Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Partizan kupio šta mu je nedostajalo - poene u rukama

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.07.21. | 08:35

Kevin Panter trebalo bi da bude garant efikasnosti jer se radi o nekome ko je u polufinalu Evrolige velikoj Barseloni ubacio čak 23 poena

Nedostajalo je Partizanu prošle sezone da može na nekoga da se osloni u teškim momentima, da neko pogodi siguran šut, nekada ga i izmisli kada je lopta vruća i kada nema rešenja. Međutim, tek što je krenuo sa sklapanjem tima za sledeću sezonu, tandem Željko Obradović - Zoran Savić već je doveo jednog takvog pojedinca i tako rešio jedan od zadataka. Stigao je Kevin Panter.

Ako navijači u fudbalu vole „napadača koji daje golove“, onda u košarci vole „beka koji daje poene i pogađa trojke“. Upravo takvog igrača je Partizan dobio u svojim redovima. Kupio je ono što mu je bilo potrebno, ono što mu je nedostajalo u proteklih 12 meseci.

Izabrane vesti

Jedan podatak pokazuje na kakvog igrača crno-beli računaju: Panter je u polufinalu Evrolige, protiv moćne Barselone, za 22 minuta u igri ubacio 23 poena uz indeks korisnosti 21. Za tri poena je gađao 50% (3/6). Za dva je gađao 4/6, a sa penala 6/7.

Ako je to uradio na evroligaškom nivou, u polufinalu, protiv Barselone, šta će tek biti u ABA ligi i Evrokupu?

Pozabavimo se još Panterovim brojkama. Ukupno je u Evroligi odigrao 36 utakmica protekle sezone u dresu Olimpije iz Milana i prosečno je davao 14,3 poena. Šutirao je za tri poena u visokom procentu - 39,2%, a sa linije za slobodna bacanja skoro 90%. Generalno statistika pokazuje o kakvom se igraču radi, a to je poznato i ljubiteljima košarke sa ovih prostora jer je Panter igrao za Crvenu zvezdu pa nije nepoznanica.

Iz tog ugla gledano, Panterovo privikavanje na Partizan, Srbiju, ABA ligu i srpsku košarku ne bi trebalo predugo da traje.

U šampionatu Italije, Panter je tokom ligaškog dela imao učinak od 10,1 poena po utakmici, dok je tokom plej-ofa novi bek crno-belih pisao 13 postignitih poena po meču.

Ovaj dvadesetosmogodišnji košarkaš iz Bronksa, diplomirao je na Univerzitetu Tenesi, a evropsku karijeru je počeo da gradi u grčkom timu Lavrio, odakle je redom prelazio u Antverpen, zatim poljski Rosa Radom, atinski AEK, Virtus iz Bolonje, Olimpijakos, Crvenu zvezdu i Olimpiju iz Milana.

Od njega najviše treba očekivati poene i u tome će se kriti tajna njegovog uspeha ili neuspeha. Beležio je u Evroligi tek nešto više od asistencije po utakmici, tek nešto više od skoka i jedne ukradene lopte. Dakle, ne gubi mnogo lopte, ali ih preterano ni ne deli sa saigračima. Više gleda ka košu. Može to da ode i van okvira racionalne igre, ali ako iko to može da iskontroliše, to je Željko Obradović.

Panter ove godine puni 28 godina što će reći da je u najboljim godinama, fizički je vrlo spreman i sa te strane Partizan može da kaže da je doveo igrača koji je odigrao gotovo sve utakmice Olimpije u Evroligi.

Naravno, imao je i loših partija, kao što je bila ona za treće mesto protiv CSKA u kojoj je dao dva poena za 15 minuta sa negativnih indeksom. Kao i kod brojnih šutera, sve zavisi od toga da li će "da ga krene". A prošle sezone je bio vrlo konstantan. Olimpija mu je davala par ponuda, ali Panter ih je odbio i na kraju prešao u Partizan.

Crno-beli su se u jednom "cugu" rastali sa čak petoricom igrača. Ekipu su napustili Ognjen Jaramaz (12,7 poena u proseku), Džoš Perkins (6,8 poena), Rašon Tomas (11,1 poen), Nikola Janković (5,3 poena) i Erik Mika (7,9 poena). Dakle, čitava jedna petorka.

Treba reći da je Partizan prošle sezone imao samo četvoricu igrača sa dvocifrenim učinkom na Jadranu: to su Jaramaz, Tomas, Miler Mekintajer i Nemanja Gordić. Poslednja dvojica su otišla pre kraja sezone, a prva dvojica, Jaramaz i Tomas, pre par dana. Dakle, crno-beli su totalno ostali bez strelaca u sastavu.

I zato je dolazak Pantera ogromna stvar za Parni valjak i nije ni čudo što je prvi doveden. Može se očekivati još igrača sa poenima u rukama.

Ako je Panter početak, šta tek sledi?


tagovi

Kevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara