Frenk Kaminski i Stefan Savić (©Star Sport)
Frenk Kaminski i Stefan Savić (©Star Sport)

Partizan Mozzart Bet odoleo naletima Vojvodine, Kaminski i Ledej zakazali derbi

Vreme čitanja: 6min | pet. 16.02.24. | 23:07

Crno-beli savladali ekipu Miloša Isakov Kovačevića koja se pokazala kao dostojan rival...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Očekivanja većeg dela javnosti su se obistinila - za Žućkovu levicu po deveti put igraće Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda! Posle branioca titule, koji je imao lak posao sa Čačkom 94, šampion Jadranske lige savladao je Vojvodinu rezultatom 80:67 (24:22, 19:14, 17:14, 20:17) i zakazao peti ovosezonski večiti derbi koji će se igrati u subotu od 21 čas.

Izabrane vesti

I drugo polufinale prošlo je bez iznenađenja, mada treba reći da je Vojvodina pružila dosta jači otpor i propisno namučila favorizovane crno-bele. Dobrih 35 minuta Lale su se držale, a onda je na površinu isplivala bitna razlika u kvalitetu i iskustvu dva tima, pa je Partizan Mozzart Bet pokazao ko je evroligaš i branilac najvažnijeg trofeja u regionu.

Kada se pogleda statistika, utisak je da su bukvalno nijanse odlučile pobednika, a pre svega Partizan Mozzart Bet je koristio Vošinu kontakt igru i veliki broj faulova da izvede devet slobodnih bacanja više uz učinak 29/34 - Vojvodina 21/27 - i tu praktično stekne razliku dovoljnu za pobedu. Jasno je bilo da Vojvodina mora da igra na granici faula ako želi da dobije šansu, ali u tome je Partizan našao svoju šansu i iskoristio je.

Frenk Kaminski odigrao je jako bitnih 20 minuta sa 15 poena i pet skokova, ali i nekim bitnim poenima u trećoj deonici koji su Parnom valjku dali osetniju prednost. Zek Ledej i Džejms Naneli povukli su mnogo u prvom poluvremenu i na kraju imali 13, odnosno 15 poena, dok je Pi Džej Doužer u limitiranoj minutaži zabeležio osam poena, te po dva skoka i asistencije. Kod Vojvodine Džared Kaningem je upisao 17 poena, od toga 11 sa penala, dok su po 10 poena ubacili Zoran Nikolić i Luka Ašćerić.

---------

Na ovoj utakmici postignuto je 147 poena, što je donelo novih 147.000 dinara u humanitarnoj akciji "Svaki poen vredi više" Fondacije Mozzart. Trenutno je prikupljeno ukupno 929.000 dinara.

Podsetimo, Fondacija Mozzart tokom Mozzart Kupa Radivoja Koraća za svaki poen donira 1.000 dinara u humanitarne svrhe.

---------

Partizan Mozzart Bet ni na početku ove utakmice nije oduševio igrom, ali je delovalo da nešto lakše nalazi rešenja. Nije se očekivao pristup kao protiv Mege juče, odnosno da se rival napadne odmah iz pete brzine, no Vojvodina je od početka stavila jasno do znanja da se ne boji veličine i kvaliteta Partizan Mozzart Beta, zbog čega je prvo poluvreme mahom prošlo u rezultatskoj klackalici i razlici do maksimalno dva poseda.

Vojvodina je ponovo imala dobar pristup odbrani i na svojoj polovini je uglavnom odrađivala dobar posao čestim promenama sistema i rotacija. Jasan je bio cilj izabranika Miloša Isakov Kovačevića, da maksimalno agresivnim pristupom onemogući Partizan Mozzart Bet da uđe u šuterski ritam. Nije za njih valjalo to što su često prelazili tu granicu i slali Beograđane na slobodna bacanja (15 u prvom poluvremenu). Nije išlo dobro ni kada je novosadski sastav pokušavao da uđe u trku sa crno-belima i da traži brza rešenja. Iz želje za brzim rešenjima, igrači Vojvodine su ulazili u greške koje je Partizan redom kažnjavao.

No, ne može se reći da su i crno-beli odigrali naročito dobro poluvreme. Detalji su pravili razliku, mada se Partizan Mozzart Bet mnogo bolje snalazio u ritmu koji je želeo da nametne protivnik. Džejms Naneli i pre njega Uroš Trifunović izvlačili su bitne trojke iz rukava, dok su ostali vršili pritisak na reket Vojvodine. Naročito Zek Ledej i Ognjen Jaramaz koji jeste imao i svih pet promašaja sa distance u prvih 20 minuta, ali njegov brzi prvi korak terao je protivnika da ga faulira i šalje na liniju slobodnih bacanja.

Baš tu je i ležao deo Vošinih muka u napadu. U prvoj četvrtini pomalo i pasivno, dok je Partizan Mozzart Bet tražio kontakt za faul što je rivala izvuklo iz bonusa već posle tri minuta utakmice. Poređenja radi, Obradovićev tim je četvrti faul napravio tek posle nešto više od devet minuta.

Ulazak Marka Ljubičića dao je određeni balans igri novosadskih crveno-belih. Iskusni kapiten naterao je saigrače da potraže više rešenja iz prodora, da uđu u “meso“ i traže eventualnu šansu za dodatno slobodno bacanje. Čim je imala bolju selekciju šuta i bolje organizovan napad, Vojvodina je bila u egalu. Da li zbog umora, nedostatka koncentracije ili jednostavno nedovoljnog iskustva, prvoplasirani tim KLS je sam sebe udaljavao od Partizana kome je malo trebalo da se odlepi.

Zoran Nikolić i Balša Koprivica (©MN Press)Zoran Nikolić i Balša Koprivica (©MN Press)

Mnogo toga promenilo se u korist Parnog valjka u završnih pet minuta prvog poluvremena. Posle zakucavanja Zorana Nikolića, koga su problemi sa faulovima onemogućili da ostvari još i veći uticaj na igru – dok je bio na parketu značajno je opterećivao reket Partizana i pronalazio jednostavna rešenja – i tajm-auta Željka Obradovića mnogo toga se promenilo. Partizan Mozzart Bet je serijom 13:5 stigao do tada maksimalnih +7 i 43:36 koliko je rezultat glasio na poluvremenu. Dve trojke Nanelija, pravovremene reakcije Koprivice na skoku uz sigurne ruke Doužera i Jaramaza sa crte dali su šampionu Jadranske lige kapitalnu prednost pred odlučujućih 20 minuta. Kapitalnih u odnosu na broj ubačenih poena u prvom delu susreta.

Bitne minute Vojvodini dao je Petar Rakićević sa devet poena, ali su nedostajala bolja rešenja Džareda Kaningema i Tajrela Džonsona koji su poluvreme odigrali u kontraritmu. Partizan Mozzart Bet je u tom pogledu mnogo bolje rasporedio i minute i poene, od devet Nanelija, preko sedam Ledeja, do šest Jaramaza i Trifunovića, te pet Pantera.

Ispostaviće se brzo da je Partizanov juriš u finišu poluvremena bio i presudan za dalji tok meča. Mada, daleko od toga da je i tada bilo gotovo. Istina, Vojvodina je dugo forsirala šuteve koje nisu prolazili, čak je i element sreće napustio Novosađane jer nisu prolazili ni pokušaji iz otvorenih situacija, a Partizan Mozzart Bet je samo to čekao. Baš iz tih promašaja na drugoj strani iskočio je Frenk Kaminski sa bitnih osam poena, uključujući trojku za prvu dvocifrenu prednost (53:42), kao i polaganje uz faul i pogođeno dodatno slobodno bacanje. Kroz te poene je Obradovićev tim odbijao nalete Vojvodine i terao je da forsira brže napade, što je opet dovodilo do više grešaka...

Sa deset poena razlike Partizan je otvorio odlučujući period utakmice, međutim Vojvodina se nije predavala. Mnogo veću odgovornost preuzeo je Kaningem i sa osam brzih poena dao utakmici mnogo neizvesniju notu. Trojka Ašćerića iz ugla digla je takođe elan i samopouzdanje Novosađanima koji su uspeli da priđu na minus tri (63:66) posle velike greške crno-belih u skoku i lakih poena Nikolića. Željko Obradović reagovao je tajm-autom iz kojeg je Partizan opet prodisao.

Veliku šansu da ponovo obezbedi značajniju prednost Beograđani su ispustili posle faula Bumbića nad Panterom za dva slobodna bacanja, a Isakov Kovačević dobio tehničku zbog prigovora. Kapiten crno-belih promašio je jedno, pa ubacio dva naredna penala, ali je napad sa strane propao zbog faula Avramovića u napadu. No, Vojvodina nije bila spremne da zagrize jače i pojuri rezultatski zaokret, što je Partizanu u finišu dalo komfor da obezbedi i drugu pobedu u Nišu i zakaže novi večiti derbi.

Biće to i ovog puta utakmica visokog napona.

Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/22:24, 14:19, 14:17, 17:20/

Vojvodina: Kaninghem 17, Banjac 4, Nedeljković 1, Ljubičić 3, Rakićević 9, Zagrađanin, Bumbić, Savić 4, Nikolić 10, Ašćerić 10, Džonson 3, Vučetić 6.

Partizan Mozzart Bet: Vukčević 2, Ledej 13, Avramović 2, Koprivica 4, Panter 7, Jaramaz 6, Naneli 15, Trifunović 8, Anđušić, Doužer 8, Kaminski 15.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet


tagovi

Miloš Isakov KovačevićŽeljko ObradovićKup Radivoja Koraća 2024.Kup Radivoja KoraćaMozzart Kup Radivoja KoraćaPartizan Mozzart BetKK PartizanDžejms NaneliZek LedejPetar Rakićević

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara