Svetislav Pešić i Ognjen Dobrić (©Star Sport)
Svetislav Pešić i Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Pešić: Dobili smo 48 poena od igrača sa klupe i podelili 30 asistencija - to je prava stvar

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 16:40

“Igrali smo dobru utakmicu od starta, nametnuli naš ton. Već od prve četvrtine bili smo u prednosti i nismo je ispuštali do kraja. Vršili smo kroz odbranu jak pritisak na glavne igrače Dominikanske Republike i to je urodilo plodom”, poručio je Marinković

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Imamo igru, samo na treba glava! To je zaključak koji može komotno da se izvuče posle još jednog ubedljivog izdanja i pobede rezultatom 112:79 nad Dominikanskom Republikom u poslednjem meču druge grupne faze.

Izabrane vesti

Srbija je pokazala mišiće ekipi koja je u prvom delu savladala Italiju, pa sad možemo hladnije glave i mirne duše da odemo u četvrtfinale i probamo da izvučemo maksimum. Nadamo se da bi to moglo da bude dovoljno za polufinale, mada prvo moramo da preskočimo istorijski tešku prepreku - Litvance.

“Bilo je jako teško da igramo protiv ofanzivnog tima kakva je Dominikana. Prvo je bilo važno da pokažemo reakciju posle prethodne utakmice i tim je to uradio na sjajan način. Ne samo zbog pobede, već i zbog našeg plana koji je bio da napadnemo najboljeg igrača Dominikanske Republike. Po našem mišljenju to je Feliz koji je odigrao sjajan turnir. On je bio šef na parketu, odlična statistika. Pokušali smo da ga eliminišemo iz igre i u tome uspeli. Uradili smo dobar posao. Bilo je mnogo važno kako ćemo da reagujemo u odbrani od tranzicije, pogotovo protiv niske petorke, Tauns je sjajan igrač. Naša odbrana počinje od spoljnog igrača, završava se sa centrom”, izjavio je Pešić.

Nema dilemu selektor da je ova utakmica mnogo bila potrebna celom timu.

“Bilo je važno da pružimo šansu igračima poput Petruševa i Avramovića. Nismo mogli da računamo na njih, dobri su bili tokom priprema, a onda su se povredili. Ovo je bila šansa da ih vratimo, da im podignemo samopouzdanje. Čestitam svojim igračima na pobedi, pokazali smo snagu, samopouzdanje, energiju i bili na nivou od početka do kraja”.

U pripremi utakmice se, kaže, ništa nije promenilo.

“Kada igraš protiv ovakve ekipe kao što je Dominikana, treba im smanjiti broj poseda u našoj polovini. Odbrana je kontrolisala našu sudbinu. Naravno, bitno je kako igramo u napadu, jer je poenta košarke da se postigne koš više od rivala, a da bi se to desilo – treba nam lopta u rukama. To sve kreće iz odbrane”.

Od igrača sa klupe dobili smo 48 poena.

“To je ono što je svakom timu potrebno. Ovo je turniru, jako sam srećan što smo dali 48 poena sa klupe. Igramo svaki drugi dan, svaki dan je trening. Imali smo toliko problema sa povredama, izgubili smo Simanića, oporavili su se Avramović i Petrušev. Treba nam mentalna priprema, to dolazi sa ovakvim utakmicama i dobar posao su uradili igrači sa klupe”.

Dejan Davidovac je, između ostalih, bio zadužen za Karla Entonija Taunsa u odbrani.

“Nemoguće je čuvati takvog napadača kakav je Tauns. On je izvanredan igrač u jedan na jedan situacijama, sa odličnim šutom i penetracijom. Veoma dobar posao je odradio ne samo Davidovac, već i ostali igrači oko njega, jer je ovo tim. Davidovac je vrlo inteligentan, ima sposobnost predviđanja, on je iz utakmice u utakmicu igrač više. Kada igraš protiv tako dobrog igrača, moraš da rotiraš igrače. Videli ste da je sedam-osam minuta odigrao Milutinov izvanredno. Jedan na jedan je važna odbrana, ali timski učinak je najvažniji”.

Bogdana Bogdanovića je pohvalio za utakmicu bez promašaja i 20 poena, ali je istakao mnogo važniji detalj...

”Video sam njegove asistencije. Ne bih da nas dižemo u nebesa, kao što ne treba mnogo da padamo kada izgubimo. Podelili smo 30 asistencija, zatvorili smo sve prilaze i naterali protivnike na dosta grešaka, zato čestitam našim igračima na svemu što su uradili”.

Jedan od najboljih igrača današnjeg susreta Vanja Marinković istakao je značaj ove pobede.

“Igrali smo dobru utakmicu od starta, nametnuli naš ton. Već od prve četvrtine bili smo u prednosti i nismo je ispuštali do kraja. Vršili smo kroz odbranu jak pritisak na glavne igrače Dominikanske Republike i to je urodilo plodom”, poručio je Marinković i dodao:

“U utakmici sa Italijom bili smo u prednosti od 16 poena, onda su se brzo vratili na samo poen zaostatka pred početak poslednje četvrtine. Znali smo gde smo grešili, gledali smo video i analizirali sve. Danas nismo dozvolili da se tako nešto ponovi”.

A, da li je kapiten Bogdanović rekao nešto ekipi pre utakmice?

“Nije nam ništa rekao. Drago nam je što je pogodio sve šuteve. Nadam se da će nastaviti da pogađa, ako ne svaki, onda svaki bitan”.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Svetislav PešićVanja Marinković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara