv Budućnosti - ume. Dva puta su crno-beli ove sezone nadigrali protivnika iz Podgorice.

Izabrane vesti

Međutim, ovi najbitniji sudari dolaze u zlo doba. Reći će tako i u Podgorici i u Beogradu. Ni mesec dana posle neočekivanog i bolnog poraza od Burse i ispadanja u Evrokupu niko ne zna da li je Obradovićev tim uspeo da se psihički sabere. Ne zna, jer niko nije ni mogao da vidi, pošto je Partizan skoro mesec dana bez takmičarske utakmice...

"Tuguješ i živiš do prve sledeće utakmice. Nažalost imali smo veliku pauzu. Dao sam ekipi pauzu da se osveži posle Burse i da se zaboravi na sve ono što se dogodilo. Posle te pauze smo radili korektno, ekipa se dobro nosila sa zahtevima", pričao je Obradović u ponedeljak, a onda otkrio šta se dogodilo na treningu pred konferenciju za medije:

"Odradili smo najgori trening do sada. Ne znam zašto je to tako... U našim životima je motivacija čudo, ovi igrači nikada nisu osvojili ABA ligu. Neki neće da trče, neće da naprave blok, sitnice koje su neverovatno važne, ja sam im to rekao. Trening je bio katastrofa, nadam se da će reakcija na utakmici biti drugačija. Nemam razloga da ne budem iskren, rekao sam igračima da ću sve ovo da iznesem, uvek sam uz njih, ali ako mi ne želimo da imamo motiv da uđemo u finale ABA lige gde nismo bili devet godina kao klub, onda je to problem. Od 15 igrača, samo su trojica zadvoljila kriterijum".

19.00 (1.30) Partizan (16.00) Budućnost (3.90)

Budućnost je i sama ove sezone morala da pregura sve i svašta. Od povreda igrača do uspona i padova u formi.

Nisam neko ko kuka. Prošao sam kroz veliki broj situacija i klubova, ali ovo što se dešava ove sezone... iskreno nikada nisam doživeo. Ne lažem kada kažem da smo mi bili jedan jedini dan kompletni od kako je sezona počela. To nikada nisam video, bukvalno jedan dan smo svi bili na okupu, svaki drugi je neko izostao iz raznoraznih razloga koji su uglavnom vrlo neugodne povrede“, rekao je Vladimir Micov za Mozzart Sport.

Đetiće ipak ne treba preratno otpisivati. Pre četiri godine, Budućnost je u ABA ligi vrebala šansu iz prikrajka, iznenadila Crvenu zvezdu na prvoj utakmici finala i kasnije u grotlu „Morače” stigla do pehara u ABA ligi, najvažnijeg u klupskoj istoriji. Sličnosti sa tom sezonom ima i sada, pre svega u imenima. Trener je opet Aleksandar Džikić, tu su starosedeoci Suad Šehović, Petar Popović, Danilo i Zoran Nikolić i ponovo je neophodan brejk u kultnom Pioniru.

Ovog puta ne u finalu, već u polufinalu. I ne protiv Zvezde, već protiv Partizana.

"Znamo da biti pritiska preko celog terena, da su tokom sezone pokazivali organizovanije varijante u vidu zonskog presinga, a u Evrokupu imali i određene kombinovane varijante. Pokušaćemo da se za sve to spremimo, ali da ne menjamo ono što nas je dovelo dovde. Tim smo sa najmanje izgubljenih lopti i najviše izvedenih slobodnih bacanja u ABA ligi, pokušaćemo da nastavimo sa takvim načinom igre. Računam da će igrači u Beograd otići ‘čiste’ glave, samo sa jednom idejom - da se takmičimo. Na ovom nivou pričati o motivaciji i imperativima je izlišno. Ili imaš to u sebi ili nemaš, ili jesi ili nisi", rekao je Aleksandar Džikić.

Jedan od ciljeva Partizana na meču protiv Podgoričana je da pokaže svima, a pre svega sebi, da i dalje imaju šampionske ambicije. Činjenica je da crno-beli ove sezone nisu osvojili Kup Koraća, a o dešavanjima u Evrokupu je već sve poznato i ispričano. Sada se sve karte bacaju na plej-of ABA lige gde je poslednja prilika da crno-beli uzmu titulu koja vodi u Evroligu.

Ono što je spefično pred ovaj meč je činjenica da Partizan nije igrao takmičarsku utakmicu 20 dana. Od Burse, crno-beli su samo trenirali u Areni. Nije odigrana ni prijateljska utakmica, jer slobodnih rivala nije bilo.

Nakon svima poznatog neuspeha i šoka protiv Burse imali smo mali period bez treninga kako bismo sakupili novu energiju i praktično počeli iznova. Posle velikog neuspeha nije lako početi iz početka i nakon uvodnih par dana gde su ostali repovi frustracije i nezadovoljstva brzo smo smo se vratili na ono kako želimo da izgleda i na ono što može da nam pomogne da ostvarimo primaran cilj ove sezone. Na svima nama je bila uloga da da probamo da se osvežimo i da se resetujemo na ono stanje u kojem smo bili pre utakmice sa Bursom", rekao je kapiten Rade Zagorac.

Kao što smo istakli, dugo Partizan nije bio u finalu ABA lige. Prošle sezone nije ni došao do plej-ofa, a pre toga je padao u polufinalima, četiri puta.

Da li je sada vreme da crno-beli prekinu post? Polufinale se igra na dve pobede.


Polufinala ABA lige

Utorak

19.00 (1.30) Partizan (16.00) Budućnost (3.90) (0:0 u seriji)

Četvrtak

19.00 (1.30) Crvena zvezda (16.00) Cedevita Olimpija (3.90) (0:0 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK PartizanKK Budućnost PodgoricaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara