Partizan is back

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.12.18. | 12:41

Crno-beli će u TOP 16 fazi Evrokupa igrati protiv Monaka, Albe i Ritasa. Grupa koja može da se prođe

Andrea Trinkijeri je posle prolaska Partizana u TOP 16 fazu Evrokupa na konferenciji za medije rekao da je ovaj rezultat crno-belih nešto nalik svetskom rekordu. Potom je to malo ublažio, ali suština je da će Partizan igrati u narednoj rundi nekog od evropskih takmičenja prvi put još od sezone 2013/3014 u Evroligi! Nije ovoga puta Evroliga u pitanju, ali ipak je u pitanju Evropa. Partizan je opet tu. U najmanju ruku, gde mu je i mesto, mada po renomeu i istoriji crno-beli zaslužuju više od ovoga.

Sada je realnost da je uspavani tim crno-belih postao pod trenerskom palicom Trinkijerija ekipa sa mnogo energije, ekipa koja je iz jako teške situacije uspela da se digne i prođe u narednu fazu. Oseća se ponovo ona stara energija, navijači podržavaju tim, crno-beli se dižu i deluju mnogo bolje nego u poslednjih par godina.

Izabrane vesti

Partizan se vratio. Možda ovo nije ´ne znamo kakav rezultat´, ali jeste nešto što može da razdrma i tim i navijače. Da vrati duh zajedništva. To je mnogo bitno za Partizan. I za ovu i za sledeću sezonu.

Možda je i najbolji dokaz svega scena po kraju utakmice sa Turk Telekomom kada je Trinkijeri pozivan na bis, pozdravljan ovacijama kakve se ne pamte još iz ere Duška Vujoševića. Italijan je ključ ovog uspeha, neko ko je doneo pozitivnu energiju i naterao igrače da zavrnu rukave.

Navijači to znaju da prepoznaju. Zato su ga i nagradili.

Iako je svakako prioritet, Partizana ove sezone ABA liga - ulazak u plej-of za početak, pa ako je moguće i borba za trofej - ipak će crno-beli imati šansu da nastave da igraju Evrokup i to sa tri tima koja svakako ne spadaju u domen "nepobedivih". Monako, Alba i Ritas su ekipe sa kojima Partizan može da obara ruke i da se nada obezbeđivanju prva dva mesta u grupi. Objektivno gledano.

I dok će igrači crno-belih sa sve Trinkijerijem truditi da zaborave Evrokup i naoštre se što više mogu za duel protiv Cedevite na Jadranu za vikend, mi možemo malo da se pozabavimo time šta čeka Partizan u TOP 16 fazi.

Prvi i osnovni cilj Partizana biće kako da uskladi obaveze u Evrokupu i u ABA ligi, tako da ne trpe ni jedna ni druga strana. To crno-beli mogu da urade najbolje ako na mečevima na Jadranu odmore određene igrače, a da rezultat ne trpi. Isto tako je vrlo važno da ne bude povreda.

Čini se da su crno-beli malo digli igru u odbrani u poslednjih par utakmica, mada tu ima prostora za napredak. Polako se proširuje kadar igrača na koje Trinkijeri može da računa. Posebno će Italijana radovati partija Zagorca od sinoć. Bio je pravi pokretač ekipe. I poenter i razigravač. Vanja Marinković oscilira, ali i on zna da eksplodira pa da nekome zatrpa koš. Markus Pejdž i Džok Lendejl igraju sasvim korektno, Novica Veličković pomaže koliko može, Bandža Si doprinosi atleticizmom kao i Stefan Janković. Problem je što napadački nisu svi igrači potpuno konstantni, ali je dobra stvar što svako od njih može da "iskoči" na sledećoj utakmici. Što više jakih štihova Partizanov Italijan na klupi bude imao, to će mu biti lakše da pravi pobednički koktel.

Ako se fokusiramo na Evrokup, Partizanu će prioritet biti da dobije sve tri utakmice kod kuće. Ako to učine crno-beli, imaće jako dobre šanse. S još jednom pobedom u gostima prolazak bi bio nadomak ruku. Prošle godine se sa četiri pobede išlo dalje sa drugog mesta u grupi.
Preduslov je da imaš određeni kvalitet ako igraš u TOP 16 Evrokupa. Neću sad da ispadnem pametan što sam to rekao. U svakom slučaju zanimljiva grupa. Verujem da možemo da budemo na nivou i da se takmičimo“, najavio je borbu Rade Zagorac.

Monako poznajemo iz grupe sa Crvenom zvezdom. Nije to tim koji ima neki poseban domaći teren, atmosfera je mlaka, navijači više gledaju domaći šampionat nego Evrokup zbog termina. Glavni igrač je Elmedin Kikanović, bivši košarkaš Crvene zvezde. Tu je i Derik Nidam koji je nosio dres Mornara, a zanimljivo je da će Bondža Si moći da igra protiv svog brata Amare. Uz njih najveću snagu čine i Jakuba Utara, Lajzerik Džouns i Pol Lakomb. Nezgodan tim, ali pobediv.

Alba je ove sezone odigrala možda i bolje nego što se od nje očekivalo i zauzela je drugu poziciju u grupi B, odmah iza Lokomotive iz Krasnodara sa sedam pobeda i tri poraza. Svakako da je najveća snaga ovog tima trener Aito Garsija, a u ekipi ima igrača iz različitih zemalja, a nama je svakako najzanimljivije ime Stefana Pena, reprezentativca Srbije. Tu je i Pejton Siva, Rokas Giedraitis, Johanes Timan. Nisu to imena od kojih ćete se uplašiti, ali očigledno da su dobar tim.

Na kraju tu je i litvanski Ritas Vilnjus. Po navici ima dosta litvanskih mladih košarkaša potpomognutih strancima. Trener je Dainijus Adomaitis, inače selektor Litvanije.

Od stranaca u Ritasu su Kris Kramer, Dominik Saton, Sili, Rok Stipčević... Realno gledano, Partizan može da igra i sa ovim protivnikom i sa prethodna dva. Recimo, ovaj isti Ritas je bio u situaciji da gubi od Mornara i da na kraju pobedi sa četiri razlike. Posebno će kod kuće Partizan imati prednost. Videli smo i juče na licu trenera Turk Telekoma koliko poštovanje ima za Pionir i Partizan kao klub. Pa čak i strahopoštovanje.

I to će biti karta na koju Partizan može da igra, a protivnici iz grupe ne mogu.
"Odigrali smo dve veoma dobre utakmice zaredom u Lionu i ovde. I zbog toga smo zaslužili TOP 16. Nismo uradili ništa posebno, ali smo napredovali. Posle mnogo godina, opet je Partizan u TOP 16, iako nije Evroliga, važno je takmičenja za sve ljude ovde. Ovo je poklon svima u hali Pionir za Novu godinu", bila je Trinkijerijeva poruka.

Gledajući sve skupa, Partizan ima šanse da prođe dalje. I to je za početak druga najvažnija stvar. A najvažnija je da deluje da se Partizan “vratio”.

Raspored Partizana u TOP 16 fazi Evrokupa

1. KOLO: Ritas - Partizan (2. januar)
2. KOLO: Partizan - Alba
3. KOLO: Partizan - Monako
4. KOLO: Monako - Partizan
5. KOLO: Partizan - Ritas
6. KOLO: Alba - Partizan

*Dva najbolja tima iz grupe idu dalje u nokaut fazu

Foto: Star Sport


tagovi

Andrea TrinkijeriRade ZagoracNovica Veličković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara