Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)
Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)

Partizan otvara drugi krug protiv najgore odbrane i najboljeg trojkaša Evrokupa

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.01.22. | 10:04

Crno-beli u 10. kolu dočekuju Hamburg koji su savladali na otvaranju uz 106 postignutih poena

Košarkaši Partizana ulaze u drugi krug grupne faze Evrokupa. Prvi su zatvorili ubedljivom pobedom nad italijanskim Trentom (97:65), a danas se na startu novog ponovo susreću sa ekipom Hamburga Tauersa (20.45), koju su na početku takmičenja u vrlo atraktivnom meču savladali kao gosti (106:97).

Crno-beli su posle odmeravanja sa svim rivalima u Grupi A na učinku 7-2. Neporaženi su kod kuće i dele prvo mesto na tabeli sa ekipom Huventuda. Hamburg se posle slabog početka uzdigao i nanizao tri trijumfa - nadigrao Lokomotivu Kubanj (100:82), Trento (99:90) i Turk Telekom (94:74) - te je na 4-5.

Izabrane vesti

Partizan je, kao i većina evropskih timova, imao problema sa izostancima u poslednje vreme, ali rezultati nisu trpeli - u 2022. godini ima maksimalan učinak 4/4. U tim se vratio Aleksa Avramović i sa 14 poena bio među najzaslužnijima za trijumf nad Studentskim centrom minulog vikenda u ABA ligi (93:83). U konkurenciji je ponovo i Nemanja Dangubić, dok Radeta Zagorca očekuju dodatni pregledi pre povratka u pun trenažni proces. Jedini igrač još pozitivan na virus korona je mladi Dušan Miletić. Trener Hamburga Pedro Kaljes neće moći da računa na američkog plejmejkera Džejlona Brauna i mladog nemačkog beka Justusa Holaca.

Reflektori dvorane Aleksandar Nikolić, u koju se crno-beli sele do početka aprila, biće uprti u duel sjajnih strelaca - Kevina Pantera i Kejleba Homslija. Američki košarkaši predstavljaju udarne igle Partizana i Hamburga i spadaju u najuži krug kandidata za MVP priznanje regularnog dela sezone. Sa 18,3 poena po meču Panter je sedmi strelac Evrokupa, dok je Homsli sa prosekom od 21,4 poena četvrti (obojica u prvih pet prema indeksu korisnosti).

Beležili su dvocifren učinak u svim dosadašnjim susretima, a bek nemačkog tima je bio i najkorisniji igrač minulog kola sa indeksom 45 (29 poena i 11 skokova, uz 7/10 za tri poena). Koliko se oslanja na šut za tri poena govori i podatak da ih je na meču Bundesliga protiv Bona uzeo čak 20, a na oprez poziva činjenica da je najbolji trojkaš drugorangiranog takmičenja Starog kontinenta (pogađa 4,25 po meču uz 47,22 odsto uspešnosti). Na otvaranju sezone Panter je protiv Tauersa brojao do 26 (drugi najbolji učinak u sezoni) uz 38 indeksiranih poena (najbolji učinak u crno-belom), što ukazuje da mu brza i otvorena igra nemačke ekipe itekako leži.

Da nas očekuje još jedna efikasna utakmica govori i podatak da Hamburg ima treći napad takmičenja (88 poena po meču), dok je Partizanova ofanziva peta najbolja u Evrokupu (84,22 poena po meču). Crno-beli mogu da se pohvale i jednom od najboljih odbrana (primaju 75,78 poena po meču što je četvrti najbolji rezultat u takmičenju), dok je sastav iz Bundeslige u proseku primao 88,78 poena po susretu - najslabiji učinak u dosadašnjem toku sezone.

Trener Partizana Željko Obradović je istakao da očekuje uzbudljivu utakmicu, ali je napomenuo da njegovi puleni moraju da ostanu fokusrani tokom čitavih 40 minuta protiv najbolje trojkaške ekipe takmičenja. Hamburg u proseku postiže 11,44 šuta sa distance u proseku uz 37,87 odsto uspešnosti.

"Hamburg igra na manje-više isti način na koji su počeli sezonu, sa veoma velikim brojem poseda, agresivnom odbranom i pokušavaju da iznenade rivala u svakom trenutku. Ukoliko si koncentrisan možeš da lako daš koš, ali ukoliko nisi osvoje loptu i oni stignu do lakih poena. Imaju veliki broj šuteva za tri poena, po 40 u proseku na poslednje tri utakmice s tim što ima jedan igrač koji je sposoban i šutirao je 19 puta na prvenstvenoj utakmici te je samo pitanje koliko će trojki da ubaci. Zaleću se na skok u napadu i jure prvu opciju da šutnu ponovo za tri. Trude se da imaju veći broj poseda od rivala, a jedino što su promenili u odnosu na prvu utakmicu je da igraju drugačije u odbrani, odnosno pik-end-rol situacijama. Poštovali smno ih u prvoj utakmici i nema razloga da ne bude tako i ovog puta. Utakmica nam je važna jer želimo da imamo što bolju poziciju u plej-ofu", istakao je trofejni stručnjak, kojeg su generalni menadžeri Evrokupa proglasili najboljim trenerom takmičenja.

Dodao je Obradović da će njegova ekipa učiniti sve da odigra u visokom ritmu.

"Rival igra na taj način i ekipa su koja postiže ali i prima veliki broj poena. Znajući to pokušaćemo da uhvatimo takav ritam, nema razloga da igramo sporije. Promenili smo od nove godine način igre, dobri smo u tranziciji i nastavićemo da igramo tako. Volimop da igramo pred što više navijača, svaka utakmica nam je važna igramo u ritmu na svaka dva dana i neophodna nam je pomoć naše publike", rekao je trener crno-belih.

Šef struke Hamburga Pedro Kaljes je istakao da njegovi izabranici neće razmišljati o rezultatu, već će im primarni cilj biti da se prikažu u što boljem svetlu.

"Neverovatno je teško slaviti u Beogradu. Zato se nećemo previše fokusirati na rezultat. Moramo najpre da odigramo dobar meč i budemo fokusirani. Neće nam biti dovoljno samo da se posvetimo Kevinu Panteru. Imaju previše drugih opcija poput Ledeja, Madara, Smailagića, veliki broj dobrih igrača na svim pozicijama. Najnovije pojačanje im nije uticalo na stil igre. I dalje je to tim koji raste, filozofija je ostala ista, kao i intenzitet i taktički aspekti. Nema kod njih promena, samo su bolji", istakao je talentovani španski stručnjak.

EVROKUP - 10. KOLO

Utorak

18.00: (1,30) Lijetkabelis (16,0) Šlonsk (3,90)

20.00: (1,60) Venecija (14,5) Burg (2,55)

20.45: (1,10) Partizan (23,0) Hamburg (7,50)

21.00: (1,05) Huventud (27,0) Trento (10,0)

Sreda

18.30: Promiteas - Valensija

19.00: (1,30) Budućnost (16,0) Ulm (3,50)

20.00: (1,60) Andora (14,5) Lokomotiva Kubanj (2,55)

20.30: (1,60) Cedevita Olimpija (14,5) Gran Kanarija (2,55)

20.30: (1,30) Metropolitan (16,0) Turk Telekom (3,90)

Odloženo

Virtus Bolonja - Bursaspor

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK HamburgEvrokupŽeljko ObradovićPedro KaljesKevin PanterKejleb Homsli

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara