Screenshot: twitter.com/BFuenlabrada; Youtube.com
Screenshot: twitter.com/BFuenlabrada; Youtube.com

Partizan iz Fuenlabrade: Španci proslavili 30 godina od evropske titule crno-belih (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 10.04.22. | 08:56

Igrali u posebno izrađenoj opremi, a dres sa brojem 92 poslali pod svodove dvorane Fernando Martin

Pre 30 godina desilo se nešto neverovatno. Tim koji je čitavu sezonu proveo van kuće osvojio je titulu evropskog šampiona. Partizan je zbog odluke FIBA da se timovima iz tadašnje Jugoslavije ne dozvoli da igraju pred svojim navijačima na evrosceni novi dom pronašao u Fuenlabradi. Sa klupe predvođen debitantom Željkom Obradovićem 16. aprila 1992. godine je u finalu Evropske lige bilo bolji od Huventuda 71:70, zahvaljujući čuvenoj trojci Saše Đorđevića u poslednjim sekundama.

O veličini uspeha najbolje govori činjenica da se i 30 godina kasnije obeležava u Španiji. Grad iz okoline Madrida u to vreme nije imao preterano uspešan tim, navijači su zavoleli crno-bele i neretko za njih navijali i protiv domaćih ekipa. Veza između Fuenlabrade i tima iz Humske 1 ostala je i danas neraskidiva.

Izabrane vesti

Tako je Fuenla rešila da u čast Partizanove evropske titule, duel sa Obradoirom u domaćem prvenstvu odigra u posebno izrađenim dresovima. Igrači tima iz Fernando Martin dvorane na grudima su nosili "Partizan iz Fuelabrade", a pod svodove je otišao dres sa brojem 92, kao uspomena na godinu u kojoj su crno-beli napravili čudo u istanbulskom Abdi Ipekčiju.

Košarkaši španskog tima za koji nastupaju i tri srpska košarkaša Dušan Ristić, Jovan Novak i bivši kapiten Partizana Dragan Milosavljević upriličili su događaj trijumfom nad Obradoirom (93:92). Obi Emegano je odigrao ključnu ulogu u završnici, postigao 10 od 22 poena u odlučujućem kvartalu, a vredan doprinos dali su i naši internacionalci.

Ristić je bio drugi strelac pobedničke ekipe sa 14 poena (3sk), dok je Milosavljević brojao do 12. Novak je za nešto više od 12 minuta postigao pet poena.



tagovi

KK PartizanFuenlabradaDušan RistićDragan MilosavljevićJovan NovakIstanbul 1992

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara