Detalj sa utakmice (© Star sport)
Detalj sa utakmice (© Star sport)

Partizan pokazao da i odbranom pobeđuje: Žalgiris ugušen u Areni

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 22:35

Izabranici Željka Obradovića zaustavili Žalgiris na samo 72 poena u 23. kolu Evrolige i tako zabeležili 12. pobedu ove sezone u elitnom takmičenju

Kada pričamo o Partizanu i njegovim kvalitetima, odmah svi prvo pomisle na izvnredan napad...Sjajne individualce koji utakmice pobeđuju tako što zatrpaju koš protivnika, a da je odbrana uglavnom od sekundarnog značaja. Međutim sada, kada je to bilo možda i najbitnije, crno-beli tim je pokazao kakvu odbranu može da zaigra kada je gusto i kada se meč lomi. Na svojoj koži je to osetio Žalgiris koji je u potpunosti ostao ugušen u prepunoj Areni na samo 72 poena i na kraju slavio rezultatom 81:72.

Pobeda bi bila još ubedljivija da je Partizan od samog starta igrao čvrsto kao što je to uradio u drugom poluvremenu. Gost iz Kaunasa je imao dvocifrenu prednost u prvoj deonici, ali je u nastavku osetio šta znači kada Partizan zategne svoje redove i pobedi zahvaljujući fizičkoj snazi i čvrstini u odbrani.

Izabrane vesti

Ipak, moramo da pohvalimo i dva individualna izdanja. Pre svega Pi Džej Doužera koji je ubacio 23 poena i Zeka Ledeja koji je upisao 21. Crno-beli sada ponovo imaju pozitivan skor sa 12 pobeda i 11 poraza, ali bitne utakmice se nastavljaju. Crvena zvezda je naredni protivnik u ABA ligi, a potom sledi duplo kolo u Evroligi gde crno-beli gostuju u Monaku i Bolonji.

Teško da je mogao da se zamisli lošiji početak meča za crno-bele. Žalgiris je sve karte bacio na zaustavljanje Pantera koji je izgubio dve lopte, dok su gosti na drugoj strani krenuli potpuno rasterećeno i za manje od tri minuta su ubacili tri trojke za 10 poena prednosti što je odmah nateralo Željka Obradovića da pozove minut odmora. Koliko je gost iz Kaunasa blistao dovoljno govori podatak da su promašili samo tri šuta iz igre u prvoj deonici.

Međutim, katastrofu je sprečio senzacionalni Pi Džej Doužer koji je imao tri minuta istinske magije. Vezao je čak 13 poena pogađajući sa distance, prolazio je i do samog koša. Izgledalo je na momente kao da sam igra protiv pet igrača Žalgirisa, a prva pomoć je stigla u vidu Avramovića koji je zategao odbranu tima. Sada nije bilo provalije od minus 20 kao protiv Makabija. Malo po malo Partizan je pretio i preko sjajnog Ledeja preokrenuo u finišu poluvremena.

Upravo je Ledej preuzeo lidersku palicu od Doužera u drugoj četvrtini jer je ubacio 12 poena u ovom periodu, ali mora da se istakne da su pogađali i Avramović, Kaminski, Trifunović, Naneli i Panter pa je tim Željka Obradovića izgledao... pa baš kao pravi tim.

Bila je ovo jedna od onih utakmica gde napad nije funkcionisao perfektno, ali je izgledalo da će Partizan odbranom da slomi protivnika. Pet minuta su crno-beli izgledali kao kamen čvrsti kada je gost u potpunosti bio ugušen kada je klub iz Humske imamo i osam poena prednosti. Međutim umesto da se tada sve reši, Partizan dopušta Žalgirisu da se vrati trojkama i u finišu trećeg kvaratala povede. Čak bi i preokrenuli da nije bilo Kevina Pantera koji je najzad pronašao ritam i individualnim rešenjima održao prednost šampiona ABA lige. Međutim, nije Panter bio taj koji je na kraju dobeo ključnu prednost, bilo je to delo pomalo zaboravljenog Frenka Kaminskog.

Centar koji je u poslednje vreme imao izuzetno malu minutažu, neke utakmice u potpunosti presedeo na klupi, ali je sada početkom četvrte četvrtine pokazao sam napadački raskoš. Sjajno se snalazio u reketu i doneo dvocifrenu prednost crno-belima što je bilo dovoljno da se osigura pobeda...

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 81:72

/22:26, 23:17, 16:16, 20:13/

Beogradska arena, Novi Beograd

Sudije: Emilio Peres, Tomislav Hordov, Vasilis Picilkas

Partizan Mozzart Bet: Ledej 21, Avramović 7, Koprivica -, Panter 8, Smailagić -, Jaramaz -, Naneli 7, Trifunović 2, Doužer 23, Ponitka -, Kaminski 12, Kaboklo 1.

Žalgiris: Evans 25, Lekavičijus 4, Hejs 6, Giedraitis 7, Šmits 9, Birutis 11, Samner -, Dimša -, Lavrinovičius -, Manek 3, Butkevičijus 4, Ulanovas 3.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Virtus 88:75

/Motli 23 - Lundberg 17/

Alba Berlin - Crvena zvezda 89:80

/Tomas 19 - Jago 20/

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 90:75

/Boldvin 22 - Kalajcakis 17/

Bajern Minhen - Asvel 64:76

/Edvards 21 – Li 21/

Real Madrid - Olimpijakos 90:85

/Musa 20 - Papanikolau 25/

Petak

Anadolu Efes - Monako 78:80

/Bobua 15 - Džejms 16/

Baskonija - Valensija

Milano - Barselona

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 81:72

/Doužer 23 - Evans 25/



tagovi

KK PartizanŽalgiris

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara