Partizanov nezgodni zadatak - sačuvati Odža

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.03.19. | 16:59

Videli smo koliko je štete naneo crno-belima u prošlom derbiju. I zato bi učešće Đorđa Gagića moglo da ima važan uticaj na predstojećem okršaju za dva dana

Poslednji večiti derbi je dosta uticao na raspored parova polufinala. Dobila ga je Crvena zvezda, a mi smo "dobili" okršaj dva najveća srpska kluba u polufinalu ABA lige. Međutim, pored toga, dobili smo negde i sliku kako bi ove utakmice mogle da izgledaju. A na toj utakmici je apsolutno dominantan bio Majkl Odžo. Uzdanica Zvezde, ali i problem Partizana. Odnosno - bitan zadatak.

I pitanje za crno-bele: kako ga sačuvati?

Izabrane vesti

Generalno gledano, utisak je, bez uvida u tačan broj kilograma koji poseduju oba tima, da je Crvena zvezda snažnija. Fizički dominantnija. A ako i postoji tas na vagi, onda je to svakako gorostasni Odžo koji je pri dolasku u Crvenu zvezdu imao oko 130 kilograma. Nigerijac ove sezone nije bio jedan od vodećih igrača i ne treba ga preterano dizati u nebesa, ali da ne odgovara Partizanu, to je činjenica. Naravno, mnogo zavisi i od njegovog raspoloženja.

Snažni Nigerijac je bio apsolutno dominantan u poslednjem okršaju večitih rivala, prosto je razgrtao sve u reketu, pa iako je bio povređen, proveo je u igri 30 minuta i bio je glavni igrač Zvezde. Uopšte gledano, Zvezda je bila bolja na tom meču, ali smo gledali prilično lošu košarku. Nije tu bilo mašte, nije bilo mnogo ideje, a napadi Zvezde su se mahom završavali tako što je lopta išla na crveno-belog Džina. To je bilo jedino rešenje. A on je uspešno rešavao problem.

Recimo, na toj utakmici je Zvezdi šut išao veoma loše, a najbolji šuteri poput Džoa Reglanda (1/4 za tri), Stratosa Perperoglua (0/2), pa i Bilija Berona (2/5) nisu se baš proslavili. Kej Si Rivers nije mogao takođe ništa da ubaci i završio je meč bez poena. Kada još na to imamo na umu da je Majk Cirbes potpuno van ritma, da nije mogao da iskoristi ni dva slobodna bacanja, a da Dušan Ristić nije imao ni minut u igri, dolazimo do važnosti Odža za igru ekipe sa Malog Kalemegdana.

Zapravo, pitanje je kako bi stvari izgledale na Kupu Radivoja Koraća da je Odžo bio na raspolaganju Milanu Tomiću. Sa te strane, svakako da je bilo lakše Partizanu i Andrei Trinkijeriju. To smo videli na poslednjem obračunu.

Naravno da Odžo ima svoje mane, sa tolikom masom nije prebrz, lateralne kretnje mu nisu najjača strana pa u odbrani zna da kasni u odbrani od pik en rola. Ipak, opasan je u skoku u napadu, pa je na poslednjem meču protiv Partizana imao tri defanzivna i čak šest ofanzivnih skokova. I na tome će morati crno-beli da rade.
Falila je jedna odbrana i jedan napad. Igrač koji nam je smetao je bio Odžo. Nismo našli soluciju za njega”, rekao je Trinkijeri posle derbija.

I zato će sada morati da je pronađe ako želi dobar rezultat svog kluba. U tom smislu, dobra je današnja vest za crno-bele što će Đorđe Gagić biti na terenu, iako se pominjalo da mu možda preti suspenzija posle obračuna s Aleksandrom Bursaćem u poslednjem kolu ligaškog dela.

Gagić je, gledajući centre Partizana, neko ko bi svojim gabaritom mogao donekle da se suprotstavi Odžu ispod koša. Pa i Majku Cirbesu, ako Nemac ubaci u veću brzinu i počne bolje da igra nego u dosadašnjem delu sezone. 

Gagić je znao da rano ulazi u (bespotrebne) probleme sa faulovima, ali pitanje je koliko Lendejl i Nikola Janković fizički mogu da se izbore s Nigerijcem. To na poslednjem derbiju, koji toliko pominjemo, ali koji je pravi reper za ono što nas čeka - nisu mogli. Nedostajalo im je i snage, ali i iskustva u toj borbi. Zato bi Gagić kao neko ko je dosta toga prošao u karijeri mogao da bude Partizanov čovek od zadatka. Da malo pomeri Odža, da ga izbaci iz balansa, ravnoteže, naleta...

Zvezdaše može da raduje da Odžo, suprotno uvreženom mišljenju da ljudi njegovog gabarita imaju jako loš šut (čitaj Šakil O´Nil), ima prilično dobar šut sa linije za slobodna bacanja - 70%. Do sada je u sezoni izveo 100 bacanja, pogodio je 70. I to komplikuje odbranu na njemu, jer nije baš garancija da će promašiti.

Lendejl je od dolaska u Partizan značajno fizički napredovao. Dovoljno je samo videti njegove slike sa prvog treninga, i ove sa poslednjih utakmica. Dosta je napredovao i taktički. To mu je bio veliki problem kada je stigao. Nije baš razumeo način kretnje, ali je očigledno to promenio. Ali fizički je upitno koliko može protiv Odža.

Iako i Nigerijac zna da podbaci, kao što je to bilo u prvom derbiju ove sezone kada je za 14 minuta (nije neka ogromna minutaža) postigao tri poena i imao pet skokova. Ali ako ga krene, kada uđe u raspoloženje, dobije minutažu da igra, može da bude čovek odluke. Dosta će zavisiti i od procenata šuta crveno-belih.

Kakogod, Partizan, ako želi finale ABA lige, mora da pronađe rešenje. Da li će to biti Gagićeva snaga, Jankovićeva snalažljivost, udvajanje, pravljenje faulova i slanje na liniju za slobodna bacanja…

Na Trinkijeriju je da odluči.

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Majkl OdžoDžok LendejlNikola Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara