Bogdan Bogdanović i Branko Lazić (©MN Press)
Bogdan Bogdanović i Branko Lazić (©MN Press)

Partizan u sosu iz kojeg se samo jednom izvukao

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.05.22. | 13:42

Crno-beli su jedino u sezoni 2013/14 uspeli da okrenu večitog rivala, a finale Superlige obeležili su bizaran prvi meč i rafal Bogdana Bogdanovića

Vratio se Partizan u finale ABA lige posle devet godina posta. Napad na sedmu titulu regionalnog šampiona počeo je porazom (76:90). Crvena zvezda je povela pred svojim navijačima i tako napravila prvi od tri potrebna koraka za odbranu trona. Kroz istoriju sudara večitih u plej-of serijama samo jednom se dogodilo da rival koji zada početni udarac na kraju ne odnese pobedu.

Serija koju su crveno-beli trijumfalno otvorili 25. je između beogradskih velikana. Crno-beli su dosad bili uspešniji sa 15 dobijenih plej-of sudara, ali nijednom nisu slavili bez prednosti domaćeg terena. To je samo dva puta pošlo za rukom timu sa Malog Kalemegdana. Najpre u četvrtfinalu Prve lige Jugoslavije 1984. godine (0:2), potom u finalu Juba lige 1994. (1:4).

Izabrane vesti

Zvezda je povela, a samo jednom se dogodilo da u plej-of derbijima tim koji prvi stigne do trijumfa ne dobije kompletnu seriju. To je izveo Partizan u finalu KLS 2014. godine.

Bila je to prva sezona koju je Dejan Radonjić počeo na klupi crveno-belih. U ABA ligi večite su zaustavili hrvatski timovi. Zvezdu je iznenadila Cibona, Partizan ekipa Cedevite. Utehu su ljuti rivali tražili u Superligi Srbije.

Finalna serija počela je jednim od bizarnijih susreta crno i crveno-belih. Zvezda je kao gost sa četvoricom igrača pobedila Partizan koji je imao trojicu igrača na parketu (97:88).

Utakmica je dva puta prekidana. Najpre u 28. minutu pri vođstvu Zvezde 61:53, kada su na poziv trenera Duška Vujoševića košarkaši Partizana deminstrativno napustili teren. Bila je to reakcija trofejnog stručnjaka zbog odluke sudija da sviraju nameran faul Davisu Bertansu nad Jakom Blažičem u trenucima kada su crno-beli topili minus.

Posle 15 minuta prekida vratili su se na teren. Uspeli potom da priđu i na minus od pet poena, a onda je usledila tuča. Posle novog faula u napadu za Bertansa, plejmejker Crvene zvezde Demarkus Nelson je zakačio Nikolu Milutinova i usledio je opšti haos. Uleteil su i drugi igrači, a tek posle prekida od 45 minuta sudije su odlučile da se meč nastavi bez prisustva publike.

Posle sankcionisanja igrača iz oba tabora, Zvezda je ostala sa petoricom. Radonjić je na raspolagnju imao Marka Simonovića, Raška Katića, Čarlsa Dženkinsa, Aleksandra Lipovija i Nikolu Rebića. Partizan je čak imao igrača manje. Na terenu su ostali Žofri Lovernj, Bogdan Bogdanović, Milenko Tepić i Bertansa, s tim što je Letonac morao na klupu zbog pet ličnih grešaka. Trener Vujošević je takođe morao u svlačionicu sa isključenium igračima.

Bogdanović je trojkama održavao crno-bele iako su bili brojčano nadjačani, ali nije mogao da im donese i senzacionalan trijumf. Zvezda je izdržala i povela.

Na krilima tog susreta košarkaš koji danas brani boje Atlanta Hoksa u NBA ligi je vodio Partizan do trijumfa na drugoj utakmici (33 poena). Sa 20 poena je bio najefikasniji i u preokretu, a onda je ubacio čak 36 u trijumfu posle produžetka u četvrtom meču serije i tako doneo crno-belima titulu.

Bio je to jedinstven primer. Prvi i jedini put da je jedan od večitih rivala izgubio na otvaranju plej-of serije, a onda preokrenuo i slavio. U preostale 23 runde doigravanja pobednik je bio tim koji je zadao prvi udarac.

Dakle, ekipa Željka Obradovića će u nastavku serije morati da se bori i protiv tradicije. Naravno, ništa nije rešeno, i jasno je da nas čeka velika borba već u nedelju (20.00). Biće crno-beli na ozbiljnom ispitu, a ostaje im da se nadaju da bi u Zeku Ledeju, Kevinu Panteru, Aleksi Avramoviću ili nekom četvrtom mogao da se rodi novi junak poput Bogdanovića.


tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaBogdan Bogdanović

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara