Karlo Matković (©ABA League/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)
Karlo Matković (©ABA League/Cedevita Olimpija/Ales Fevzer)

Pelikansi zovu Matkovića, Cedevita Olimpija ostaje bez najboljeg igrača usred sezone

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.01.24. | 16:58

Izabrali su ga na draftu 2022, a u narednim danima bi mogli konačno da mu daju šansu

Nije uspeo eksperiment Cedevite Olimpije sa iskusnim italijanskim stručnjakom Simoneom Pjaniđanijem. Posle 15 utakmica u Evrokupu ne zna za trijumf, počela je da posrće i u ABA ligi, gde je nekako uspela da iznenadi Crvenu zvezdu i Partizan Mozzart Bet, ali im ipak gleda u leđa. Sada bi mogla da doživi još jedan udarac. Naime, kako prenose hrvatski i slovenački mediji, Karlo Matković bi mogao da se preseli u NBA i to uskoro.

Kako prenose hrvatske "SN", ali i slovenački "24ur" i "Dnevnik", Nju Orleans Pelikansi su otpočeli pregovore o Matkovićevoj selidbi, sa idejom da mladi centar u narednim danima spakuje kofere i pridruži se ekipi Vilija Grina. O tome kada bi Karlo mogao da otputuje za Luizijanu nema preciznih informacija i tu se izveštaji ne poklapaju. Slovenci pišu da bi mogao da ode u februaru, hrvatski mediji veruju da je pitanje dana kada će čitava priča dobiti i zvanične obrise.

Izabrane vesti

Kako bilo, nešto se po svemu sudeći dešava iza kulisa, a prilično je jasno i zašto klub iz Luizijane želi mladog Matkovića već ove sezone u svojim redovima. Prvo, igra zaista izuzetnu sezonu. Beleži 14,5 poena i 6,5 skokova u Evrokupu, 15,3 poena i 6,9 skokova u ABA ligi. Počeo je da uzima i sve više šuteva sa distance, ali i da ih pogađa, pa je i to postao deo njegovog napadačkog arsenala.

Dakle, imali su Pelikansi šta da vide. Nisu samo brojke u pitanju, mladi košarkaš je pokazao da može da igra na visokom nivou, da vrlo dobro koristi atletske sposobnosti i u odbrani. Pritom, Nju Orleans ima visoke ambicije ove sezone i utisak je da bi se dovođenjem Matkovića, na kojeg polaže pravo otkako ga je draftovao 2022. kao 52. pika, zaključao centarsku liniju pred doigravanje. Grin trenutno od "petica" na raspolaganju ima Jonasa Valačijunasa i Kodija Zelera. Ima smisla i ideja da hrvatski centar što pre počne da trenira sa prvim timom i kroz Razvojnu ligu se do kraja sezone privikava na NBA uslove. Pritom, mogao bi Nju Orleans Matkovića eventualni da iskoristi i u nekom trejdu, s ozbirom da se krajnji rok za razmene približava (8. februar).

Kako bilo, priča o odlasku Matkovića već sad put SAD pije vodu, iako je prvobitni plan bio da se narednog leta uključi u borbu za mesto u timu. Pritom, Cedevita Olimpija bi dobila obeštećenje od odlaska bivšeg košarkaša Mege.

"Ne znam kada će se odlazak u NBA desiti, ali u narednih godinu dana vidim sebe u NBA. Mislim da sam spreman i da je došlo vreme. Ne znam kako će biti tamo. Znam da igrači dobro napreduju i vredno rade. Upoznaću drugačiju igru, bržu, fizički zahtevniju, jer tamo igraju atletski najbolji i najtalentovaniji košarkaši. Svi su na visokom nivou. Kada odem, biće mi još lakše jer ću imati vremena da se razvijam sa trenerima i igračima vrhunske klase. Kad se samo setim koliko mi je igranje za reprezentaciju pomoglo u protekle tri godine i prilika da treniram sa Ivicom Zupcem, Bojanom Bogdanovićem, Mariom Hezonjom, Krunoslavom Simonom i Džejlinom Smitom iz Partizana. Radujem se odlasku tamo i verujem da ću se sa mojom radnom etikom brzo adaptirati. Nadam se da ću biti zdrav", pričao je Matković nedavno za 24ur.

Interesantno je da je Matkovića na NBA draftu zadesila slična sudbina kao Nikolu Jokića. Zvanično je odabran kao 52. pik na NBA draftu, dok je u programu išla reklama za slatkiše. Deluje kao dobar znak.



tagovi

Cedevita OlimpijaKarlo MatkovićNju Orleans Pelikans

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara