Detalj sa utakmice (Foto: aba-liga.com/Krka/Drago Perko/kosarka.si)
Detalj sa utakmice (Foto: aba-liga.com/Krka/Drago Perko/kosarka.si)

Partizan iz reketa do pobede u Novom Mestu, Krka ubacila samo pet dvojki

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 18:51

Srušen mit o dvorani Leon Štukelj, crno-beli se u dominantnom maniru vratili na pobedničke staze

Oslonila se Krka na šut sa distance, a Partizan strpljivo gradio prednost unutrašnjom igrom. Nije najjače oružje ekipe iz Novog Mesta u potpunosti zakazalo, ali nije bilo dovoljno da se sruši daleko kvalitetniji rival. Puleni Željka Obradovića su prebrodili sve probleme koji su ih pratili prethodnih dana i posle dva vezana poraza strpljivom i pametnom igrom u napadu, kao i agresivnom odbranom došli do važne pobede, posebno na psihološkom planu - 79:63.

Crno-beli su u Novo Mesto stigli posle dva vezana neuspeha. Neprijatno su iznenadili porazom od Mege Mozzart u odloženom meču 13. kola ABA lige (90:93), a onda posle raznih peripetija sa letovima, gotovo bez pravog treninga ostali bez trijumfa i u Ankari u sudaru sa Turk Telekomom (71:85). Praktično su prvi trening u tekućoj sedmici održali u četvrtak u popodnevnim časovima - samo par sati po dolasku u Sloveniju. Uspeli su da prebrode sve nedaće i obore na pleća Krka u dvorani u kojoj su ove sezone padali Mornar, Zadar i Studenski centar, a na pragu poraza je bila i Crvena zvezda.

Izabrane vesti

Videla se od starta ideja crno-belih da unutrašnjom igrom grade rezultat. Igrali su veoma dobro i agresivno u odbrani od prvog minuta i rezultati su ubrzo postali vidljivi. Domaćin se previše oslanjao na šut sa distance, svestan da mu je to najjače oružje, ali za pobedu nad Partizanom je potrebno daleko više od toga. Na kraju je Krka ubacila samo pet šuteva za dva poena (5/19), pa ni 14 ubačenih trojki nije imalo potrebnu težinu (14/34).

Partizan je s druge strane ubacio samo četiri trojke (4/14), ali je šutem za dva došao do 46 poena (23/34), dok je i sa linije penala bio veoma precizan (21/26, 80,8 odsto). Nije Obradovićeva ekipa briljirala, što pokazuje i činjenica da je izgubila čak 18 lopti, ali je zacrtani plan sprovela u delo. Crno-beli su tako ubeležili 14 pobedu u Jadranskoj ligi (tri poraza), dok je Krka po 10. vezani put pretrpela poraz (3-13) i nalazi se na pretposlednjem mestu.

Imao je Partizan i potpunu kontrolu skoka (35:17), za šta su najzaslužniji bili i najefikasniji pojedinci Balša Koprivica i Alen Smailagić. Koprivica je meč okončao kao najefikasniji u crno-belom timu sa 15 poena (6/9 za dva) i četiri uhvaćene lopte, dok je Smajliju nedostajao skok za dabl-dabl (10 poena). Svi sem Uroša Trifunovića su se upisali u listu strelaca, a centarski tandem su sa po devet poena ispratili Kevin Panter i Dalas Mur.

U redovima Krke 15 poena najboljeg igrača regionalnog prvenstva ove sezone Roka Stipčevića, dva manje dodao je Adonis Tomas, ali uz šut iz igre 4/15. Do deset su brojali Luka i Miha Lapornik.

------------------------------------------

- ABA liga - 18. kolo -

KRKA - PARTIZAN 63:79

/11:23, 19:16, 10:17, 23:23/

Dvorana: Leon Štukelj (Novo Mesto)

Sudije: Denis Hadžić, Bojan Kruljac, Gordan Terlević

Krka: Frenč 1, Stregar 4, Stipčević 15, Špan, Stavrov 6, Medved, Kosi 2, L. Lapornik 10, M. Lapornik 10, Macura 2, Klobučar, Tomas 13

Partizan: Kuruc 6, Panter 9, Ledej 4, Avramović 4, Koprivica 15, Dangubić 8, Smailagić 10, Mur 9, Glas 7, Lesor 5, Trifunović, Madar 2

------------------------------------------

Recept je bio jasan od starta - agresivnom odbranom limitirati protivnika i dolaziti do poena u tranziciji. Obradović je ukazao šansu mlađim i svežijim igračima i taktika je urodila plodom. Krka je teško dolazila do izglednih pozicija u napadu, a Partizan iz dobre odbrane do poena u kontri. Nisu crno-beli praktično ni šutirali za tri poena, ali su pored kontri uspevali da stvore i dobre situacije u reketu. Serijom 7:0 posle nekoliko dobrih odbrana, lakih poena i trojke Dangubića, gosti su se odlepili i na prvi odmor otišli sa 12 poena viška (23:11).

U drugoj deonici su Obradovićevi puleni imali problema u realizaciji, dok je Krka počela da pogađa sa distance. Ipak, održavao je Partizan prednost na oko 10 poena, tek u finišu kvartala je Adonis Tomas sa dve vezane trojke približio Krku na sedam poena zaostatka, ali su crno-beli sa linije penala povećali višak na devet poena, sa koliko su otišli na odmor. Domaćin je u trećoj deonici gotovo sve poene dao van linije 6,75, dok je Partizan nastavio da pogađa mahom iz reketa, pa je Balša Koprivica bio najefikasniji igrač prvog poluvremena sa 10 postignutih poena.

Jasna je bila ideja Krke i u drugom poluvremenu, da se rezultatski vrati najjačim oružjem - šutem za tri poena. Četa Dalibora Damjanovića je statistički gledano najbolja trojkaška ekipa regionalnog prvenstva ove sezone, a to je i protiv Partizana dokazala. Na startu trećeg kvartala sa distance su bili precizni Lapornik i Stipčević, ali su crno-beli i dalje unutrašnjom igrom održavali prednost. Stao je šut domaću ekipu, pa su crno-beli bez većih problema čuvali višak i na poslednji odmor otišli sa +16.

Dugo je Partizan održavao komfornu prednost, jer Krku nije služio šut za tri poena. Tek u finišu deonice kada je pala koncentracija crno-belih u odbrani, Luka Lapornik je ubacio dve trojke i sveo deficit na samo 10 poena. Bilo je ipak kasno, na satu su ostala samo dva minuta.

ABA LIGA - 18. kolo

Petak

Krka - Partizan 63:79

/Stipčević 15 - Koprivica 15/

19.00: (3,05) Split (15,0) Igokea (1,45)

21.00: (1,55) Borac (14,5) Zadar (2,70)

Subota

19.00: Cibona - Studentski centar

21.00: FMP - Mega Mozzart

Nedelja

17.00: Crvena zvezda - Mornar

19.00: Budućnost - Cedevita Olimpija

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKrkaABA ligaŽeljko ObradovićDalibor DamjanovićBalša KoprivicaAlen SmailagićKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara