Svetislav Pešić (Star Sport)
Svetislav Pešić (Star Sport)

Pešić: Naši potencijali su smanjeni, nisam lud da ne računam na Amerikance sa srpskim pasošima

Vreme čitanja: 2min | uto. 15.02.22. | 19:28

Selektor takođe u kontaktu sa snagama iz NBA lige, Jokićem, Bjelicom i Pokuševskim

Selektor košarkaške reperzentacije Srbije Svetislav Pešić jutros je objavio spisak od 24 igrača za početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo među kojima se nalazi pet košarkaša koji igraju Evroligu sa svojim klubovima. U međuvremenu, kormilar Orlova se u razgovoru za Tanjug dotakao teme stranaca u nacionalnom timu, koja godinama unazad donosi podeljenja mišljenja.

Međutim, iskusni stručnjak nema dilemu i najavio je da će se u budućnosti oslanjati raspoloživa sredstva, odnosno na pomoć stranaca koji imaju pravo da igraju za Srbiju.

Izabrane vesti

"Poslednjih nekoliko godina, deset ili 11 Amerikanaca dobilo je srpske pasoše. Neki nisu uopšte u Srbiji, neki jesu, ili su bili vrlo važni igrači iu Partizanu ili u Crvenoj zvezdi. Pa nisam lud da ne računam, ja moram da računam ne sve. Naši potencijali su se smanjili. Imamo talenata, ali ne kao što je to nekada bilo u bivšoj Jugoslaviji... Popularnost se povećala. Zanimljivo, potencijali nam se smanjuju, a popularnost košarke se povećava iz dana u dan. Ta popularnost košarke traži isto vrhunske rezultate. Moramo da okrenemo svim potencijalima koje imamo, a računaćemo i na igrače koji su u međuvremenu dobili srpske pasoše. Da ne igraju samo za Zvezdu ili Partizan već da se eventulano izbore da igraju i za reprezentaciju Srbije", objasnio je Pešić.

Košarkaši Srbije su u poslednjoj deceniji osvojili tri medalje na velikim takmičenjima - evropsko srebro 2017. godine, drugo mesto na Olimpijskim igrama 2016, kao i srebrno odličje na Mundobasketu 2014. godine. Međutim, poslednje zlato Srbija je osvojila pre tačno 20 godina na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu kada je selektor takođe bio Pešić.

"Ako nemaš snove, šta onda? Onda nemaš ništa. Ako nemaš ciljeve, onda nemaš praktično ništa. Naši snovi i ciljevi su pokretačka snaga u sportu. To je uvek u glavi, a u mojoj svakodnevno. U glavama igrača u ovom trenutku ne, ali staviće im trener to u glavu na vreme" - istakao je selektor.

Popularni Kari je takođe otkrio da je optimističan po pitanju nastupa snaga iz NBA lige, kao i da je u kontaktu sa Nikolom Jokićem, Nemnjom Bjelicom i Aleksejem Pokuševskim koje će početi da "trenira posetama".


tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacijakošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara