Rodions Kuruc (@Reuters)
Rodions Kuruc (@Reuters)

Partizanovog Letonca problem van terena koštao mesta u Bruklinu, ali već ovog leta može nazad u NBA

Vreme čitanja: 5min | sre. 07.07.21. | 21:31

Četvrto pojačanje Partizana ima klauzulu po kojoj može da napusti crno-bele, ali s ozbirom na silaznu putanju njegove karijere u najjačoj ligi sveta, čini se da bi novu šansu preko bare mogao da dobije samo u slučaju da svoj kvalitet potvrdi u crno-belom dresu

Nastavio je Partizan sa bombastičnim pojačanjima. Posle Kevina Pantera, Alekse Avramovića i Zeka Lideja, ugovor sa klubom je potpisao i letonski košarkaš Rodions Kuruc. Svojevremeno najtalentovaniji košarkaš Barselone u Beograd stiže posle tri godine provedene u NBA, a problemi van terena su doveli do njegovog prevremenog povratka na Stari kontinent. Ipak, prema rečima njegovog agenta, Kuruc nije odustao od najjače lige sveta, pa bi poziv sa druge strane Atlantika mogao da ga odvede iz redova crno-belih već ovog leta.

Tako tvrdi Arturs Kalnitis. Prema rečima košarkaškog agenta koji se stara o karijeri novog pojačanja Partizana, Kuruc je parafirao dvogodišnju saradnju sa crno-belima, ali se u njoj nalazi i izlazna klauzula u slučaju ponude iz NBA. Kalnitis navodi da Letonac ima opciju da se u najjaču ligu sveta vrati ovog leta, kao i narednog.

Izabrane vesti

"Rodions Kuruc je upravo potpisao ugovor na dve godine kako bi igrao pod vođstvom Željka Obradovića u Partizanu. Ugovor sadrži i izlaznu NBA klauzulu za ovo i leto 2022. godine".

Letonski mediji su takođe preneli da se Kuruc nije našao na spisku letonske reprezentacije pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u avgustu. Kao razlog se navodi želja mladog igrača da nastupa na Letnjoj ligi u SAD.

Dakle, ukoliko stigne poziv iz NBA, u ekspresnom roku bi mogao da napusti Partizan. Ipak, s ozbirom na silaznu putanju njegove karijere u najjačoj ligi pod obručima na planeti, čini se da bi Kuruc novu šansu preko bare mogao da dobije samo u slučaju da svoj kvalitet potvrdi u crno-belom.

Stigao je u NBA kao jedan od najvećih talenata letonske košarke, ali i kao najveći Barselonin biser. Jako mlad je debitovao za Rigu i skrenuo pažnju Katalonaca, koji su ga u svoje redove preselili u julu 2015. godine. Parafirao je tada četvorogodišnji ugovor, ali nije dočekao pravu priliku u Palau Blaugrani. Tek 2016. godine, kada je postao punoletan napustio je juniorsku ekipu, ali se priključio rezervnoj u drugom rangu takmičenja.

Debi u Evroligi upisao je 24. marta 2017. godine. Interesantno, protivnik je bila Crvena zvezda. Za tri minuta postigao je dva poena. Prijavio se par meseci kasnije za NBA draft, a iako je predviđano da će biti odabran u prvoj rundi odlučio je da povuče prijavu. Naredne godine se rastao sa Barselonom i ponovo izašao na draft, da bi ga Bruklin Netsi odabrali sa 40. mesta. Sa 29. su recimo birali Džanana Musu, koji poput Kuruca nije uspeo da se izbori za veću ulogu u Berklejs centru.

Moglo je za Kuruca sve da ide drugačijim tokom, posebno posle odlične prve sezone. Parafirao je kao ruki četvorogodišnju saradnju tešku 7.000.000 dolara sa Netsima. Debitovao je već na premijeri i ubacio tri poena Detroit Pistonsima. Na prva tri nastupa u NBA upisao je više poena nego za čitavu sezonu u prvom timu Barselone (14 poena za 10 utakmica u Kataloniji). Već u decembru postigao je 24 poena protiv Indijane (i dalje rekord karijere), dva dana kasnije ubeležio je i svoj prvi dabl-dabl (16 poena i 10 skokova). U januaru je izjednačio rekord karijere protiv Bostona, a krajem prvog meseca 2019. godine dobio je čast da bude deo utakmice Zvezda u usponu, kao član Tima sveta. Odmah su počela poređenja sa zemljakom Kristapsom Porzingisom, sve je izgledalo sjajno.

Ipak, u drugoj sezoni su stigli problemi i to van terena. Optužen je za zlostavljanje svoje devojke, pa je često bio po sudovima. Njegov slučaj je stavljen na čekanje kada je izbila pandemija virusa korona. To mu je prijalo, razigrao se u januaru, pronašao šut sa distance i pokazao da se kreće u pravom smeru. Ostao je i pored nešto bolje forme u drugom planu. Upisao je samo 18 nastupa do prekida zbog pandemije. U ruki sezoni je u četiri navrata igrao u Razvojnoj ligi, u drugoj u čak 10. Brojke su se pritom prepolovile. Posle 8,5 poena u prvoj godini, u drugoj je zbog navedenih problema upisivao 4,2 u proseku.

Pokazao je svestranost, da može da pokrije više pozicija, pa je tako znao da zaigra i kao "petica". Usled povreda mu je u nastavku sezone 2019/20 Žak Von ukazao šansu i na poziciji centra, kada su Deandre Džordan i Nik Klekston bili onemogućeni. Ubacio je 10 poena za 20 minuta protiv Nju Orleansa, kao alternativa za Džereta Alena (2/5 za tri).

Odlično se snašao u novoj ulozi, prilagodio ju je svojim sposobnostima i koristio brzinu i agilnost protiv klasičnih petica.

"Uvek možete da učite. Ja sam naučio puno o komunikaciji, kako da igram pik-en-rol, kao i kako da ga branim. Naučio sam koliko je teško za visoke igrače da rade sve, da zagrađuju, hvataju skokove, jer su bekovi odmah tu. Naučite sve te stvari. Lepo je shvatiti kako sve to rade. Ne verujem da će mi ovo biti pozicija ubuduće, ali ću definitivno izvući maksimum iz nje", izjavio je svojevremeno novi košarkaš Partizana.

U sezoni za nama postao je žrtva visokih ambicija Bruklina. Sa Kevinom Durentom i Kajrijem Irvingom Netsi su želeli samo na vrh, pa nisu imali vremena i prostora za igrače u razvoju. Hvalio ga je Stiv Neš, ali je na kraju ipak odlučeno da za njega nema mesta. Nisu mu pomogli ni problemi van terena u drugoj sezoni. Iskorišćen je talentovani Letonac u trejdu za Džejmsa Hardena, pa se preselio u redove Hjustona.

Samo 11 utakmica odigrao je za Roketse, da bi u martu bio deo još jedne velike razmene. Stigao je u Milvoki u paketu sa Pi Džej Takerom, Di Džej Vilsonom i Di Džej Avgustinom. Posle pet nastupa je 12. maja tekuće godine trejdovan. S ozbirom da su Baksi izborili plasman u veliko finale, ukoliko trijumfuju, na adresu 23-godišnjeg krila bi mogao da stigne i šampionski prsten.

Novih ponuda iz NBA nije bilo, pa je Kuruc na kraju prihvatio poziv Partizana. Nema sumnje da bi u saradnji sa Željkom Obradovićem mogao da postane omiljeni Letonac crno-bele publike, čak i pored Davisa Bertansa. Imaju crno-beli velike ambicije, to su pokazali i njegovim angažovanjem. Dobili su polivalentnog igrača, koji po potrebi može da pokrije sve pozicije u unutrašnjoj liniji, a pritom ga krasi i sjajan šut sa distance - jer Letonac ne bi igrao košarku da nije ubitačan van linije 6,75. Sa 206 cm visine i rasponom ruku od 219 cm, može i u defanzivi da pokrije nekoliko pozicija, što će nesumnjivo biti od velike koristi Obradoviću.



tagovi

KK PartizanRodions Kuruc

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara