Ekipa crno-belih (Foto: Partizan Mozzart Bet)
Ekipa crno-belih (Foto: Partizan Mozzart Bet)

Partizan Mozzart Bet prekida osmogodišnji post u Berlinu: Predviđanja su nebitna, možemo da napadnemo plej-of

Vreme čitanja: 5min | pet. 07.10.22. | 09:08

Prvi put od 2014. godine, crno-beli igraju meč Evrolige. U premijernom kolu protivnik je Alba (20.00)

Galatasaraj - Partizan Mozzart Bet 64:55, 11. april 2014. godina. Ova informacija možda ne znači puno navijačima Partizan Mozzart Beta, međutim to je poslednja utakmica koju su crno-beli odigrali u Evroligi, pre više od osam godina. Tada je Žofri Lovernj ubacio 15 poena, a klub iz Humske okončao sezonu u elitnom rangu u Top 16 fazi. Usledile su teške godine, najteže... ali sada je došlo do promene. Dolaskom Željka Obradovića na klubu, Partizan Mozzart Bet se vinuo ponovo u elitu, pozivnicom je klub iz Humske opet postao deo Evrolige, a zvanično dugogodišnja pauza se prekida danas u Berlinu u okršaju protiv Albe (20.00, Sport klub).

Preživeli su crno-beli od 2014. do 2022. bolne poraze, promenu Uprave, smenjivali su se treneri i igrači, ali kada se posle 30 godina vrati najtrofejniji trener Evrope, onda to pokazuje koliko se situacija preokrenula na bolje. Partizan Mozzart Bet sada važi za tim koji može svakoga da iznenadi, posebno na domaćem terenu gde se očekuje tradicionalno neverovatna atmosfera. Oformljena je i kvalitetna ekipa, jezgro tima od prošle sezone je očuvano na čelu sa kapitenom Kevinom Panterom, a stigli su iskusni igrači kao što su Danilo Anđušić, Džejms Naneli, Joanis Papapetru, ali i nekada najveći talenat svetske košarke, Dante Egzum koji je posle Barselone odlučio da obuče dres Partizan Mozzart Beta.

Izabrane vesti

Momak koji može da igra na nekoliko pozicija je svestan da su crno-beli u ovom momentu izvan liste favorita za plasman među osam najboljih. Kako kaže za naš portal, predviđanja su potpuno nebitna.

"Mislim da možeš da predviđaš šta god hoceš, ali lude stvari se dešavaju u košarci. Govorio sam momcima, idemo od utakmice do utakmice i mislim da možemo svakoga tako da iznenadimo. Imao sam nekoliko vrlo dugačkih razgovora sa Džejmsom Nanelijem, složili smo se da je početak sezone vrlo bitan i da tada pokušamo da dođemo do pobeda koje će kasnije biti vrlo bitne. Ako to uspemo u tome uveren sam da ćemo se boriti za plej-of", rekao je Egzum za Mozzart Sport.

Ime prvog protivnika ne znači puno za Egzuma. Alba je već godinama standardan član Evrolige.

"Gledam na svakoga kao na kvalitetnog protivnika bez obzira na ime kluba ili igrače na parketu, za mene su svi jaki i imaju šta da pokažu na parketu. Volim izazove, jedva čeka da se nadmećem protiv igrača protiv svakog kluba".

Kao neko ko je godinama igrao NBA ligu i dalje se navikava na košarku u Evropi.

"Iskreno, fizički kontakt je i dalje nešto na šta se navikavam, žešći je u Evropi, veći je pritisak što se tiče svake utakmice. Moraćemo da se prilagodimo na sve što nas čeka, mlad smo tim".

Sa 27 godina, Australijanac je jedan od iskusnijih u taboru Željka Obradovića.

"Vrlo brzo sam naučio koliko smo mladi, ali isto tako atletski moćni, a iskreno iznenađen sam koliko su momci zreli i koliko zrelo razmišljaju. Mislim da će nam u tom slučaju mladost biti prednost, puni smo snage i spremni smo da se takmičimo".

20.00 (2.30) Alba (15,5) Partizan Mozzart Bet (1,70)

Ako neko u Evropi zna šta znači igrati elitno košarkaško tamkčenje onda je to trener Obradović. Sve je počelo legendarnom sezonom 1992. godine i osvajanjem Evrope sa crno-belima, posle te titule, još osam puta se peo na krov Evrope sadašnji trener Partizan Mozzart Beta.

"Igramo u Berlinu protiv tima koji je počeo nemačko prvenstvo, odigrali su dve veoma dobre utakmice, veoma zanimljive. Ono što je veoma tipično za tu ekipu je da imaju izvanredne automatizme u svojoj igri, da igraju sa dosta izmena, sa dosta igrača, to je tim koji već godinama igra zajedno".

Jedan igrač u Albi se ističe.

"Imaju jednog izuzetnog igrača, u pitanju je Luk Sikma. On je praktično čovek koji dosta toga odlučuje na terenu, ali ne samo on. Imaju zaista dobre igrače, možda ne toliko poznate širokoj košarkaškoj javnosti, ali su zaista izvanredan tim", naveo je trener Partizana.

Povratnik u crno-beli tabor, Danilo Anđušić je rekao da "otvaranje sezone nikad nije lako".

"Alba je dobra ekipa iako dugi niz godina ne važe za jedne od glavnih favorita. Uvek igraju dobru košarku, pogotovo na početku sezone i uvek su nezgodan i atipičan tim. Igraju brzo, nezgodni su sa svih pozicija. Ključ će biti zaustaviti njihovu brzu igru i Sikminu kreaciju. Ako to uspemo, imamo velike šanse da ostvarimo pobedu. Jako je bitno da dobijemo utakmicu na otvaranju, pogotovo u gostima i da krenemo Evroligu u dobrom duhu. To nam je, naravno, cilj", rekao je Anđušić.

Za Partizan na ovom meču neće igrati ranije povređeni Alen Smailagić i Aleksa Avramović, kao i Gregor Glas koji je ostao u Beogradu na specijalnom programu. Za razliku od prvog meča ABA lige kada su crno-beli savladali Cibonu, u ekupu se vratio Jam Madar koji je imao manjih problema sa leđima.

Alba ulazi u četvrtu uzastopnu sezonu kao član Evrolige. Sada već tim sa vrlo prepoznatljivim stilom koji je kao po pravilu uvek mučio Crvenu zvezdu koja je redovno gubila od Berlinaca. Sada recept traže crno-beli, ali Nemci su spremni.

"Partizan je možda nov u Evroligi, ali vodi ga Željko Obradović. Najbolji trener Evrope. On tačno zna kako treba igrati u ovoj ligi. Zato očekujem dobro spremljen tim koji će igrati veoma agresivno", izjavio je trener Gonzalez.

Takođe, svoja očekivanja izneo je i košarkaš koji je nastupao za reprezentaciju Hrvatske na nedavno okončanom Evrobasketu, Džejlin Smit.

"Dočekujemo goste iz Beograda koji igraju veoma snažno. Moramo da odgovorimo na tu njihovu agresivnost i fizički kontakt i to je naš izazov. Moramo da budemo pametni u napadu", rekao je Smit.

EVROLIGA

1. KOLO

Četvrtak

Asvel - Olimpija Milano 62:69

Panatinaikos - Real Madrid 68:71

Makabi - Žalgiris 84:83

Bajern - Fenerbahče 62:74

Valensija - Baskonija 71:81

Petak

19.30 (1,17) Anadolu Efes (20.00) Crvena zvezda (5,50)

20.00 (2.30) Alba (15,5) Partizan Mozzart Bet (1,70)

20.30 (1,45) Barselona (15,00) Olimpijakos (3,05)

20.30 (1,90) Virtus Bolonja (13,5) Monako (2,05)



tagovi

Partizan Mozzart BetKK PartizanAlba BerlinEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara