Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Pešić: Neizvesno učešće večitih i u ponedeljak, Milutinov i Davidovac samo za Grčku

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.02.23. | 13:26

“U novembru je bila drugačija situacija, sada je borba za plej-of u Evroligi. Svaka pobeda ili poraz može da odluči njihovu sudbinu, to nam je jasno“, rekao je selektor

Reprezentacija Srbije započela je pripreme za poslednje dve utakmice Mundobasket kvalifikacija, a još i pre otvorenog treninga za medije postalo je jasno da selektor Svetislav Pešić neće moći da računa na igrače iz redova Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta zbog važnih mečeva u Evroligi.

Ekipa je jača za asove CSKA Nikolu Milutinova i Dejana Davidovca, kao i Ognjena Jaramaza, koji će konkurisati za meč u Atini protiv Grčke (petak, 18.00) zajedno sa još 13 igrača: Marko Jeremić, Nemanja Dangubić, Marko Pecarski, Nikola Đurišić, Stefan Jović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Boriša Simanić, Dušan Ristić, Dušan Beslać, Marko Jagodić Kuridža i Dušan Miletić... Mladi košarkaš FMP Nikola Šaranović je naknadno priključen reprezentaciji i ovaj put je samo u trenažnom procesu, kako bi ga selektor video malo bliže...

Izabrane vesti

“Ovo je ekipa koja se priprema za prvu utakmicu protiv Grčke. Mi smo u ponedeljak držali prvi trening u punijem sastavu. Ovo što vidite, to je ekipa koja će konkurisati za oba meča. Dosta je dobro zdravstveno stanje kod momaka koji su ovde, nema nikakvih povreda“, počeo je Pešić i nastavio:

“Sada se ne razmišlja ni o čemu drugom, osim o tome kako da se pripremimo za Grčku, da izvučemo maksimum i pokažemo dobru energiju. Da li će to biti dovoljno za pobedu – videćemo tamo“.

Da li će rasplet u Atini uticati na sastav za meč protiv Velike Britanije?

“Ne znam. Imamo situaciju da od igrača iz Evrolige može da igra samo Jaramaz. Španski klubovi ne puštaju svoje igrače, ostali imaju takođe redovno kolo koje igraju...“

Da li to znači da neće biti igrača iz večitih rivala?

“Još je neizvesno. Dobro je pitanje, ali neizvestan odgovor. Pričali smo sa ljudima iz Crvene zvezde i Partizana, to su bili dobri razgovori. Nisu bili u mogućnosti da puste igrače jer imaju važne utakmice u Evroligi. U novembru je bila drugačija situacija, sada je borba za plej-of. Svaka pobeda ili poraz može da odluči njihovu sudbinu, to nam je jasno. Pričalo se o mogućnosti da se neko od igrača priključi za drugu utakmicu, ali o tome dok dođe vreme“.

Nikola Milutinov i Dejan Davidovac su tu, ali...

“Znači nam to što su tu, ali imaćemo ih na raspolaganju samo za petak. Oni će posle utakmice u Atini da se spakuju i vrate za Moskvu, pošto tamo imaju redovno kolo VTB lige. Nisu dobili odobrenje za drugu utakmicu“.

O Grčkoj...

“Čeka nas utakmica protiv konkurentnog rivala, motivisanog tima, duže vremena igraju zajedno. Igrali su dosta zajedno. To su sve izvanredni igrači, nije to kvalitet Evrolige ili NBA, ali igraju sa dodatnom motivacijom i agresivnošću. Nemamo mnogo vremena, nije to ništa novo. Izazov za nas da iz ove situacije izvučemo nešto više, da uzmemo situaciju u svoje ruke i rešimo, videćemo kako će se završiti“, poručio je selektor i zaključio:

“Dobra je stvar što mi odlučujemo o svojoj sudbini. Sada imamo apsolutnu mobilnost, moramo da zadržimo koncentraciju, što opet povećava odgovornost i pritisak. Želimo da pobedimo, ali neće sve zavisiti samo od nas, već i od Grčke koja će igrati motivisano. Svi žele da pobede Srbiju, to je izazov više za nas da odgovorimo na njihovu agresivnost. Najvažnije je da mi uradimo naše zadatke na obe polovine i ne razmišljamo previše, jer nemamo mnogo vremena da mnogo analiziramo i spremamo se“.

Duel sa Velikom Britanijom, poslednji za Srbiju u kvalifikacijama za Mundobasket, igra se u ponedeljak od 20 časova na parketu dvorane Aleksandar Nikolić.



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav PešićDejan DavidovacNikola MilutinovOgnjen Jaramazkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara