Realovi igrači posle poraza u Štark Areni (©Starsport)
Realovi igrači posle poraza u Štark Areni (©Starsport)

Partizan vratio košarku u Madrid: Poluprazna Palata sportova dočekala da karata nema i da koštaju od 120 do 660 evra

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.05.23. | 11:56

Nezapamćeno interesovanje za petu utakmice četvrtfinalne serije Evrolige

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

Dogodilo se nezamislivo. Za Madriđane jer su verovali u svoju nadmoć i nije im ni palo na pamet da bi mogli da izgube dve utakmice na domaćem terenu. Za Partizan jer je izvukao deblji kraj zbog incidenta u Vizinku i Arena nije bila dovoljna da zaustavi kolosalnog Valtera Tavaresa i da se prednost od 0:2 pretvori u plasman u polufinale Evrolige. Šta se god dogodi danas, ući će u istoriju, jer se nikada nije izvojevala peta utakmica sa po dve pobede u gostima.

Izabrane vesti

Za to vreme, Barselona, koja je časkom obavila domaći zadatak, odmara i čeka protivnika. U Madridu…

Ne sećam se da je ikada četvrtfinale Evrolige probudilo ovoliku pažnju“, prokomenarisao je Fransisko Hose Delgado, urednik emisije Ser Deportivos i komentator košarkaških utakmica.

Madridska Palata sportova će biti dupke puna, što je više nego interesantan detalj, jer je pre samo mesec dana, Marka prenela da je prosečna popunjenost dvorane u susretima Evrolige jako loša, samo 57 odsto. 

Kako ulaznice koje se kupuju sa članskom kartom, tako i one ostale razgrabljene su odmah. Poređenja radi, prva dva susreta mogla su da se gledaju za pristupačnih 35 evra na bočnim tribinama. Jutros na veb stranici na kojoj gde se obavlja najveći deo internet preprodaje, nije ostalo ni stotinak karata. Njihova najniža cena – u dnu dvorane na gornjim tribinama – oko 120 evra. Ide sve do 660 evra, koliko košta nekoliko preostalih VIP ulaznica.

Sinoćnji susret protiv Mančester Sitija je uticao da Evroligino četvrtfinale, koji je inicijalno planiran za utorak, 9. maj, igra danas (neki razlozi su snažniji od drugih kada je u pitanju pomeranje termina). Ali izgleda da fudbal nije ispraznio španske džepove i da ovog puta čak nije odvukao ni svu pažnju sa košarke.

Tako mediji ovih dana potežu raznorazne statistike, i podsećaju da je pre ovog četvrtfinala Partizan imao niz od devet poraza u Palati sportova. Zatim da je, otkako se igra plej-of, bilo na tri ili na pet dobijenih utakmica, samo Baskonija uspela da odnese pobedu u gostima u odlučujućem (tada trećem) susretu. U ostala 23, uvek je dalje išao domaćin. Real Madrid je tri puta igrao petu utakmicu četvrtfinala: dve je dobio kod kuće, protiv Valensije i Olimpijakosa, i jednu izgubio u gostima protiv Efesa.

Dakle, naizgled, sve su šanse na strani Madriđana.

Međutim, Rudi Fernandez je na pres konferenciji upozorio.

Snažni smo, ali ne smemo prerano da se pouzdamo u pobedu“.

Pored svih statistika, jasno je da su opklade protiv Željka Obradovića previše rizične, a Realov kapiten je još jednom nazvao Žoca najboljim trenerom u Evropi. Oči su naravno uprte i na povratak Kevina Pantera, kojeg se Real najviše pribojava, i čije je odsustvo, ističu Španci, mnogo oštetilo Partizan u Beogradu.

Čus Mateo od igrača traži da igraju glavom, da ne bi bilo nervoze kao do sada, i srcem, da bi se nadomestili nedostaci. Inače, trener Reala, premda ima na raspolaganju ključnog Edija Tavaresa, čiji je ligament kolena u mnogo boljem stanju, ostao je bez Gabija Deka – sada se već zna, do kraja sezone. Sumnjiv je za večerašnju utakmicu i Vensan Poarje. I naravno, tu neće biti Geršon Jabusele.

Francuz je inače bio MVP poslednjeg susreta ACB lige protiv Unikahe. Mateo je pored povređenih, odmorio više igrača, uveo prvi put dvojicu mladih – Ismailu Dijanjea i Jegora Demina, i napatio se, bez obzira na rezultat 102:90. Zakazala je, kao i mnogo puta do sada, odbrana. Jabusele se pokazao kao odlučujući igrač, u očiglednom pokušaju – po mišljenju Marke – da se oduži publici.

Real se, inače, nijednom nije oglasio povodom incidenta od pre dve sedmice, i Jabuselea ne samo da klub nije kaznio – kao što je tražilo mnogo navijača i većina medija – nego su ga pojedini sektori tribina nagradili ovacijama. Kraljevski klub se u poslednje vreme slabo osvrće na ispade pojedinaca koji kaljaju njegov vlastiti ugled (setimo se Valverdea), i to mu se zamera.

Zaljubljenici u košarku u Španiji, kojih je mnogo, već se dugo ogorčeno žale na slabu prisutnost u medijima i na autodestruktivnost ovog sporta na mnogim nivoima. U tom smislu, Hose Manuel Puertas u odličnom članku portala Libertad Digital govori o brojnim specijalnim izveštačima koji su pre par dana poslati u Beograd, da bi se razočarano vratili, jer u Areni – nije došlo ni do jednog nasilnog incidenta.

Zatim o tome kako je novac prevladao nad primernim kaznama koje su trebalo da budu određene svim učesnicima tuče i Madridu. I tome da su bile neophodne četiri infarktne pobede u gostima da bi košarka na trenutak privukla pažnju, pre neko što se vrati u zapećak u koji je već odavno odgurana.

Razlog više da se isprati susret, koji će, bez obzira na razloge, ostati upamćen kao jedan od najatraktivnijih u poslednjim godinama. Ili kako je to sročio Realov trener:

Nema sada ni prošlosti ni budućnosti. Moramo da se usredsredimo na ovaj trenutak“.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

KK PartizanKK Real Madrid

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara