Zek Ledej (© MN Press)
Zek Ledej (© MN Press)

Partizanova loša slika neizvesnih završnica - 4/11

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.03.24. | 10:34

Više puta se tugovalo nego radovalo

Kada je Šabaz Nejpir pogodio neverovatnu trojku preko Alekse Avramovića za pobedu Olimpije Milano, navijači Partizana su se sa pravo zapitali: “Dokle više da se gube neizvesne završnice?”. Čak je i Željko Obradović posle utakmice istakao da ne zna šta više da radi kako bi se porazi poput sinoćnjeg u Italiji izbegli. Kada Partizan dođe nadomak pobede, a onda kao po pravilu primi poslednji koš koji slomi moral svima.

Izabrane vesti

"Ne znam više po koji put nam se isto dešava", rekao je Obradović sinoć u Milanu.

Posle poraza od Virtusa, Bajerna i sada Olimpije Milano, stvorila se slika da Partizan ne može da pobedi u neizvesnom finišu. Baš zato smo odlučili da prokopamo po statistici svih ovosezonskih mečeva u Evroligi i vratimo film... Došli smo do sledećeg zaključka.

Crno-bela ekipa je ove sezone odigrala 11 neizvesnih završnica u Evroligi. Izgubila je sedam puta, a dobila četiri. Da je bilo malo više pameti, ali i sreće… Moglo je da bude znatno drugačije.

Prva dramatična utakmica crno-belih ove sezone u elitnom takmičenju viđena je u 4. kolu u Atini, tačnije Pireju protiv Olimpijakosa. Posle dvocifrenog zaostatka, crno-beli su napravili furioznu seriju, imala i prednost u poslednja dva minuta, da bi se na kraju najviše pamtila izgubljena lopta Kevina Pantera kada je prešao preko pola. Mnogi i danas misle da je bio fauliran, ali posle toga je Olimpijakos poveo, Naneli izjednačio za ulazak u produžetak gde je tim Željka Obradovića u potpunosti pokleklao.

Već u narednom kolu su se ponovo kidali živci. U pitanju je prvi večiti derbiji koji je igran u oktobru. Zvezda je imala čak 11 poena prednosti u poslednjoj četvrtini, a onda uragan zvani Aleksa Avramović je pobrisao sve pred sobom i u ludom finišu doneo trijumf svojoj ekipi.

Bio je to period u sezoni kada je svaki meč bio na nož. U Vitoriji je Partizan ponovo bio na korak do pobede, imao prednost, a onda dozvolio u poslednjem napadu da Čima Moneke posle ofanzivnog skoka dođe na liniju za slobodna bacanja i tako donese trijumf Baskoniji.

Već u narednom kolu u Beogradu Partizan je preživeo pravu dramu protiv Fenerbahčea. Ključne poene je postigao Anđušić, ali je Fenerbahče vrlo lako mogao da preokreta da je Jam Madar bio precizan.

Ne zaboravlja se ni meč protiv drugog turskog predstavnika – Efesa. U 7. kolu je Partizan imao prednost u Istanbulu svega četiri minuta pre kraja. Činilo se da u tim momentima sve ide na ruku ekipe Željka Obradovića koja je posle neopreznosti Jaramaza u potpunosti pala i na kraju izgubila 100:96.

Usledio je period sa dve vrlo upečatljive pobede. Prvo protiv Panatinaikosa kada se Kevin Panter vratio iz povrede i zatrpao koš Atinjana u četvrtoj četvrtini, da bi potom obezbedio pobedu u produžetku. Nešto slično je bilo i protiv Monaka koji je izborio produžetak ludom trojkom Majka Džejmsa u prepunojj Areni, ali su crno-beli tada pobedili i izgledali moćno…. kao da bi mogli da preokrenu čitavu sezonu.

Nije se to dogodilo.

Od tog 12. kola protiv Monaka, Partizan je odigrao još četiri neizvesne završnice i sve četiri izgubio. Dva puta protiv Virtusa, a posebno je bilo bolno u Bolonji gde je klub iz Humske imao šest poena prednosti u poslednja dva minuta.

Čak je i Bajern pronašao način da pobedi crno-bele tako što je Silvan Fransisko pogodio trojku za pobedu preko Frenka Kaminskog, a sada je sve začinio Šabaz Nejpir preko Alekse Avramovića.

"Ubiše nas ti šutevi u finišu mečeva. Moramo da prinađemo način da to sprečimo. Nastavljamo da verujemo", rekao je Anđušić posle poraza u Milanu.

Partizan već naredne nedelje ponovo ide na teško putovanje. Barselona u četvrtak dočekuje crno-bele u 29. kolo Evrolige.

Neizvesne završnice u Evroligi

(4-7)

4. kolo: Olimpijakos – Partizan 98:94 (85:85)

5. kolo: Partizan – Crvena zvezda 88:86

6. kolo: Baskonija – Partizan 84:83

7. kolo: Partizan – Fenerbahče 85:84

10. kolo: Efes – Partizan 100:94

11. kolo: Partizan – Panatinaikos 92:87 (78:78)

12. kolo: Partizan – Monako 89:85

17. kolo: Partizan - Virtus 75:77

25. kolo: Virtus – Partizan 88:84

26. kolo: Partizan – Bajern 78:79

28. kolo: Olimpija Milano – Partizan 85:83



tagovi

KK PartizanEvroligaŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara