Toko Šengelija (©FIBA Basketball)
Toko Šengelija (©FIBA Basketball)

Patriota Šengelija: U Amsterdamu 25 poena za 30 minuta, dan kasnije Evroliga sa Virtusom, pa u nedelju opet sa Gruzijom

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.02.23. | 21:37

Pobeda Gruzije koja je približava prvom učešću na Mundobasketu posle otcepljenja od SSSR, najbolji je bio krilni igrač Virtusa

Kada govorimo o posvećenosti svojoj zemlji i ispunjavanju svih profesionalnih obaveza, onda prva asocija mora da postane - Tornike Šengelija!

Jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evropi pokazao je svima da je moguće, kada postoji nepokolebljiva želja. Još iz vremena kada je nosio dres CSKA, pa i ranije bila je poznata ta rodoljubiva nota kod Šengelije, ali ono što ga čeka u razmaku od četiri dana definitivno je izvan svake pameti za praktično sve ostale.

Izabrane vesti

Toko je uspeo da postigne dogovor sa svojim klubom Virtusom da odigra poslednje dve utakmice u kvalifikacijama za Gruziju, s obzirom da su obe ključne u namerama da se reprezentacija prvi put plasira na Mundobasket od osamostaljenja. Prvi korak je Gruzija napravila pobedom u Amsterdamu nad Holandijom rezultatom 88:80 (17:19, 18:23, 31:20, 22:18), ali će za definitivno overavanje vize za Indoneziju, Filipine i Japan biti potreban i trijumf nad Islandom u poslednjem kolu koje je na programu u nedelju, pred svojim narodom.

Neverovatni Šengelija bio je najbolji igrač utakmice u Almereu, predgrađu Amsterdama gde je za 30 minuta skupio 25 poena (7/11 iz igre, 10/12 slobodna bacanja), te šest skokova, tri asistencije i dve ukradene lopte za indeks 28!

Njega posle utakmice čeka privatni avion koji plaća o sopstvenom trošku kako bi se što pre vratio u Bolonju da se priključi Virtusu za važan meč sa Baskonijom u Segafredo Areni. Odmah posle tog meča, plan je da Šengelija otputuje za Tbilisi gde će zajedno sa saigračima iz reprezentacije ugostiti Island od 17 časova po srednjoevropskom vremenu. On će, praktično, odigrati tri utakmice u razmaku nešto većem od 72 sata. Neverovatno...

Šengelija je bio jedan od inicijatora preokreta u drugom poluvremenu, a kada je Gruzija uspela da nadoknadi minus koji je na početku treće četvrtine iznosio i deset poena, Holandija nije uspela da povrati samopouzdanje potrebno za pobedu. Domaćin jeste nakratko u poslednjem kvartalu imao minimalno vođstvo, ali posle 71:70 sve je krenulo nizbrdo za Lale. Šengelija je lako pogodio, njegov dugogodišnji partner u reketu Gjorgi Šermadini je zakucavanjem ubrizgao novu energiju, da bi Tad Mekfaden sa penala uvećao vođstvo gostiju koji su serijom 8:0 došli u mnogo bolju poziciju uoči poslednja tri minuta susreta. Do kraja Gruzija je dovršila posao i napravila prvi od dva koraka potrebna za plasman na Mundobasket!

Na listi strelaca Šermadini imao je 22 poena uz svih devet pogodaka iz igre, te šest skokova, dok je kod domaćina Janik Krag ubacio 23 poena uz jednu uhvaćenu loptu do dabl-dabla (8/17 iz igre). Mekfaden i Kej van der Vurst su dodali po 20 poena za svoje ekipe.

Ipak, duboki naklon za Šengeliju koji je dao celog sebe za nacionalni tim...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo druge faze

Grupa K

Četvrtak

Litvanija - Mađarska 89:64

/Kuzminskas 14 - Hopkins 17/

Češka - Francuska 59:72

/Kižlink 23 - Vembanjama 22/

Bosna i Hercegovina - Crna Gora U TOKU

Grupa L

Četvrtak

Holandija - Gruzija 80:88 /Van der Vurst 20 - Šengelija 25/

Island - Španija (U TOKU)

Italija - Ukrajina (U TOKU)



tagovi

Tornike ŠengelijaKvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija Gruzije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara